中文 | English
小連
我是住在大角咀的小連。我是一名地盤工人,在觀塘工作。我最常於九龍灣尖沙咀沙田出沒,最鍾意港式泰國菜日本菜,簡單而美味,唔洗等而夠快,酒吧大牌檔露天茶座,有酒飲的地方同火鍋燒烤海鮮,墨魚、魷魚、紫菜、蠶豆、貝殼類,仲有所有不健康的零食。
食評會員 123次成為首位寫食評會員
小連  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-04-10
類別 : 港式串燒

串得起,認識我都知我是這兒常客,我倆每月總有三幾次來這兒開餐﹗

講緊既當然就係大圍顯田邨既串得起串燒專門店。

打從三年多前誤打誤撞來這兒吃了一餐後,這兒已成為我倆的心水食店﹗
是兩公婆經營的小店,座位也沒有二十個,故每每星期五六周末都爆場,現在來吃真的要老早訂位﹗
有酒牌了,唔洗再帶酒來﹗

有酒牌了,唔洗再帶酒來﹗

經營已三年有多,也知道串燒店酒水的重要,小店最近申請了酒牌,可以賣酒,以後來吃酒水不用自攜了﹗

店內有提供清酒紅酒﹗

當然我最喜愛的啤酒是不可少了吧﹗
款式大眾化,貴一點的健力士藍妹有齊,平有平飲的青島、生力及獅威都有得選擇,認真豐儉由人。

價錢由罐裝$7至支裝的$25,我就一向對啤酒無咩要求,最緊要有得飲,咁就當然飲最平既獅威啦。

食物吃了好幾年也沒變,依舊簡約美味,價錢公道合理,最平的串燒$5至烤魚$60也有,選擇多。

食物款式多,調味粉不會下得過多,原汁原味,所有食物也是堅持生燒不是預早燒起加熱,就是這份對食物的情感已值得我倆繼續支持﹗

亦因為咁,來吃要有心理準備,只有佢兩公婆又要燒又要招呼執檯,要食就要等等了﹗
魚皮餃絕對香脆可口

魚皮餃絕對香脆可口

雞軟骨是我倆最愛,每次來每人必吃兩三串,調味就是很簡單的灑上海鹽,已是美味的佐酒小吃﹗
比較特別的可試試這兒的燒魚皮餃,外皮烤至金黃色脆卜卜,食落香噴噴很過癮﹗
煙肉蠔卷估不到的美味

煙肉蠔卷估不到的美味

這個煙肉廣島蠔卷是名物,兩者均為濃味之物,拼埋卻有想不到豐腴美味,Juicy啖啖肉汁,愛吃蠔的必要一試﹗
清酒花甲

清酒花甲

清酒花甲一份才三十多元,只用蒜蓉及清酒吊吊味,吃得出海水鮮甜﹗
大蔥、雞脾菇及台灣腸

大蔥、雞脾菇及台灣腸

食家愛吃大蔥,而我則鍾意後面厚切多汁的雞脾菇。
最近還有烤台灣腸,試過一次很香口呢﹗
手工菜燒茄子

手工菜燒茄子

燒茄子絕對是手工菜,一條大大的茄子由生至熟起碼要花心機燒20分鐘,燒軟後在茄肉上灑上香蔥蒜泥及醬油,更能引出茄子的甜美﹗
燒大眼雞

燒大眼雞

我不吃魚但食家來這兒必點大眼雞。
烤得火喉恰到好處,蘸日式豉油吃很美味,她次次一個人吃一條﹗
燒烏頭

燒烏頭

如果與友共聚的話她會要求點一條大烏頭,烤魚時於魚身夾著香草來燒,一來去魚腥二來吃落更香,烏頭夠肥美魚味又濃,好此道者必吃。
燒雞翼係人都鍾意食

燒雞翼係人都鍾意食

要一提這兒烤的雞翼,燒得外脆內軟,就是簡單的塗上蜜糖,每次吃數隻也不覺膩﹗
愛牛可吃牛肋粒

愛牛可吃牛肋粒

牛肉方面我會揀佢地既牛肋粒,面頭灑上黑椒,牛味濃郁好吃﹗

愛吃菜的話可試這兒的炒雜菜或雜菇,夠哂牛油香﹗
乾魷魚送酒最妙

乾魷魚送酒最妙

由於嗜酒關係,每次均會點幾隻魷魚乾剪碎來送酒,一片片的蘸豉油及日式芥辣同吃,香口惹味,正﹗
燒粟米是名物

燒粟米是名物

之前無論來採訪的電視台、報紙及雜誌均一致推介的的牛油燒粟米,吃了好幾年還是我的最愛﹗

坊間大部份的燒粟米都是先用熱水灼熟才燒慳水慳力,這兒堅持原支街市新鮮粟米去皮去鬚便生燒,出來的燒粟米特別原汁原味,粒粒分明夠哂甜美,牛油香濃,不得不試。

如你對食物有咩要求,在落單時也可提出呢,佢地必樂於接受﹗

閒時我總會與食家二人世界食串燒傾計﹔
這習慣亦已傳染俾身邊老友記,每次聚會,便會想起串得起。

這種飲到成檯是啤酒罐的情況是等閒事﹗更誇張也試過呢﹗

相識多年,都知道現在小店確難維生,食材差不多每月加價,鋪租又加,鋪位細座位不多就算密密做七除八扣也賺不了多少,兩公婆是老實人,只有默默咬落牙關以價廉質優求存﹗
加油啊﹗期望這兒生意愈來愈好,堅持那份對美味的執著,我倆會一直幫趁的呢﹗
推介美食: 牛油燒粟米,雞軟骨,燒雞翼,清酒煮花甲
堂食等位時間: 0 分鐘
慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

共有6 人投票

2013-02-22
我倆嗜辣又愛打邊爐,常問朋友有什麼正宗的麻辣火鍋推介。
數名友人不約而同的介紹深圳的華神火鍋,話佢深圳最正宗,上兩個星期日膽粗粗同食家上去試試﹗
華神火鍋

華神火鍋

聽說華神是連鎖店,規模雖不及小肥羊但也有不少分店,今次試的是中航店,落馬洲打的來廿蚊搞掂﹗
湯底

湯底

來到當然一試這兒的招牌麻辣火鍋,我倆唔知死字點寫地點了一整個麻辣鍋。
但我建議朋友們,做人節目留一線,點個鴛鴦鍋準沒錯﹗

這是湯底,好戲在後頭﹗
加入湯料的鍋底

加入湯料的鍋底

店員從廚房拿了一個麻辣湯包在你面前打開並倒入鍋中﹗

湯底即時變成血海,好可怕﹗這就是華神牛油湯底了﹗
要說這鍋用的是正宗麻辣鍋必選的牛油作湯底,吃時會帶著一份牛羶香﹗
未食火鍋先吃生果

未食火鍋先吃生果

很奇趣地,你一坐低店員就會送上生果給你,未吃火鍋先吃生果乎?
醬料自助

醬料自助

醬料是自助的,你想到的醬都會有。
我倆打邊爐從不亂溝,次次都是豉油、生蒜及蔥粒,能吊味之餘亦能提鮮。

但其實在這兒吃麻辣鍋,唔洗蘸什麼醬料你也可感受到那威力。
拍青瓜

拍青瓜

先來一碟拍青瓜作小吃,夠入味又脆口﹗
鳳爪打邊爐第一次見

鳳爪打邊爐第一次見

食家最愛吃鳳爪,還是第一次見鳳爪作生料﹗
游水生蝦

游水生蝦

想說這兒有個好處,就是絕大部份食材生料都可以點半份,岩哂我地呢尐二人組合,可以多吃幾款。

生蝦新鮮,隻隻仲會郁架﹗
雪花肥牛

雪花肥牛

在國內吃火鍋,牛肉是不會抱太大期望的。

要吃好的全都在香港,這份雪花肥牛$38,比較嚡口但有牛肉味,在國內已算不錯的了﹗
粟米

粟米

麻辣湯底吃粟米,是一種挑戰,咀不麻不腫的話算你叻﹗
雜菌拼盤

雜菌拼盤

雜菇用來吸湯一流﹗

土雞半份,有雞味,不是雪藏貨﹗

木耳爽脆﹗
血海鍋底,麻到不得了

血海鍋底,麻到不得了

食材沒什麼大不了﹗最重要的當然是湯底﹗

不是說笑,這兒的冷氣大得很,但我自吃第一樣食物後,額頭便開始冒汗﹗

再隔一會,頭皮、眼底鼻底連帶面頰,也冒出雨水般大的汗珠,不是因極辣而谷出來汗水,而是其花椒的麻勁揮發出來的作用﹗

湯底不死辣,食物不會因太辣而吃不下,只是越吃,汗便越下,雙唇麻得不聽使喚,嗜吃辣的朋友應會感到愜意過癮得不得了﹗

岩岩灼熟的菇和鳳爪,這種顏色你敢吃嗎?

食物不貴,碟碟也才三十多元左右,還可點半碟半份錢,最後飲了五六支大青島,兩個人埋單才250人仔左右,抵吃﹗

第一次吃牛油做的湯底,食物全帶羶油香,這就是麻辣鍋的正宗情懷,但當然油膩得很,不會吃得太多,因吃落雖過癮但實在膩透了﹗

不吃牛油的朋友,可選擇這兒的清油麻辣湯底,也可吃到那麻辣滋味﹗
我倆下次來也一於試試清油的,再比較味道如何﹗

堂食等位時間: 0 分鐘
慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約¥130 (晚餐)

共有1 人投票

2011-08-19
類別 : 港式火鍋海鮮燒烤

終於都完成o左土耳其遊記,可以寫番食評﹗
係人都知我鍾意打邊爐,周圍試新野是必然﹗
今次就介紹番間比較得意的,可以一邊打邊爐一邊燒烤既小店﹗
冷氣足,係迫o左少少

冷氣足,係迫o左少少

地點在長沙灣,叫做一窩豐﹗
小店大排檔格局,鋪子不大,座位三十來個,勝在冷氣足,點燒點打邊爐都唔會熱﹗

店內提供電爐,食客可以點食材來燒﹗
就現場所見,絕大部份既食客都係來玩燒烤﹗

食物價錢尚算大眾化,不過咩都想試的話就梗係貴啦﹗
你在呢度facebook打咭既話仲有腸仔送添﹗
大磨菇,多汁

大磨菇,多汁

先來一個大蘑菇﹗
磨菇愈烤愈香,現烤下完全唔洗調味亦多汁,味道出眾﹗

店內大量調味料提供,孜然粉、海鹽、辣粉、蒜鹽椒鹽黑椒等等等都有﹗
你想落咩都得﹗岩哂鍾意自己玩調味既人﹗
牛粒,梳打味不吃也罷

牛粒,梳打味不吃也罷

安格斯牛肉粒,睇樣色水幾好,可惜吃落重梳打味亦無牛味,可以不試﹗
大墨魚好吃,雞翼醃得入味

大墨魚好吃,雞翼醃得入味

原隻大墨魚,肉厚味美,值得一試﹗
呢度自家出品既雞翼亦都醃得好入味,正﹗
海鮮預訂會好一點

海鮮預訂會好一點

海鮮提供有限,我就打來訂位時已預訂了幾款想吃的五人分量﹗

要了大眼雞、蟶子、大蜆及鮑魚﹗

要彈既就係呢度個烤爐力度唔係好夠,燒烤時要俾少少耐性﹗
我地當然係飲住啤酒為樂,藍妹$22,青島$18,合理﹗
燒鮑魚要俾點耐性

燒鮑魚要俾點耐性

蟶子不是巨蟶子,不過由於新鮮,咬口彈牙,加蒜加蔥一起燒,鮮甜非常﹗

大蜆及鮑魚仔亦新鮮,上枱時仲郁的﹗
大蜆海水味極濃,待其開口後加少少蒜泥,既惹味又清甜﹗正﹗
最後食完一碟唔夠喉再加多碟呢﹗
煙韌爽口好吃

煙韌爽口好吃

鮑魚由於殼厚,真係要燒半小時先熟,真係等食等到發忟爭﹗
加少少香蔥,彈牙好吃﹗

老友在現場上facebook打咭,待應即送上台灣腸一碟,甜甜的,外層香脆,好味喎﹗
一次過滿足兩個願望

一次過滿足兩個願望

話o左我地無耐性,玩左個幾鐘燒烤最後都係決定打埋邊爐﹗
安格斯大肥牛牛味濃,夠厚切,質感香軟,食得過﹗
手打蝦丸

手打蝦丸

點了呢度既招牌牛腩湯底,茄味濃郁,牛腩亦味濃鬆化﹗
大安格斯手切牛,味濃好吃

大安格斯手切牛,味濃好吃

手打蝦丸,吃得出由一粒粒的蝦肉打成,蝦味雖不算濃烈,口感還不錯﹗
友人還叫了魚頭、魚骹等食物,我唔食魚梗係唔理啦﹗
大墨魚切開分享

大墨魚切開分享

我處理的燒墨魚,燒得唔錯呱,少少燶是很難避免的﹗哈﹗
刀叉切開齊分享,睇下幾厚肉,滿足﹗

大眼雞以為要燒好耐,反而仲快過鮑魚﹗

即日街市貨,夠大條魚味亦濃﹗

半殼生蠔﹗
燒蠔,我覺得麻麻地

燒蠔,我覺得麻麻地

蠔海水味極濃,不吃慣的我覺得腥腥地﹗

整體來說食物不錯,只要多叫新鮮食物,準是不會失望的﹗

飲左十幾廿支啤酒,埋單每人$300,不便宜,不過幾好玩,如果有時間慢慢燒下吹下水飲下啤酒,這兒是好地方﹗
推介美食: 手切安格斯牛,海鮮,大蜆,大墨魚
堂食等位時間: 5 分鐘
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2011-03-21
類別 : 港式車仔麵粉麵/米線

周日又是行山日,同食家由北潭涌出發行入浪茄來回,24km﹗
路不難行,但行左成六個鐘成個人好似虛脫似的,一上小巴出西貢已瞓到成隻豬咁,又是搵食既時候﹗
上次食左海鮮唔太鍾意,今次又去試試其他野,到了小巴站旁的.....
松記車仔麵

松記車仔麵

西貢松記車仔麵﹗
呢間野好多電視節目都介紹過,開業於1978年﹗
鋪位都幾大,茶記格局,燈火光鮮,不過要留意既係夜晚八點就收鋪,我地七點幾去到所餘的食物已不多﹗
招牌套餐

招牌套餐

麵底$8一個﹗再加$4-$8的餸菜任擇﹗
食物選擇也不少了﹗
亦有0的招牌粉麵可以揀,$30有交易,價錢合理﹗
叫車仔麵情況

叫車仔麵情況

買野食要自己出去揀餸,揀完之後就有人整好攞埋來座位俾你慢慢嘆﹗
選擇也不少呢

選擇也不少呢

自己揀餸有樣好,就係見到邊樣賣相好就點邊樣﹗
我的四餸麵

我的四餸麵

這是我的四餸麵,我點了魷魚、雞翼尖、墨魚丸及紫菜,再配上粗麵﹗
原本有個驚喜係呢度有得點我好想食既銀尖粉,點知又係因為就收鋪賣哂,慘呀﹗

麵底夠哂多,一個麵已是滿滿的,魷魚彈牙爽口無皂水味﹔雞翼尖一份竟然有成六七隻,夠哂多,鹵水入味﹔墨魚丸內有彈牙墨魚粒,口感足﹔最緊要一樣野係佢既紫菜,大餅得不得了,一箸麵配上紫菜味道更鮮美﹗

由於點得太多餸關係,試不出個湯底龍與鳳﹗
至愛的炸魚皮

至愛的炸魚皮

食車仔麵,點會唔點炸魚皮,成碟上啦﹗
脆口好吃

脆口好吃

薄身香脆,絕無走氣,雖魚味不太足夠,但蘸少少湯底同吃卜卜脆令人很受樂﹗
招麵豬手牛筋腩麵

招麵豬手牛筋腩麵

食家要了招牌豬手牛筋腩麵﹗
豬手炆得夠腍

豬手炆得夠腍

豬手炆得相當腍軟,咬落滿口膠質,醬汁入味,唔錯呢﹗
牛筋腩又腍又糯

牛筋腩又腍又糯

牛筋食家大讚,腍得不得了,又綿又糯,入口不用咀嚼便像一陣風般溶化,配上的牛腩件牛味香濃,這個招牌餐值得一試﹗
凍鹹柑桔

凍鹹柑桔

待應十分殷勤,拿著餐牌為我地介紹招牌菜﹗
呢杯凍鹹柑桔就係佢介紹,飲落很順喉,味道適中,喝完喉頭舒暢呢﹗
松記值得一試

松記值得一試

埋單$90,飽飽的滿足﹗車仔麵來說雖無咩特別食材,不過整體也令人滿意,特別係食家那豬手及牛筋,值得一試呢﹗
原來松記條街入面勁多野食,下次再行完山可以再試多0的新野﹗

食店地址: http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=23536

我的飲食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin
推介美食: 豬手,牛筋腩
堂食等位時間: 5 分鐘
是次消費: 每人約$45 (晚餐)

共有4 人投票

2011-02-15
類別 : 日本菜串燒店燒烤串燒

一年一度的情人節,這已是我同食家的第四個情人節了﹗
今次挑選了尖沙咀赫德道的和幸吧﹗

沒有什麼原因,就是因為她有露天座位,可以炭爐燒烤﹗

情人節邊到有得你揀,咪就係情人節套餐﹗
食物種類都有十種八種,勝在款多咩都可以試下,岩哂貪新鮮的我倆﹗

裝修得很不錯,以吃燒烤為主,食店以木作主調,室內大廳中有個超大的圓形吧枱,以電爐作燒烤﹗而露台則有五六張露天座位可以炭火燒烤﹗
我都好醒架喇,早左成個月已經訂定室外座位,炭火燒點都過癮點吧﹗
炭爐燒烤滋味

炭爐燒烤滋味

室外為的就是棕櫚炭﹗
火夠哂猛,食物放在網上烤一陣就熟喇﹗
神之河,好飲﹗

神之河,好飲﹗

咁開心既日子點可以唔飲酒?
點了神之河燒酌,比較淡身易入口,加冰飲多兩杯真係飲醉都唔知﹗
情人節快樂

情人節快樂

情人節快樂﹗
為我們的第四個情人節飲杯﹗
三色刺身

三色刺身

先來的是刺身拼盤,有牡丹蝦、三文魚及油甘魚﹗
蝦相當大隻,肉質既綿又鮮甜﹗正﹗
三文魚同油甘魚都新鮮厚切,食家話很不錯﹗
和幸沙律

和幸沙律

再來一個和幸沙律,賣相幾有特色呢﹗
生菜底,上面的鹹餅乾,配上蕃茄及芝士。
芝士夠香、餅乾鹹脆、蕃茄酸甜,灑上沙律醋,味道配答相當適宜,清新之選﹗
海老酢物

海老酢物

車海老酢物﹗
幾隻蝦加青瓜及酢紫菜,開胃菜,無咩特別﹗
鹿兒島和牛

鹿兒島和牛

鹿兒島和牛﹗
肉質鮮紅,油花有如雲石般清晰,兩面係咁易燒下佢,牛油味出眾,質地軟熟,好吃﹗
燒物盛合,牛舌、牛五花肉、雞腿

燒物盛合,牛舌、牛五花肉、雞腿

燒肉盛合,有三種,牛舌,牛五花肉,仲有雞腿肉﹗
特選薄切牛舌,我一向都唔食牛舌,今次試一試,印象難忘﹗
薄切關係不會太韌卻有嚼感帶牛香,幾得意喎﹗

呢個牛五花肉,真的乖乖不得了﹗
豬既五花腩就成日食,牛既真係第一次試﹗
由於夠哂肥美既關係,油脂香同牛味超濃,烤到有少少焦焦地,超香口,同食家都覺得佢仲好食過和牛﹗

雞腿肉﹗
普通野,不過佢用果汁來醃,我覺得甜甜地幾好味﹗

放在炭上慢慢烤焦,慢慢玩﹗
呢餐食左成兩個幾鐘﹗哈﹗
帆立貝及愛情豚

帆立貝及愛情豚

牛油帆立貝及愛情豚﹗

愛情豚,佢話係送既,我同食家都話唔洗錢就話送o即﹗
愛情豚是日本豚肉,上網睇佢話原來係一個人照顧一隻豬,又有醫生睇住佢,對隻豬百般呵護,對佢好有感情,所以叫做愛情豬喎﹗
烤燒後夠肉香,豬味雖重卻不羶,加少少佢提供既蒜蓉好味道﹗

呢度服務唔錯喎﹗
待應生都好有禮貌,不時主動埋黎幫手,又主動幫我地影合照,仲要影得幾好無手震添﹗
食食下又幫我地換下網換下炭,又加酒又加冰,俾個五分佢﹗
換左炭,火力強勁了很多﹗即刻燒番片和牛先﹗

銀鱈魚,普通野,不提也罷﹗食家話幾滑﹗

帆立貝又食得喇,牛油味濃,雖是雪藏貨卻香甜﹗
廣島蠔鍋

廣島蠔鍋

廣島蠔鍋﹗
室外凍凍地,整番個麵豉湯底既蠔鍋湯,成身暖哂﹗
入面有冬菇、大白菜、大蔥及椰菜等,再有四隻蠔,簡單得來卻算暖胃窩心,成鍋當然清哂啦﹗
格仔餅雪糕

格仔餅雪糕

最後甜品是格仔餅雪糕,唔會太甜,岩哂我﹗
甜甜蜜蜜作結﹗

因飲酒關係埋單千二蚊,情人節出街食飯就一定貴架喇﹗
不過呢個餐多種類,每樣食物味道亦不錯,炭燒點都會覺得特別溫暖,難得今日又轉涼得9度,感覺特別開心﹗
價錢比盛八及伊呂波平,露台燒烤亦有特色,會再來的﹗
我們的第四個情人節

我們的第四個情人節

前年送花比食家,佢話最憎大到好似成棵樹似的,今次花店醒目,幫我包得細束的又清0的,感覺幾好喎﹗想知邊間花店出品就pm我啦﹗哈﹗
情人節快樂,願每年也如此這樣的簡單快樂﹗

更多相: http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=23293

我的無聊微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin
推介美食: 牛五花肉,和幸沙律,和牛,燒物盛合
堂食等位時間: 10 分鐘
慶祝紀念: 情人節
是次消費: 每人約$600 (晚餐)

共有12 人投票