中文 | English
vicky_tse_999
我是vicky_tse_999。我是一名文職。我最常於旺角佐敦太子出沒,最鍾意港式泰國菜日本菜小食店迴轉壽司店扒房壽司/刺身台式飲品海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
vicky_tse_999  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-21
類別 : 西式樓上cafe甜品/糖水雪糕/乳酪薄餅適合大夥人包場派對飲o野傾計

下午茶時間同個frd上左樓上café食甜品吹水~
甜品既外觀好靚, 味道就要試下先知~
紅桑莓白朱古力慕思蛋糕賣相吸引
上層既慕思都smooth, 白朱古力既甜俾紅桑莓既酸中和
所以食落唔會太甜, 都幾清新, 成個texture好滑, 做得唔錯

心太軟就係去親甜品店都必食, 呢道既水準都有咁上下
切開有暖苙苙既朱古力醬流出黎, 我鐘意佢既朱古力醬有重可可味
外層既朱古力蛋糕普通, 不過不失~

焦糖朱古力撻, 焦糖味香, 朱古力味唔係太重
個撻都幾結實下,食完一個真係會好飽

榛子千層朱古力蛋糕, 嘩寫下寫先發現我地叫好多朱古力~
我個人好鐘意成個比例, 一啖可以有朱古力塊, 滑既朱古力cream同蛋糕

最後有叫左兩杯野飲, 曲奇脆米朱古力同香蕉奶昔
味都不過不失, 唔好咁甜會好d
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-07-19
是次消費: 每人約$120 (下午茶)

2014-05-05
類別 : 越南菜

因為平時好少食越南菜, 見到呢間環境唔錯就入左去試下~
整體食物同環境都唔錯~同大家分享下先~
我地4個人食, 因為大家都想試多D小食, 春卷呀海鮮呀, 墨魚餅個D, 所以都冇叫餐, 散叫左幾樣特色小食, 同兩個飯share食~
最想介紹椒鹽軟殼蟹

裡面除左軟殼蟹之外, 有幾塊蝦片, 炸米粉同生菜做底~
軟殼蟹既炸漿薄得黎脆, 好香口好香椒鹽味入口鬆軟
個人鐘意呢度比較重紅辣椒味, 夠辣口!

胡椒大蜆煲都唔錯!
我地初時勁懷疑右面黑色個串係咩黎, 勁似佛珠! 原來係鮮胡椒, 就係有佢呢碗野先勁好食!!!
我地以為會好辣啦, 點知入口好鮮甜, 胡椒香味撲鼻, 落到喉嚨個胡椒味先攻出黎!
個湯好濃郁, 睇佢個奶白色就知, 裡面仲有大大隻蜆肉同菇!

最後要左個菠蘿柚子虎蝦沙律, 嘩, 真係原個菠蘿係到!
個虎蝦蝦味濃, 彈牙爽口, 多幾隻會開心D囉XDXD

搬左D蝦落黎, 下面係菠蘿粒粒同柚子肉, 大大啖食菠蘿粒好爽皮XD

呢度係用魚露黎配個椰菜絲, 個魚露唔鹹, 聞到醋味, 食落有D酸酸甜甜, 少少辣口, 都幾開胃, 好特別!
題外話/補充資料:
總體好滿意, 會番去再食!
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-05-04
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-03-10
類別 : 泰國菜新加坡菜

週未相約幾個朋友過屯門行街食lunch, 之前經過都見多人排隊, 心諗應該都會OK呱~ 今次可能我地晏左, 見唔多人排就決定試下佢啦~

咖喱牛腩飯, 牛腩煮得夠淋, 一咬就咬得開, 而且夠入味, 唔錯!!! 薯仔起沙又滿滿咖喱味, 真係唔錯~
個咖喱就係重香料味同椰奶味, 可能多椰奶? 咖喱夠濃郁但又唔會過份濃味~~ 整體唔係太辣, 怕辣既人都可以試下~

冬蔭公肥牛湯金邊粉, 個冬蔭公夠酸又夠辣, 睇到d辣油係面就知有幾辣得刺激~d蘑茹粒入哂味, 一d草青味都冇!!!! 肥牛唔算太肥, 有少少肥膏~~岩岩好, 唔會好油膩!!!

泰式鳳爪個爽口, 一食個時酸酸地, 食食下鳳爪鮮味出黎, 我就鐘意加埋辣椒碎食好惹味!!

香茅豬扒煎得唔錯, 雖然油膩d, 但係勝在裡面多肉汁, 而且好重香茅味, 食食下就停唔到口~~

香茅雞翼比豬扒更正, 黎到已經聞到陣陣香茅味!!!皮煎得好脆口, 裡面雞肉好嫩滑, 咬落外脆內滑!!推介~~

另外有2杯野飲無相睇: 菠蘿冰同菜蜜, 都算唔錯, 有足料去整而且甜度適中, 值加8蚊!!~~
個set都幾多野揀~~如果平日黎就唔洗加一!!!!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-09

2014-01-29
類別 : 韓國菜快餐店

勁耐無入黎食野, 差d account都開唔到...shocked
今次食左個韓餐, 出山寫一寫文先!

呢間係朋友介紹, 話係幾正宗既韓式餐廳~
入到去感覺好似家庭式餐廳咁, 細細間, 除左一般飯餐同小食外, 重有得燒韓燒!

要注意叫餐方法! 係攞左位, 坐低睇餐牌, 之後要自己行去櫃枱買餐,記得要帶埋銀包出去!
之後會收到個接收器, 可以攞番位慢慢等!等個接收器響同震就出去攞得架啦~
記得呢到係自助形式! 要杯水都要出去自己攞, 無人服侍~
地方都少少窄, 所以行出行入都要小心撞到人mad

叫左炒年糕! 好好味, 年糕好有咬口唔會太硬, 個汁就一開始食甜甜地, 食食下就辣味出哂黎!唔食得辣既人唔好亂試!
麵就好似係辛辣麵個隻, 都入味唔錯, 但係放得耐會發脹...要快食!

右面係豆腐窩, 冬天食就最啱!
豆腐滑, 湯夠濃味, 有蛋黃既香油, 好惹味!

重叫左牛肋骨飯, 整體OK, 但係分量有點少~
牛肋骨有點硬...個汁比較清淡, 要加埋泡菜一齊食先夠味~

整體食物唔錯, 不過環境真係有點小, 如果係去快食lunch會唔錯, 價錢都合理~

堂食等位時間: 20 分鐘

2012-08-22
類別 : 西式酒吧適合大夥人飲o野傾計

有時候一班女仔唔係咁鍾意去酒吧,唔係因為唔飲酒或者怕比人搏懵,而係太雜,同埋傾唔到計…

有朋友介紹我去旺角既the live house,話有酒飲有歌聽仲有得玩飛鏢!咁我梗係去玩下架啦~反正大家咁耐無見!

位於地庫既The live house,平時真係經過左都唔知…仲比我發現門口就有巴士返屋企…原來咁方便架!!

入到去放人一碗忌廉湯~個樣好似好稀咁,但係飲落都幾厚身~唔錯!

之後要左個雞翼拼盤~純粹因為在場既朋友個個都係勁鍾意食雞翼既雞翼怪!!哈哈!
雞翼拼盤有3隻唔同味既雞翼,有水牛城,蜜糖同埋柚子蜜

柚子蜜最好食!!新奇得黎又唔怪~水牛城辣辣地,有朋友唔食得辣覺得辣得滯…但係我又覺得OK喎~
之後又叫左個鱈魚蘆荀千層~

D鱈魚都幾大塊幾厚,但係仲好juicy,蘆筍好脆,幾好食~~

唔夠飽,叫多2個主食~
先黎個卡邦尼意粉~好creamy~~正!!D料都幾多,同埋D意粉唔會太淋!!好好食!

之後叫左個燒香雞鵝肝意大利飯~鵝肝燶左少少,隻雞都幾滑~飯都幾入味!但如果再淋多少少就更perfect!

呢度音樂都幾大聲下,但係氣氛好好~如果一大班人黎既話都幾好!
下次成班女仔既gathering都帶返佢地黎呢度先!
題外話/補充資料:
9:30pm後cocktail半價,餐牌食品都有7折~連星期日都有!
不過餐廳星期一休息的,唔好咁傻豬星期一去摸門釘啦~

共有1 人投票