中文 | English
Fannlsan
我是住在鴨脷洲的Fannlsan。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Fannlsan  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-04-12
類別 : 滬菜 (上海)中菜館

荃灣是有名的美食天堂,在八咪半商場翻新後,帶來不少新的食店,龍門一番更是一間門庭如市的餐廳,經常很多人排隊,今日入手新電話後,反正要處理新電話的設定,就決定用這時間排隊。

排隊也接近排了半小時,還算不短的時間,店舖服務也很用心,店員會盛茶給等待的人享用,十分有心。經過耐心的等待,終於入座。

店舖裝潢比較時代感強,沒有傳統的味道,坐下來舒服自然的感覺。

小籠包

一籠4隻的小籠包,湯汁頗多,鮮味不足,皮身較厚,特別是頂部更為嚴重,不過不失。

紅棗糕

口感有的似馬拉糕,糕身過份濕,令到質感過份粘,紅棗味不夠香,不食也罷。

雲吞雞湯

份量很大,料亦十分足,湯偏鹹,雞的鮮味不足,飲完還會很口渴,普通之作。

餐廳食品價錢不便宜,味道未見特出,一班人選擇來作聚會環境還是不錯的地方,以食物行先就可以再作考慮,有更好的選擇。

堂食等位時間: 30 分鐘

2017-03-08
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮點心

雲來軒一直想試好耐,不過位置真係太唔方便一值都無試,難得今日有時間,就決定去試下。

雞腳燉螺頭

用紫砂茶壺燉湯,配以茶杯飲湯,有心思。辣椒絲豉油用來食湯渣。湯大概有7-8茶杯份量,飲落會有濃既雞味配以淡螺香味,好飲,有一點咸,不過唔似味精既咸,似雞油過多引起。雞腳燉到淋身,燉頭爽口無沙,不錯。

黑醋雲吞

雲吞炸得好脆,重要既係佢一的都唔油,抵讚,重點在於黑醋配上雲吞比想像中好食,可以減少炸雲吞既油膩感,更加上黑醋既酸味,令雲吞味道更豐富,做到黑醋比較杰身,方便沾抵讚。不過性價比較低。

蝦餃

皮薄,蝦與肉比例份量合適,咬落有啖啖爽口既蝦肉口感,味道有蝦鮮味而唔會比肉味蓋過,好食。

流沙奶皇包

一碟4個,竟然係2個炸2個蒸,估佢唔到。炸既外皮係脆而不油,奶皇香而有蛋味,但經過過火既炸唔再流心,哂左。相對蒸既奶皇包,包身鬆軟,配以香滑既流奶,正。唯一唔好就係流奶唔夠多。

牛肉球

牛肉球口感一流,爽口但唔會太實既感覺,奈何最重要既牛肉味唔見左,最差既一個點心。

三十年陳皮紅豆沙

陳皮味對鍾意食陳皮既人黎講唔夠濃,對唔鍾意食既人又會覺得太重口味,唔拖唔水咁。紅豆沙本身杰身,真係一碗紅豆沙唔係紅豆水,紅豆亦都有足夠香味,可以一試。所有野食都唔會難食,平均水準幾好。

當日食客唔多,職員主動執野加水,仲拎杯比我,抵讚,環境都舒服唔會太逼,唯一就係安排坐在係走廊位無咁舒服。
推介美食: 蝦餃, 雞腳燉螺頭
是次消費: 每人約$150

2017-01-12
類別 : 日本菜壽司/刺身

銅鑼灣食日本野選擇好多,但要選一間好食又唔算貴既其實一的都唔易,Doraya絕對是一個好選擇,我都會定期就返黎食下佢。

藍鰭吞拿魚扒定食 $138

吞拿魚扒的份量絕對不算少,都有十件,吞拿魚經過輕輕的炙燒,火喉控制得宜,有炙燒過的油脂香,保留左溶化口感,更有濃濃既吞拿魚鮮味,性價比十足。飯的醋味略重,但配合吞拿魚的油脂香,是一個不錯的混合。小食方面就全無特別,很普通。

P.S 此餐廳最好食的就是吞拿魚,其他的刺身相對是比較普通,環境比較狹逼的。
推介美食: 吞拿魚
是次消費: 每人約$138

2017-01-03
類別 : 日本菜小食店

荃灣食街鱟地坊,香港聞名,小店林立,自然要去試下。咁多選擇,係唔知決定食咩好姐。最後繞場一周,先食個紫薯玉子燒。

$34/條

即叫即整關係,加上是日人山人海,等個不亦樂乎,足足等左半個鐘先有得拎。等左咁耐,係唔係咁好食先,即刻開餐啦仲等咩。咪住,店員話要等多3分鐘先好食喎,好我等。

終於有得食啦,一打開,熱氣四散,聞到既唔係蛋香,係一陣人稱煙燻味既味道洶湧而出,唔好講咁多,食啦,咬落去真係好熱好熱好熱(小心辣親呀),食落蛋味不算濃烈,味道偏甜,仲要唔夠滑,好在佢都幾有咬口,夠堅挺。紫薯份量多又甜又香,好食過玉子,兩樣野放埋一齊,真係太甜,所以最後我決定分開黎食,先挑左的紫薯出黎食,再食玉子,得左。哈哈。

食落唔差,但要34元先得咁既份量真係太貴啦,試下無妨,ENCORE就未必會啦。

P.S 小街窄巷就唔好諗呢到有幾好環境,係唔會有台架。
自取等候時間: 30 分鐘
是次消費: 每人約$30

2016-04-19
類別 : 港式茶餐廳/冰室

當年遠近馳名的謝記魚蛋,早已人面全非,取而代之的是叫做漁米鎮的餐廳。既然取代得一代名店,自然要去試一試味道。

炸魚片

回想當年魚片,爽口彈牙,肉身富有魚香味,新鮮出爐更是非吃不可的選擇。除了味道,更是代表南區人的傳統及集體回憶(媽媽叔叔常常帶我去吃)。現在這間的魚片,不但魚味欠佳,份量又少,更甚的是並不彈牙。沒有了過往的熟悉感,只餘下一種陌生的裝潢。

茄子牛仔骨

茄子煮得柔軟入味,茄子味十分豐富。相反牛仔骨味道不入味,而且汁跟牛仔骨配上來也是太淡的組合,食之無味,棄之可惜,肉質也不夠諗身。牛仔骨也太少了。

椒鹽鮮尤

炸得恰到好處的一道鮮尤,不會太油亦不會太乾,香口得來亦保持著鮮尤的柔軟。而且不會沾得整隻尤魚也是太多粉,好。

炸子雞

雞皮香脆,雞肉嫩滑,雞味亦算正常,好食的半隻雞。

整體來說,炸的食物做得是不錯,火喉控制十足,相對的是小菜的份量及味道還有很大的改善空間。

總結評分

味道:7/10 (炸子雞,椒鹽鮮尤)

價錢:6.5/10 (150)

環境:6/10

服務:6/10

推介美食: (炸子雞,椒鹽鮮尤)
是次消費: 每人約$150