中文 | English
BellaSeto
我是BellaSeto。我最鍾意海鮮甜品/糖水自助餐
食評會員 0次成為首位寫食評會員
BellaSeto  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-12-13
類別 : 港式西式酒吧酒店餐廳西式糕點

某星期六早晨, 家人突然想食 Afternoon Tea, 因下午會去太古廣場附近, 我們就將下午茶地點定在金鐘附近嘅酒店, 逐間打電話去問. 電話打過去, 第一間沒位, 到第二間, 剛好還有位, 就訂了這間了

下午兩點到達, 被安排坐在窗口位置. 我們叫了一個 Seasonal Autumn Afternoon Tea Set For Two. 茶我要了普洱, 因為想試試這個十年陳宮廷普洱散茶, 味道和平時飲嘅普洱沒有太大分別, 但加了數次熱水後, 茶味依舊, 沒有變淡

等咗陣, 先來一盤 Scones. Scones 微暖, 口感鬆軟, 唔錯. 再來三層架. 第一層係甜點. 第二層係甜鹹點混雜, 第三層係鹹點. 鹹點比較多, 而且份量足, 整個下午茶給我們嘅感覺就係想質飽你一樣, 每款食物都好飽肚, 唔係麵包, 就係三文治, 或者曲奇. 如果細食, 我會建議兩個人只叫 Tea Set For One 和另加點飲品. 我們兩個叫了 Tea Set For Two, 食到一半已經好飽了, 剩餘的都係咬一兩口試試味, 有點浪費了

食物整體唔錯, 但不算突出, 另甜品外觀不夠細緻. 比較有印象嘅係:

Alaskan crab meat roll with cream cheese and chives, 蟹肉和麵包都好食, 但芝士味太濃厚, 如果用比較輕盈的芝士, 應該會更好食

Black truffle brie on walnut bread, 黑松露和芝士味極濃, 食落會覺得漏. 上面嘅合桃反而最好食, 又脆又香口, 而且帶點甜味

Black forest tartlet with drunken cherries, 之前食 Afternoon Tea, 好少會食到有帶酒精嘅食物, 所以今次食到這個外層係朱古力, 內裡有濃烈酒精味道嘅櫻桃時, 有點驚訝. 我本身唔飲酒, 所以沒有食這個

Torino chestnut cheesecake with wild rose compote, 這個放了一陣就開始有點溶, 中間 rose compote 帶酸味, 和栗子味唔係好夾

服務方面, 整體都好滿意. 我們一坐低, 侍應就提供 Cushion 俾我哋. 而在下午茶期間, 更數次主動為水壺加熱水, 更主動幫我換走有點污漬嘅碟子. 環境方面, 地方唔算大, 但樓底高, 檯椅放得唔算迫, 現場有 Live Band 演奏, 係一個可以舒舒服服放鬆一下嘅地方
是次消費: 每人約$247

2013-12-13
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

屋企人生日, 就去了雅苑座食 DINNER BUFFET

會選雅苑座, 一係價錢中等, 唔算貴. 二係屋企有人唔太食生冷野, 據聞這間熟食款式比較多, 所以就選了這間

海鮮類雖然沒有新鮮生蠔食, 但食了長腳蟹, 蝦, 青口, 和煙三文魚, 味道幾鮮甜, 唔錯

魚生吧有人負責分配魚生, 要了三文魚和油甘魚, 厚切, 幾肥美

旁邊有人烚海鮮, 我點了三款, 貴妃蚌, 帶子和花螺. 貴妃蚌和帶子只給一個, 花螺就給了一大碟, 最後要分俾其他人食, 而味道方面, 覺得烚完沒咩味

牛肉, 牛舌, 炸蠔, 哈密瓜火腿都 OK

食到這裡已經開始飽了, 轉食甜品. 試了幾款芒果和朱古力的甜品, 幾好食

雪糕係 HAAGEN DAZ

坐咗陣, 忍不住再去要多個 PANCAKE, 入面放咗雲尼拉雪糕和香蕉, 好香椰香味, 這個好食

服務唔錯, 侍應收碟好快, 加水都快

是次消費: 每人約$420
用餐優惠: 信用卡優惠

類別 : 西式咪嘥嘢食店飲o野傾計

係大澳的最後一站, 終於到了大澳文物酒店的 Tai O Lookout

先叫了兩杯紫貝天葵的特飲: 一杯有酒精的鸚鵡巢特飲chopstick, 和一杯沒酒精的紅樹林特飲chopstick. 飲品一到, 就見紅樹林特飲好顏色分明, 上層紫色係紫貝天葵汁, 下層黃色係蘋果汁. 除了蘋果汁有少少甜味, 整杯特飲都淡而無味, 味道好一般

炸魚薯條配他他汁chopstick, 炸魚外層鬆脆香口, 內裡魚肉依然嫩滑鬆軟, 配上他他汁, 好食. 這餐最好食的, 就是這個了

大澳一品炒飯chopstick, 用蝦膏炒的海鮮飯, 飯粒炒得幾乾身, 蝦膏味道不算太濃烈, 比較淡口, 食落都 OK

大澳紫貝天葵芝士餅chopstick, 一層芝士, 一層紫貝天葵醬, 整體味道普普通通. 而中間那層醬, 明顯太酸了

至於環境方面, 因為位處山邊, 所以環境清幽. 而餐廳用大量玻璃窗, 在日間時分, 陽光可以穿透進來, 懶洋洋的是一個適合休息和聊天的地方

類別 : 港式

朋友排隊去買炭燒雞蛋仔時, 我就去了旁邊阿伯燒魷魚買燒魷魚食

魷魚因魷魚大細有兩個價錢, 一個 $15兩隻, 一個 $10兩隻. 因朋友唔食魷魚, 就只買了 $10

本來只有兩隻, 但伯伯可能覺得今日的魷魚比較細隻, 最後燒了三隻魷魚俾我

味道方面, 燒魷魚不會燒得太干, 剛好, 而醬汁幾鮮味. 因為好食, 所以會不自覺一塊塊咁食落去

正如車仔上面塊牌寫的: 阿伯燒魷魚, 口講講唔到, 食過知道好

是次消費: 每人約$10

類別 : 港式小食店

和朋友離開蘇廬, 往回走, 就在同一條街見到這間大澳炭燒雞蛋仔叔叔

這間的雞蛋仔在大澳好出名, 見門口只有兩個人在排隊, 就慕名一試

帶住黑超整雞蛋仔, 型呀

炭燒雞蛋仔, 外脆內軟, 有蛋香味, 係幾好食
是次消費: 每人約$13