puggier

puggier

坐著墨綠色戰車,走勻香港搵美食。
訊息
正顯示第 110 篇(共 50 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2012-05-27
每人約$700
MAY 12

上次試過萬豪酒店大堂酒廊的brunch buffet,與拙荊決定下次轉戰洲際HARBOURSIDE的brunch buffet。 一早都知呢處係出名海鮮,果然,沒有令我們失望有黑松露牛油來搽麪包,真係矜貴。平時甚少於自助餐吃麪包的我,也用來搽麪包。一大碗,唔見有REFILL,要搽就要快手。開邊龍蝦,充滿海洋的氣息大大隻的蝦仁,以及長腳蟹腳冰鎮鮮榨果汁頭輪海鮮EGG BENEDICT。是預先弄好的,可能保溫太耐才拎埋位食,個蛋黃已經凝固咗令人眼花撩亂的甜品 與萬豪比較,萬豪有梳化位,地方較為闊落,好好HEA,好啱食SUN...
2012-05-20
每人約$160
MAY 12

星期天睡遲了,卻仍想來一個豐富的早餐,就唻了caffè HABITŪ來個all day breakfst。 點了之後,要等約20分鐘。Deluxe Breakfast,炒蛋稍嫌太熟,果醬係自家出品,有玫瑰味lolTsar's Choice,即係兩個EGG BENEDICTlol 差不多一百元一個早餐,確係比較貴,不過食個早餐都食了一小時,唔趕人走,咁哂HEA。星期日,就是應該如此唷。
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2012-02-13
是次消費
每人約$50 (午餐)
MAY 12

第二次光顧 第一次唻,食招牌牛面珠牛腩,念念不忘 今次,竟然鼓起勇氣食牛鞭河......加底某些食材不是人人都愛,確實係有其理由。呢碗河粉,除了若干「海綿體」之外,尚有大約大半夥真正「牛丸」。其外,更尚附有若干「附睪」的組織,而牛睪丸是剪開了的,其內裡呈黃色的粉狀結構以及紅色的血管均表露無遺,賣相shocked。中學時的生物料書本的圖片即時返哂唻。 牛睪丸比較大粒,難以一口放入口。其一咬散開成粉的口感,比較嚡,不討好。其白膜亦幾富咬勁。味道方面,即使群記的湯底十分出名,佐上了牛睪丸,仍然未可討人歡喜。 牛鞭,富咬...
2012-01-08
紀念日
每人約$670
MAY 12

每年一次的紀念都一定以「擦餐勁」來慶祝。不過,年紀漸大,寧願吃得好點精緻點。所以,到了呢處來個BRUNCH。冰鎮鮮搾果汁,竟然有士多啤梨汁煙三文魚原條上,甚至有兩種味道揀煎鵝肝大大塊落鑊,源源不絕,亳不吝嗇BRUNCH當然少不了EGG BENEDICT魚子醬甲殼類海鮮主動奉上的黑松露炒嫩蛋
2012-05-06
生日
是次消費
每人約$516 (晚餐)
MAY 12

好朋友生日,兩pair人一心去擦餐勁。朋友係擦得之人,揀人氣店HotelIcon的The Market。芝士。冷盤方面,冇煙薰三文魚,卻有三文魚啫喱即刨PARMA HAM壽司吧,食物方面冇乜驚喜,不過塊冷凍食物的石面好得意海鮮有開邊龍蝦、原隻小龍蝦、青口、螺、蝦及蟹腳即開英國生蠔,細細隻唔覺漏,海水味十足。我估我吃了至少兩打甜品,推介綠茶CREAMMOEVINPINK雪糕 由六時半食到十時,夠哂HEA
2012-05-11
是次消費
每人約$160 (晚餐)
MAY 12

FRIDAY NIGHT,老婆想食韓國菜,就想起黃埔呢間。 打開餐牌,比較貴,不過唔緊要啦。 本來打算食韓燒,叫個拼盤。如韓國食韓燒,係任點生菜的。不過,呢處一客「韓國生菜」盛惠$58shocked。打消食韓燒的念頭。 散叫,叫了以下菜式海鮮蔥蛋餅,粉多,料少,蔥都好少。$68泡菜炒五花腩,腩片應不多於六塊。$108牛肉辣拌麪,SOSO。 總的來說,相似的價錢,到銅鑼灣韓雅林就食到大大碟兼正宗。呢處,唉。 聽侍應講,中銀或東亞卡有九拆,好過冇啦。不料,經理拎張單個來時,少話因為母親節,優惠停用。硬食huffy
牛角沙律
上級牛肋肉
上級牛肋肉
腹胸肉
腹胸肉
100分鐘 (堂食)
2011-03-18
每人約$180
APR 11

Honey一向鍾情日式燒肉,知道又有過江龍新店,其他人貪新鮮的熱情稍為退卻之後,當然要去試一試啦。 一早都已經知道牛角係人龍店。早幾日打電話訂位,已經話BOOKING去到十月shocked(我重意為自己聽錯)。冇得訂位唯有WALK-IN,星期五一收工就飛撲去德福。下午五點八到,已經有長長的人龍等入座/拎籌。不料,頭輪入唔到,要等第二輪的第二張細檯sad,入座時已經係七時半了tongue。 終於可以坐低,見呢期用東亞信用卡有優惠,就試個二人套餐先來牛角沙律,個麻醬幾好味。幾清新。OK啦。豆腐ok,不過我唔係太接受生雞蛋作醬汁。好...
鐵板辣豬及雞肉
鐵板辣豬及雞肉
30分鐘 (堂食)
2011-03-31
每人約$75
APR 11

又掛住韓國美食,呢晚走去分店越開越多的韓食家,點了一個二人套餐先來涼盤小吃,除了泡菜,竟然有冬菇及苦瓜。古怪。韓式炒粉絲,唔夠熱,不過味道OK。石頭窩飯,個石窩太熱,好多飯都燶咗。牛肉好乾,失望。鐵板辣豬及雞肉,港式韓食。隔離檯同一款鐵板端上泡菜pizza,兩個鐵板都好古怪。辣豆腐湯,一般啦。 總括而言,唔夠正宗,失望唷。
蟹籽蟹柳沙律
蜆湯
2011-03-06
每人約$40
APR 11

聽親戚介紹,小店係由日本人打理的,小店雖然其貌不揚,食物卻是不俗的。往機場之前,在荃灣來個簡單晚餐蟹籽蟹柳沙律,夠份量吉列豬排飯滑蛋豬排飯,蛋香滑,炸豬排不覺肥膩蜆湯,鮮甜雞排蒿麥麵 總的來說,味道唔錯,大件夾抵食
韓式魚蛋
韓式魚蛋
海苔卷
海苔卷
3分鐘 (外賣自取)
2011-04-09
每人約$35
APR 11

去完韓國旅行之後,對當地美食,由其係海苔卷念念不忘。呢日想搵少少嘢食又唔想食太飽,就想起韓點了。 買了韓式魚蛋及海苔卷個連湯魚蛋係冇問題的,好地道,魚湯靠好多魚仔來敖,好鮮,與在首爾吃到的相差不大tongue。不過,條海苔卷就失望,塊紫菜唔夠油潤。在首爾,就算係STORYWAY/FAMILY MART買到的便利店貨式都好味過佢。涵料亦只得一個組合,失望。sad 以前試過蓋飯、辣炒年糕及炸醬麵,都好好味lol
Top