中文 | English
我是eriff。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
eriff  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-09-25
類別 : 港式台灣菜火鍋

見到廣告話女士半價就去試吓,因為幾日前去過另一間台灣養生鍋好食嘛。我揀咗原價348果個和牛餐。
1)之前有人話會有一盆台灣蔬菜送(例如水蓮呢種香港比較少見嘅菜),我哋冇見到,不過唔緊要啦。2) 送嘅刺身中,白身魚有泥味,大概係唔夠新鮮,不過其他嘢都OK。
3)澳洲和牛我就真係食唔到有果種質感喇,係脂肪分佈比較平均而已,普通啦。

4) 墨魚滑基本上係粉團嚟。
5) 蝦滑因為冇打起膠,係一堆打碎蝦肉,不過起碼係食到蝦肉,比墨魚滑好。
6) 餃類都幾好食
7) 啲菜洗得唔多乾淨,好多碎咗嘅爛菜
8) 甜品OK,但芝麻糊煲燶咗照出,一食落口就有陣燶味,酸酸哋咁。
9) 烏賊幾好食。
其他嘢冇乜特別,環境唔錯,以二百蚊位嚟講,都算OK嘅。

畀錢果陣,條數除開每人係$209(加一用原價計),諗住每人畀$210嘅,其中一個朋友連果一蚊都唔畀多,似乎唔多滿意。侍應姐姐嚟到收個單夾,我多口講句:唔使找架喇,唔該。(因為出去食飯,一般多咗幾蚊都仲會返嚟找,費事畀客嘈嘛。我咁講純粹係費事佢要行多轉)侍應姐姐即刻大聲話:哦,多咗兩蚊唔使找畀你吖嘛!我順口答:係啊,特登擺落去架。

何必呢。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-09-24
是次消費: 每人約$209 (晚餐)

2018-09-11
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋點心

我其實成日都去呢間,嘢食唔錯,小菜同火鍋都幾好,比雅蘭果間好,夜咗去食火鍋都唔會乜都話冇--好多間稻香都係咁。

有次我漏咗個電話喺果度,阿姐接電話都肯幫我去搵,搵到之後幫我keep住第二日去攞--以稻香嚟講,服務真係好好了。
用餐日期: 2018-08-31
是次消費: 每人約$150

評分: 環境 3   服務 4   衛生 3   抵食 4

2018-09-11
類別 : 多國菜扒房咖啡店All Day Breakfast

一支公咁啱行過,價錢OK環境睇落唔錯嘅小店就試吓,啲嘢真係唔錯。set dinner除咗湯同主菜牛扒之外,其實仲有個帶子沙律,不過食得太快唔記得影。我最鍾意係個湯,真係足料嘅蘑菇湯嚟,百幾蚊一個set好少食到咁足料,啖啖都充滿蘑菇味同鮮忌廉味。帶子沙律亦好食,主菜都唔錯,係牛扒熟度唔平均,我要五成,中間就啱啱好,個邊去到七八成就比較韌,但點都好唔係果種用鬆肉粉醃過嘅肉已經加分。最後杯洪都拉斯咖啡真係好勁,搞到我呢個咖啡上癮嘅人果晚好晏先瞓得著,轉晏畫飲攞嚟抵抗飯氣攻心就啱喇。
總之,中上環地區食完加埋一大概200蚊嘅足料牛扒3 course set dinner,店面細但都坐得舒服仲有wifi,仲想點?

BTW,廁所分男女仲好乾淨,加分。

用餐日期: 2018-09-05
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-06-20
類別 : 葡國菜西餐廳

同朋友兩個九點左右喺旺角,兆萬間間價錢差唔多,揀咗小飛象食半自助餐。

我哋都揀咗葡式豬手($188),據侍應話攞過獎,果然好食。皮好脆,仲係完全脆,肉亦好嫩,唔會太鹹(德國豬手通常好鹹)。生蠔魚生都OK,新鮮。其他嘢老實講點都食唔落(隻豬手咁大隻),冇胃量去試啦。

據侍應話,下星期開始會將主菜減量,然後所有主菜都做埋任食,咁就可以試多啲唔同嘢,唔使一份主菜就飽哂。

呢個價錢,旺角中心地帶,食物質量又好,真係好抵食。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-06-19
是次消費: 每人約$188 (晚餐)