中文 | English
amy_ng
我是住在上環的amy_ng。我是一名STUNDENT,在中環工作。我最常於深水灣跑馬地銅鑼灣出沒,最鍾意印尼菜日本菜中東菜樓上cafeFood Court露天茶座燒臘壽司/刺身雲吞/餃子
食評會員 0次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-04-27
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮燒臘點心

呢度裝修都幾光猛,
四四正正得嚟係有少少新派個種感覺(其實個名都好新派),
坐低咗個感覺都幾好既,服務態度都幾好。
今次我地人少少,所以叫咗唔多野,
特別想講 香不辣醬汁牛肉同海鮮芋頭烙呢兩味餸,
其實呢度啲餸賣相都幾好,伴碟都整得幾好心機,
同埋等既時間唔耐。

香不辣醬汁牛肉呢味,份量都適中,
牛肉都幾大塊,個汁真係好香好惹味,你會想一路食落去。

海鮮芋頭烙呢味就出面好少有,海鮮同芋頭都好足料,
你可以睇到有好多芋頭粒,唔會淨係食到一堆粉漿,
好香口趁熱食好正,下次經開都會再幫襯同叫呢兩味餸。
推介美食: 香不辣醬汁牛肉,海鮮芋頭烙
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-04-25
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-05-26
類別 : 日本菜任食/放題

朋友生日, 齊齊食日式放題慶祝~就咁睇, 款式都真係少~ 試下係咪樣樣都掂先~

第一時間緊係叫左sashimi先啦~
食魚生最緊要新鮮, 油甘魚, 三文魚, 鱆紅魚彈滑甘香~馬刀貝, 象拔蚌爽口鮮甜象, 拔蚌必食, 大力推薦!!!!!!
Sashimi真係超乎想像的好食, 正~

第二重點菜, 天婦羅~
水準之作, 又脆身, 又薄皮, 熱辣辣, 好好味~南瓜同蕃薯最好食, 香甜~

炸物都好OK, 炸蠔超級juicy^^
的薯格淋左的秘製醬汁, 甜甜地, 好惹味~
芝士年糕都好綿好糯, 香香軟軟的, 但係唔可以叫太多, 好容易吃膩!!

少不了仲有串燒同其他熟食~
一定一定要同大家推薦牛舌, 無論係串牛舌定係胡麻牛舌, 都好好味~
一的都唔硬, 超彈牙, 其他串燒都值得一試, 好似係燒冬菇, 黑豚肉串都OK
有的遺憾既係, 我地都係試唔哂咁多種野食~
唔緊要, 我地下次再挑戰過啦~
題外話/補充資料:
P.S. 最得一讚既係金田既服務一流, 欣勤快手, 落單收飛快手, 好笑容仲要有禮貌~今時今日要咁既服務態度至得架嘛~比個like 班waiter, waitress先~
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-05-24
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2014-05-20
類別 : 泰國菜新加坡菜

同朋友行完街, 之後就去搵地方食晚飯~朋友就話不如去呢間, 我就話冇所謂, 咁就入左去食啦mad
可能係肚餓既關係, 一坐低就已經拎起個餐牌黎睇下有咩野好食~我就好快諗好要食咩, 我就叫左一個新加坡海南雞飯同埋一個雜錦拼盤~我朋友就叫左一個泰式鳳爪同埋一個馬來海鮮喇沙米線~另外再叫左兩杯飲品~一杯咸檸七~一杯珍多冰tongue
等左一陣就好快有得食啦mad
泰式鳳爪

呢個鳳爪真係唔錯, 酸酸甜甜好開胃, 而且佢係去埋骨既, 食落就好方便, 可以無骨落地shocked

我會叫呢個雜錦拼盤既其中一個原因就係可以試哂唔同既小食~咁樣感覺會豐富D~~
個拼盤包括有雞牛豬串燒、炸蝦餅、越式春卷同埋雞翼~
其實樣樣都唔錯, 不過如果真係要我揀既話, 我會揀炸蝦餅同越式春卷~~
因為炸既火侯岩岩好, 兩樣咬落去都係好鬆脆~味道又岩岩好, 唔會太咸~再配埋佢提供既醬汁, 就令味道更佳~

不愧為廚師推介, 呢個海南雞飯真係好食~
海南雞既肉質嫩滑 ,食落口啖啖肉, 味道岩岩好~
而佢既湯同平時既唔同, 平時既係雞湯, 而呢度係老火湯, 感覺有D特別~
再配埋一碗大大既雞油飯, 真係好食又抵食~

呢個喇沙米線都係其中一款廚師推介既菜色, 都係冇推介錯既mad
佢既湯味好濃郁, 味道好夠~而且用料很足, 米線煮得岩岩好, 唔會太淋同易斷~下次再黎都會叫返呢個黎食tongue

用餐日期: 2014-05-16
是次消費: 每人約$154 (晚餐)

2013-12-17
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

約左朋友下午入黎行下同埋黎食buffer~~
一開始有Welcome drink, 可以簡sparkling wine / juice
(幾好, 因為唔係到到有)

我同朋友至愛既長腳蟹!!!好好味!!! ^V^

個牛都幾好食~哈哈, 我本身唔知白色個D係咩黎, 就要左D試下
原來…係好似薑咁既野XD 要得太多了 tongue
雖然食BUFFER 食麥樂雞好似有D古怪,
但…又幾好食LOR!!HAHA!
點解拎包~因為… 鍾意佢個牛油LOR tongue 好好味,
我記得仲好似有2隻牛油俾人簡!

我鍾意食呢D 風乾牛肉同PARMA HAM~~~~好好味^^!!!
食左2,3轉~!

通粉也不錯~!個茄汁味好夠!!通粉亦夠彈牙!

甜品食左好多, 但呢個綠茶奶凍好好食^^
如果大家黎到一定要食呢個!!!
尤其鍾意食綠茶既朋友~

雪糕係dreyer's~~~都幾多味, 有5款~
雲哩拿, 石板街, 薄荷朱古力, 士多啤梨, 曲奇~~~
好味^^

食完之後發現出面露天既都有得坐下~就一齊出黎吹吹風^^
環境好正!!!!!!!對住個教堂靚~

除左welcome drink, 仲有多杯飲品, 其實坐出黎都幾大風,
HAHA, 所以都係飲熱飲好D tongue~我簡左熱0蜜~凍凍地岩曬!!!

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2013-12-07

2011-06-27
類別 : 日本菜適合大夥人

又係食食同食喇~今次食到黎勝博殿

相入面既只係部份野食,因為仲有個豬柳鍋仲未黎..我地各有各喜好,我就中意蘿蔔蓉o個個豬柳多d~不過有fd就覺得腥腥地~咁我唯有食哂佢啦~~~

傾傾傾食食食,都差唔多10點,侍應不斷幫我地加菜,加茶~估唔到係cwb都搵到間坐得耐服務又好既地方~

今次飯聚好開心~下次再約另一批fd黎過先~
推介美食: 蘿蔔蓉豬柳
用餐日期: 2011-06-25
是次消費: 每人約$160 (晚餐)