中文 | English
Wilson Wong
我是Wilson Wong。我是一名食家。我最常於九龍城尖沙咀沙田出沒,最鍾意粵菜 (廣東)滬菜 (上海)日本菜咖啡店酒店餐廳日式西餐咖喱火鍋海鮮,凡由注重衛生的食店,並用心製造的食物!。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Wilson Wong  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-05-26
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓點心

6:00pm入座要求7:30交枱,合理時間。
我們4位入座後亦快速點了原隻花膠套餐4位及鮑魚點心併盤,但20分鐘內全部食物放上枱,女侍應們像玩雜技般將bb豬、燕窩湯、花膠、什菌時菜、點心併盤、荷葉飯陸續堆滿4人枱上危危乎,我被迫叫停,一位紮馬尾的中年女侍應才不屑地拿走移放別處,一句禮貌歉言亦沒有仲黑口黑面,基本待客之道都沒有,令人胃口盡失,員工服務態度失敗得非常徹底,失望而回,老實說場內仍有其他選擇,不想再光臨。
堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2014-05-22
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2008-05-20
類別 : 日本菜烏冬

國難當日下午約3時到達,見全店爆滿,門口帶位櫃枱有一對情侶排隊,但無職員係度,於是我與家人便排在那對情侶後面等攞飛仔,等咗一陣帶位女侍應由店內行到櫃枱前,就在此時,一對年約50多歲老夫婦快速從我後面,左右兩邊標上到帶位女侍應身旁,笑口騎騎在她耳邊低聲說:..….3個位……,跟著女侍應就比張飛仔佢哋,完全當櫃枱前排緊隊嘅我哋透明,我此時好錯愕,好奇怪,行近櫃枱只用一般聲調用好錯愕嘅表情對女侍應講 ” 我哋排緊隊嫁喎 ”, 此時女侍應只望着我並無反應,而此對50多歲老夫婦知道自己瘀咗樣衰咗,又落唔到台,老羞成怒,竟然先反客為主率先發圍起pair發難,又話唔知排緊隊、又話我態度唔好、又話我無禮貌、又話女侍應唔啱……等等…總之九萬幾樣人哋錯哂、佢哋啱哂,用無賴方式遮掩自己惡行,攪到店內個個望出嚟,唔知嘅仲以為我蝦老人家,但老婦仲未罷休,行到我胸前兇我,又扮鯊魚般在我身邊圍圈行來行去,又頻頻打電話嚇鬼,多多動作好攪笑。大老呀,香港地假期出街食嘢,度度都要排隊嫁啦,你哋詐癲扮傻打尖不遂,仲惡過人而家乜嘢世界,認真大開眼界。其實成件事非常簡單,只要帶位女侍應,當時請呢對打尖老夫婦排隊攞飛仔就乜事都無(除非佢哋識嘅熟客嚟嘅),我無嘢講。

講返嘢食,有D失望:
1/. 天婦羅蝦併蟹柳湯烏冬 – 天婦羅不脆多油、烏冬ok、湯太咸 (5分)
2/. 鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬 –牛柳粒ok、湯太酸 (6分)
3/. 燒八爪魚餅 – 完全無八爪魚味、粒或碎,只得醬油味 (3分)
4/. 天婦羅七味魷鬚 – 仍然係天婦羅不脆多油 (3分)
5/. 雞軟骨餃子棒 – 味道ok,但碟底勁多油 (6分)

整體 – (食物) - 只有日式外觀,味道材料在水準以下,只屬 ”廉價日式茶餐廳”,不可與同類日式餐廳比較(例如-和民)。
(服務) - 侍應個個沒精打采,垂頭喪氣,連黑衣女職員都係咁,埋單時我忍不住向黑衣女職員道出門口帶位處理不當事件,她須然立即致歉但態度太被動。希望下次再去有改進啦!

是次消費: 每人約$50 (下午茶)

共有1 人投票

2008-05-12
類別 : 台灣菜咖啡店台式飲品飲o野傾計

呢兩日同屋企人去咗沙田新城市廣場行街街,但係食來食去
唔係日本嘢就係上海嘢或者Pizza有D悶,於是仔仔介紹去咗
仙跡岩食,我先知道原來款式幾多、同幾好食,同埋呢間舖
嘅幾位阿姐態度好好、好有禮貌、好殷勤,此其他食店好佰
倍,所以以後一定常常幫襯,多一個選擇。
連續幫襯咗兩日,試咗咁多嘢食:
1/. 脆蘿蔔糕 - 外層香脆不油,內裡鬆軟清香。(7分)
2/. 花枝丸 - 幾彈牙幾好食,但係一碟只有3粒。(7分)
3/. 鹽酥花枝 - 即係酥炸魷魚鬚,好新鮮香脆不太油。(8分)
4/. 棒棒蝦 - 亦是新鮮香脆不油,但係一碟只有2隻。(7分)
5/. 花生厚片吐司 - 香濃花生醬新鮮上枱,好味。(8分)
6/. 脆薯粒 - 新鮮香脆不油。(8分)
7/. 冬陰蟹柳拉麵-D麵身好爽、湯清香、蟹柳肉ok,仲有2條鹽酥花枝。(8分)
8/. 紅燒牛肉拉麵-牛肉好入味,又冧身。(8分)
9/. 黑白點子-幾得意嘅凍齋啡加蘆薈粒。(7分)
10/. 雙芒加珍珠-有好多鬆軟珍珠。(8.5分)

總括食物幾好,款式多,仲有好多嘢未試一定再去。
雙芒加珍珠

雙芒加珍珠

鹽酥花枝

鹽酥花枝

冬陰蟹柳拉麵(走辣)

冬陰蟹柳拉麵(走辣)

脆蘿蔔糕

脆蘿蔔糕

推介美食: 鹽酥花枝、脆薯粒
是次消費: 每人約$60 (下午茶)

2008-05-09
類別 : 西式朱古力/糖果店

Dark Chocolate 凍飲的確出色好好飲,員工製作認真,
朱古力味香濃不甜加上碎朱古力,須然頗貴但仍有它的
吸引力,令我間唔中要飲番杯滿足一下。未試過的一定
要去試返一杯。

是次消費: 每人約$42 (其他)

2008-03-23
類別 : 日本菜同客食飯

預早一天book定位,一家三口今晚1800準時到場,人不太多,十多人有序被帶入場,我們坐卡位包廂非常開心,與家人研究Menu一輪之後,點了:
1/.炸大蝦定食[有5隻] $168
2/.炸生蠔定食[有5隻] $168
3/.吉列生蠔豬扒定食[生蠔2隻/豬扒一塊] $168
另加吉列豬柳1件$40,蟹肉薯蓉2件$56,另加飲品。
之後基本動作磨芝麻好香,約15分鐘全部炸物一碟上視覺效果好正,waitress說明醬汁食法,開始全情投入在舒適的包廂享受期待的食物,先食豬扒表面鬆脆肉質鬆軟,好!再試豬柳分別不大只較厚身,但好細件!再食生蠔外表乾身香脆,內裡保持柔嫩的肉身及鮮濃的肉汁,口感一流,好好!到炸蝦夠大隻,蝦肉彈牙有蝦味新鮮炸起而不油膩,非常好!至於蟹肉薯蓉是失敗之作,炸一團濃醬,可以不試。
食物整體的確出色,由精心選擇材料,至高水準的炸功及員工的優質服務,均顯示出是一間充滿誠意之食府,每個細節絕不媽虎,非常出色,繼續努力!

是次消費: 每人約$250