中文 | English
wong_paul
我是住在上環的wong_paul。我是一名行政主任,在北角工作。我最常於中環銅鑼灣旺角出沒,最鍾意潮州菜港式日本菜迴轉壽司店酒吧扒房鐵板燒爐端燒壽司/刺身,ICE CREAM。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
wong_paul  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-06-10
類別 : 日本菜任食/放題

我同朋友兩個約左食飯都未有idea食咩, 講起都已經好耐冇食放題, 於是就坐言起行喇!
大家都係尖沙咀做野, 睇openrice見呢間評價都好似唔錯, 所以決定一試!
我地入到黎坐低, 放題唔駛諗太多, 見到啱食就tick
估唔到都幾有效率, 話咁快就逐一上菜

首先食左鐵板帶子, 因為落左五味粉, 有啲啲辣, 不過我就唔太怕既, 幾好食, 連啲洋葱我都食左啲添!!

而碟壽司呢, 鰻魚壽司係水準之作, 燒三文魚壽司就好香好好味, 如果唔係因為唔想擺太多飯落肚, 我都真係叫多幾件
同場加映有多春魚同牛柳粒, 多春魚係朋友點既, 本身唔係太係我杯茶, 就費事點評喇!!
不過個牛柳粒就真係唔錯, 夠嫩又香口, 一啲都唔靭, 值得推介

食放題冇可能唔食魚生, 其實認真睇下, 個擺法都幾靚
對於我黎講, 魚生最重要就係新鮮同衛生
新鮮方面我食落就覺得好鮮味, 而衛生方面, 至少我食完到而家都冇事
咁我就覺得係合格有餘啦!!

螺肉係正常水準, 而另一碟串燒呢, 應該係我全晚至喜歡既一碟
雖然都有食雞軟骨串燒果啲, 但其實我至鍾意既係牛脷串燒
到最後我都忍唔住再encore多兩串

朋友叫左個泡菜雜菜煲, 可能因為佢想食多啲菜啦, 不過佢又食唔哂, 搞到我要包底, 如果唔係我應該仲可以試多啲野食

最後一round就叫左鴨胸、一口炸雞、沙律, 仲有天婦羅, 不過我朋友佢真係太細食喇, 結果要我食哂, 好在啲野都好好味, 所以最後我係冇浪費到任何食物既!!

題外話/補充資料:
最後不得不提既係, 呢度既服務真係好好, 招呼好殷勤, 其實我地黎果時都係繁忙時段, 但係侍應都會耐唔耐問下我地有咩需要, 見我地想食泡菜煲既時候, 又會幫我地分好兩碗咁, 仲講話而家係繁忙時間, 希望唔會待慢左我地!!真係值得一讚!!

呢間既食物質素同服務態度都真心唔錯, 如果要係尖咀食放題, 我覺得呢度可以一試!
用餐日期: 2014-06-05
是次消費: 每人約$230 (晚餐)

2014-04-30
類別 : 越南菜

同朋友行開灣仔, 冇諗定夜晚食咩好, 見到呢間越南野好似新開, 就決定試試佢!
本來想散叫一人一個粉, 然後再叫d小食既, 不過朋友懶諗, 於是叫個二人餐算~

其實真係好豐富, 我地既選擇係雞、牛串燒每款2串, 漢堡香茅燒豬扒, 馬拉盞炒嫩菜, 開頭以為個牛脊湯粉係一碗兩人share, 原來其實係一人一碗既, 最後仲有一碗甜品, 當晚係黑糯米糖水!!
率先上菜既馬拉盞炒嫩菜

啲菜好鮮, 炒得都好惹味, 我本來對炒菜只係要求正常水準就算, 但呢碟係意外驚喜之作
跟住就上個牛脊湯粉

本來我都唔知同普通既牛肉湯粉有咩分別, 食落原來真係滑啲

串燒係正常水準, 我諗因為掛住食其他野有少少攤凍左佢, 如果唔係應該會有更佳水準

個豬扒呢, 真係稱得上係「抵食夾大件」, 比想像中真係份量多好多, 而且好食, 厚切得黎唔靭, 我諗成晚黎講我最like呢個

最後一人一碗黑糯米糖水做甜品, 上面果碗係搞暈個樣, 下面果碗係未搞暈個啦。個人黎講我對甜品一般, 不過我朋友對佢好評!!
總結黎講呢一晚算係驚喜, 本來只係隨意揀一個食店去試下, 不過呢如果兩個人其中一個食量細啲既話就建議散叫會好啲, 因為佢個份量真係幾足, 我朋友比較細食, 結果食淨左啲豬扒(我覺得幾可惜)!希望有機會可以試下佢其他菜式!!

用餐日期: 2014-04-08
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-03-20
類別 : 港式茶餐廳/冰室

行完街週圍找野食, 行到呢間見裡面比xx樂仲大仲型, 便入去試試!!
餐牌多款式又有真實拍攝圖片, 因太多餸想試, 所以每人叫一款啦!!

西芹班塊: 雖然是清淡一味菜, 但班塊一D都唔求其, 好有鑊氣和鮮魚味. 不像一般的雪藏魚. 西芹都好綠油油.

西檸雞: 來一個開胃餸, 西檸好好味不太酸又帶點甜, 外皮炸得不油膩 內肉軟滑可口. 下次想試埋咕嚕肉 (餐牌內咕嚕肉的圖都十分吸引)

味菜牛柳絲: 最後一個重口味,原本是想叫個西冷牛扒餐, 但牛柳絲配上味菜一定要試下, 嚴格來講不是牛柳絲, 是牛柳條…一咬落去D汁有牛味+洋蔥+味菜 混合出一種講唔出既感覺, 下次試下味菜牛柳絲炒面是否一樣是牛柳條先….

配: 中湯 - 是日例湯青紅蘿蔔豬骨湯 – 足料有湯料食
餐飲 - 而家少有的黃檸咸檸樂 (.餐牌叫龍鳳可樂)
用餐日期: 2014-03-15
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2014-01-10
類別 : 日本菜咖啡店甜品/糖水烏冬飲o野傾計

同好耐無見既朋友係大圍搵野食, 見到間裝修好有特色既餐廳, 可以慢慢坐底傾下計
餐牌設計幾特別, 偏向和風及台灣風~

贊歧海老天婦羅湯烏冬~
炸蝦爽脆新鮮
烏冬煙煙unun
很喜歡伴菜的昆布和鳴門卷, 昆布更是大量
七味雞唐揚~
味道不錯, 個人較喜歡食炸雞
如果份量可以多D 就更好~~

吉烈豚扒餐~
豚扒偏乾身, 唔算油膩
有前菜(生菜蕃茄), 有小食(腐皮), 有飲品, 有咁多樣野, 真係超值!!!
石榴蘋果汁, 清甜好飲, 感覺清新 ~

甜品試左兩款 ~
巴黎女孩的疏乎里:
啖啖玫瑰花香疏乎里,
玫瑰味的疏乎里真係第一次食 !!
感覺很清新
以雪糕相伴, 一冷一熱, 冰火感覺, 配合得很好

浪漫冬日窩夫:
有朱古力味得黎又唔算太甜, 有棉花糖同曲奇伴食, 唔錯

室內環境恬靜, 令人感覺悠閒舒適
特別喜歡室內的木製傢具及裝橫
是一間好有特色的食店~~

題外話/補充資料:
預時間order甜品
用餐日期: 2014-01-06
是次消費: 每人約$150

2013-12-11
類別 : 泰國菜

lunch 食飯, 揀左食泰國野, 雖然話入左冬, 日頭都係有d 熱
所以要左豬扒撈檬, 唔洗食到成身汗

個豬排都幾大塊, 係炸唔係煎~~
夾雜左青瓜, 蘿蔔絲, 花生碎等等
不過平時撈檬橙色個汁佢會幫你落埋
其實都ok, 夠味
不過我鐘意食濃味, 如果有多d 汁會更好!

不過可能因為叫豬扒, 又有花生碎集埋一齊
唔覺意食到少少碎骨, 不過呢d 又好難避免ge

果度既待應都幾好人
見我朋友食唔哂, 都好擔心咁問我地意見
不過我朋友都係因為減肥中, 所以食唔哂, 哈哈
其實d 野食係無問題 ~~
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-12-09