babyprince

babyprince

我是 babyprince
訊息
正顯示第 110 篇(共 19 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
5分鐘 (外賣自取)
2014-03-06
每人約$7
MAR 14

今次試下新野, 金榛朱古力脆脆新地要7蚊杯, 重有出其他14蚊既旋風, 15.7既double新地一黎個外表都真係幾吸引! 可惜一食落口有d奇怪 上面既碎好似係切碎左既新地筒筒碎 花生粒淋淋地...完全唔係金榛朱古力"脆脆"新地 金榛朱古力係淡味既X粉樂, 唔係好朱古力味, 又唔係好榛子味 得個淡淡地既甜味 總括: 我寧願食番普通個隻朱古力味新地
軟殼蟹芒果米紙卷
軟殼蟹芒果米紙卷
MAR 14

又係寫café~~^^ 呢間係俾裝修吸引而入左去, 野食如何就要試下先知喇~~ 環境好舒服休閒, 有D小品裝飾, 歐陸風好重~~軟殼蟹芒果米紙卷, 推介! 個外型好有歐陸STYLE, 個卷係用生菜、米紙而包成。 裹面既軟殼蟹炸得好香口, 加埋上面層既新鮮芒果, 一口咬下去, 先是林林地的米紙到脆脆既生菜及軟殼蟹, 芒果的甜酸混合, 味道好豐富!!!!!!!黎個熱小菜石鍋卷蒽花一口牛暖一暖個胃先, 上枱時個鍋熱辣辣, 出哂煙, 牛肉味香噴噴~~食慾大增 牛肉好Juicy又唔太油, 加埋蒽花好惹味!!!!芝士鵝肝汁雞扒軟殼蟹焗飯 軟...
FEB 14

尋晚同個friend去CWB 行街!行到Sogo 附近搵食,入到去唔洗等,好lucky呀!! Risotto 好colorful, 好大碟! Risotto有多料, 差唔多啖啖都有菇同海鮮, 而菇同海鮮煮得岩岩好, 爽身又入味! 加左芝士令到成個飯更creamy! 食落去好香cheese味但又唔太膩! (不過對女仔黎講可能太大碟,share 就差唔多!)香腸薯條, 呢個set岩晒想試好多唔同味道但又唔食得咁多肉既女仔! 兩種香腸口感係偏爽口, 唔會太淋而且一咬落去有肉汁流出黎, 值得推介! 另外個芥末醬唔太嗆鼻, 加埋去唔算太辣口! 最驚喜係酸菜, 用黎配香腸就會...
每人約$70
JAN 14

第一次食咁中式既高湯麵 叫左白高湯, 啫係魚湯 仲有大高湯, 啫係雞湯 魚湯同雞湯都好濃,  雞湯意外地一D 都唔肥膩 食完都飲左半碗湯 XD白高湯大高湯叫左5種點心同朋友share 食 有水餃, 牛腩, 豬頸肉, 溏心蛋同雞脾菇 ~~ 可以咁樣配搭, 同朋友share 可以試到唔同既野, 唔錯~ 比較鍾意豬頸肉同溏心蛋 ^^ 價錢都可以接受範圍~~ 如果俾$100 食果d 日本拉麵 我反而情願食呢個好中式的高湯麵~
黑秀
黑秀
是次消費
每人約$100 (午餐)
MAR 11

見到LOOP新開拉麵店, 一定要去食下 等左十分鐘度就入去食, 可以選的食物不多, 只是分, 白, 黑, 赤三種, 但配料方面就會多點選擇, 可能因為專做某一類湯底所致 我叫了黑秀拉麵, 賣相也OK, 先喝一喝湯, 湯味很濃, 應該是因為煲了很久的湯底, 有日本地道的感覺, 值得一講是那些蔥, 很特別很香 食完也頗滿足~ 我覺得味道濃, 如果對食開淡的人, 可能會不習慣, 不過也值得一食
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2010-10-24
OCT 10

星期日見無咩做就同朋友去長洲玩左一日, 行下食下, 去之前已經聽人講允升一定要食. 行左好耐先搵到, 去到4點幾好多人, 都等左5分鐘. 入到去見個個都食糯米滋我梗係叫返個啦, 每人要左個芒果糯米滋, 6蚊個, 大大個, 皮薄餡多, 又新鮮, 真係一試難忘, 因為O甘大個人都未食過O甘好食, 平時我地食糖水好少有糯米滋. 所以走個時我都返去買多幾個先返香港. 返到屋企俾屋企人食, 個個都話好, 仲話我買得少TIM. 如果再去長洲一定要再食.
檢視所有留言 ()
5分鐘 (外賣自取)
2010-10-27
OCT 10

今晚有揸車, 又想試下新糖水, 就SEARCH下有咩好食, 見福元湯圓好多人都話好, 就去試下, 去到11點幾, FULL 晒, 我地兩個人等左一陣, 不過個老細又唔理我地, 後面有幾個熟客佢就係街開張枱俾佢, 我見O甘都有D嬲, 不過算啦, 鬼叫我地無出聲咩. 因為都幾凍, 我地都無等就叫外賣上車食, 叫左個桑記生茶加湯圓, 好似要22定25蚊. 個茶唔係好夠味, D湯圓咸咸地, 真係唔係平時食開個D湯圓, 個餡真係幾多, 不過皮又唔係好薄, OVERALL我唔覺得係人地講到O甘好, 可能我有EXPECTATION啦, 我諗無咩, 我唔會再去.
1 推介
mankeisit
檢視所有留言 ()
3分鐘 (堂食)
2010-10-25
每人約$35
OCT 10

平時返工覺得灣仔無咩好食, 所以有時都會去茶餐廳. 新膳坊一個月都會去一兩次, 不過只可以係4個人或少D先會去, 因為佢D位好多, 不過好多人等位, 因為佢算幾平 個LUNCH SET30幾蚊, 有個OMLETTE, 一個面同野飲. 味道唔係太特別, 不過算係幾大份, 可以食得飽, 你俾30幾蚊都唔好預可以坐好耐, D阿姐見你差唔多食完就會想收你D野, 個日我仲飲緊野佢已經叫我同事去埋單. 所以我會叫佢做抵食, 而唔係好食. 係灣仔食LUNCH AVERAGE要50蚊, 不過LE度35已經食到好飽, 灣仔返工O既朋友可以去試下
2010-10-27
是次消費
每人約$80 (下午茶)
OCT 10

今日5點幾, 想食TEA唔知去邊好, 朋友提議去ZOE, 第一次去, 覺得裝修唔錯, 不過打開MENU覺得都幾貴, 一杯野飲要40+, 仲有, MINIMUM CHARGE要50蚊一個人, 有D唔合理, 因為佢一杯野飲都唔洗50. 好似一定要人食CAKE O甘 佢出名O既ZOE已經賣晒, O甘就叫左個CHEESE CAKE, 有CHEESE味, 都有D LEMON味, 口感唔錯, 唔係太軟身, 野飲叫左杯STRAWBERRY MILK, 個味好假, 雖然個樣幾靚, 不過成50蚊真係有D貴. 不過佢個環境真係好舒服, 如果俾100蚊成一個鐘我都覺得...
2010-10-17
是次消費
每人約$30 (宵夜)
OCT 10

個日食完串燒就行過去食甜品, 之前都去過幾次甜品大少, 都唔錯, 聽朋友講都唔差, 不過今日去到叫左兩個榴槤野就真係唔得, 叫左個榴槤冰, 一個唔記得叫咩名, 不過有相, 真係要認住佢, D一條條野好似JELLY, 不過又無O甘林, 有D椰子味, 成碗野就唔凍又唔熱, 個STAFF俾左枝SPOON食我地食唔到, 叫佢俾叉啦, 不過都係食唔到, 其實佢可以整細D, 等人易D食. 今次去真係好失望, 唔知係咪出左名, 多左人去就一定會差, 今次成完有排都唔會再去, 十分失望
Top