使用Facebook登入
食評
小連的個人專頁
我是住在
觀塘
的小連。 我是一名地盤工人,在
工作 。 我最常於
出沒,最鍾意
日本菜
,簡單而美味,唔洗等而夠快,
酒吧
大排檔
露天茶座
,有酒飲的地方同
火鍋
燒烤
海鮮
,墨魚、魷魚、紫菜、蠶豆、貝殼類,仲有所有不健康的零食。
留言給此食家
黔菜 (貴州)
徽菜 (安徽)
蘇菜 (江蘇)
鲁菜 (山東)
京菜 (官府菜)
--全亞洲菜--
摩洛哥
文章形式 |
地圖形式
共 1005 食評,正顯示第 1 至 15 篇食評
輸入頁數(1-67)
令人滿意的二人餐
燒牛油元貝
芝士土豆雞塊
醬油烏冬
芝麻雪糕
與友人難得一聚當然相約食個飯,地點在九龍灣的魚一丁。
八點幾來到,人客很少,大部份座位均是吉的,難道平日的夜晚德福就是如此?
兩個懶人看一看餐牌,最後決定都係懶得諗,點個二人餐便算﹗
先來的是三式刺身,刺身有三文魚、甜蝦及帶子,三文魚油份足,食落味帶脂香﹔帶子鮮甜爽口腍滑﹔甜蝦味道則較淡,不及另外兩樣好吃。
之後是海膽芝士豆腐,兩條大鄉里見待應放低仲心諗佢有冇俾錯食物我地,明明係豆腐點解一個二人餐得小小半件?
左諗右諗下原來係弱智的誤會,海膽芝士豆腐其實是那半件芝士的稱謂,是用來塗上多士來吃,同我地兩個心諗有件豆腐食真係差天共地,芝士入口有海膽甘香,味道濃郁而creamy,很滿意,找到未試過又好味的食物最令人高興。
再來的有天婦羅一客,有兩件蝦及茄子,佢一上枱我地已經即食,可惜咬落已凍,應是炸起後已放了一段時間,不是即點即炸,失望的天婦羅。
接著是牛油元貝,很大粒一開四,以小爐佐著慢燒,味道鮮甜,可惜我地燒得太久比較韌,建議略見元貝變色便吃一定更好味﹗
熱盤是芝士土豆雞塊,面頭淋的是燒汁,入口惹味開胃,雞肉都幾多質感嫩口,先經炸過食落皮脆更香口,伴以芝士燒汁同吃真的相當美味,二人都說好吃不過又叫好肥,可惜叫完好肥又後都係繼續夾,夾到碟面朝天方罷兵,這叫人「一世物一世食左先算」。
來多個稻庭烏冬作結,烏冬口感不煙韌卻細滑,湯底醬油味濃,夠味好吃。
最後甜品是芝麻雪糕,未算細滑卻尚算香濃,收貨。
整體來說對這個$360的二人餐很滿意,大家也給了一個good字,那就給她高分一點吧﹗
鴻發的家庭風味
薑酒煮雞
香嫩滑溜
蒜蓉炒飯
加肥牛打邊爐
睇完2012,老友相約食鴻發,就飛的到來開餐。
星期日假期,天寒地凍又落雨,人客不多,只在門外有一枱客在打邊爐,我地就像包場似的坐在鋪內。
凍冰冰當然來個鍋暖暖身,要了豬骨煲,份量超大,就像將成隻豬既豬骨都堆哂落去一樣,入面仲有大量粟米、蘿蔔等,湯頭夠味甜美,豬骨肉多腍香油脂豐腴,超正抵食,有個煲放在中間,即時成身暖哂﹗
簡單的要了荷蘭豆炒魚餅,食家一向不吃青色豆類,也夾完又夾,炒得乾身新鮮爽脆,好耐無吃過荷蘭豆的我真係食到唔停口,很有家庭風味。
韮菜花鮮魷是每次必叫食物,我愛韮菜花的濃烈青蔥香,鮮魷彈牙,蒜蓉下得恰到好處。
薑酒煮雞第一次食,上枱未吃先嗅到濃烈酒香,雞肉嫩滑醬汁入味,薑味做得不辣而清新,食家大讚,叫飯的話一定撈埋個汁﹗
雖然我已經打左兩日邊爐,不過都唔爭在叫老闆整多碟肥牛來繼續邊爐生涯,肥牛雖不是什麼靚貨不過瘦肉與肥肉在八二之比還可接受,有個爐又豈可無肥牛呢?
最後當然係要埋呢度最好食既蒜蓉炒飯,飯炒得乾身粒粒渾圓企身,蒜蓉味香濃鑊氣十足,至愛﹗
老友識呢度老闆兼大廚,又知我係小連,就同我地講最近「飲食男女」來了這兒做訪問,並應該會於下一兩期出街,相信到時又有不少食客冒名而來,到時我地來吃可能要排隊。
佢亦話之前我放了呢間食店既相同食評上網,都有好多後生仔女來試來吃,講真,不求什麼裝修格調,亦接受得到地踎街坊感覺吃飯的話,呢度既食物確值五分,價錢亦都又平又公道,呢晚我地五個人食左咁多野再加多五支大啤,埋單都係$400有找,絕對超值。
周日寫意悠閒的歡樂時光
用料十足
我的下午茶大熱狗
Yummy﹗
小招牌
周日當然閒情,同食家去華懋買飛睇2012,仲有成個鐘先開場,就來最就近的噴泉咖啡屋食個tea先﹗
毛毛細雨,坐在有傘子張開的露天位,落雨也不怕,唔知落雪怕不怕。
上星期同友人在隔離的酒吧飲完,細看這間噴泉咖啡屋的餐牌,價錢同對面差不多一樣,happy hour都係買一送一,就要了兩杯hoegarrden﹗
成4:00pm午餐都未食,食家點了火腿芝士水泡包,而我就要了隻大熱狗。
水泡包Bagel我咁大個人都係第一次食,麵包外皮烤得硬脆,裡面的麵粉味濃郁,質地煙韌,紮實帶有嚼勁,配以芝士及蕃茄同吃,好食﹗
熱狗包身鬆軟,熱狗腸香脆多汁,個汁醒胃香濃,也不錯﹗
在店內係咁影下相,吹下水,睇下雜誌,不知不覺就夠鐘睇戲。
2012超級好睇,不過下次睇戲前都係唔好飲啤酒,搞到成場走出走入幾次去廁所,錯過不了美妙鏡頭,這是敗筆。
共有2 人投票
豐富的外賣早餐
3天前
大家樂
北角
快餐店
周六吃好一點,要了個大家樂超大早餐﹗
早餐包雞扒一塊、蘿蔔羔、餐肉兩片,仲有牛腩米粉一大碗。
雞扒佢話係楓葉蜜糖雞扒,楓葉既感覺我就唔多食到,不過雞扒外皮煎得脆口乾身,亦有濃烈蜜糖香,比起之前個皮又肥又軟的確是好很多。
蘿蔔糕及餐肉都是普通貨色,不評也罷﹔反而個牛腩米湯底做得幾濃郁,腩汁味香,不確的配搭。
加埋杯咖啡都係24蚊,抵吃,相當飽肚,足可應付地盤的半天辛勞工作。
官塘區抵食泰菜
蝦刺身好靚仔
新鮮爽口
馬介休炒雜菜
三式串燒
周六收工閒來無事,相約老友食個lunch傾下計,走到街市熟食中心睇下有咩好野食﹗
2:30pm來到,大部份檔口都收哂落場,見到呢間泰菜依然燈火通明,就走來試下﹗
雖位處街市,但小店格局的泰興望落都幾四正整齊,座位擺切井井有條,我地一坐下老闆就一人俾左杯檸檬冰我地飲﹗(後來睇餐牌見到原來叫野食就有飲品送,可以選龍眼冰或檸檬冰)
睇睇餐牌所有食物均相當便宜,我地點了泰式生蝦($45),炒雜菜($25)及三式串燒($30)再加多兩支獅威。
食物全部即叫即做,泰式生蝦$45有成十隻相當抵食,蝦身睇落雖未算晶瑩剔透,不過食落仍爽口新鮮,蝦身軟糯綿綿,蘸少少佢個泰式辣汁相當惹味,辣度足吊出鮮味,好吃﹗
馬介休炒雜菜份量足,除了大路的蔬菜外還有秀珍菇等菌類,足料﹗
沙爹串燒有雞、牛、豬各兩串,只係$30有6串圍起都係$5串,街邊食都唔止呢個價﹗
火喉燒得恰到好處,咬落仍有肉汁不會過老過乾,醃肉過程足,食物入味,不用蘸醬也可以﹔其沙爹醬汁有濃烈花生香,味道不錯﹗
埋單$120,三個餸,作為lunch已經相當豐富,估不到官塘街市有如此好味抵食小店,下次一於帶埋老豆來開餐先﹗
如此粗製濫造的專門店
豆腐主義
款多,不過無樣有
裝修以鏡增加空間感
趕收工點解唔關門呢?
價錢不貴
看到那吸油紙嗎?
油價低嗎?
湯凍的,豆腐又凍
麻油湯底,粗製濫造
不經不覺第
一千篇食評
,值得記念,當然有
食家
在場,就寫與她一起鬧爆的一間豆腐專門店。
周六收工在荃灣,知道食家愛吃豆腐荃灣又有呢間豆腐專門店,就帶佢去試下。
店子裝修新穎,牆上貼滿鏡子增加其空間感,可惜一入門口第一個感覺就已失敗,就係招呼的待應全是粗聲粗氣帶國內口音的姐姐。
8:30pm來到,阿姐姐話佢地9:00pm就關門,叫我地快0的叫野食,唔係就無,我心諗你咁趕就不如落半閘唔俾我地入來吧,都未坐低餐牌又未睇點叫野食,唔洗咁趕嘛?
全部野食都已豆腐作重心,見有幾款都幾得意就試下,點知問左三四款阿姐姐都話就收工所以賣哂,其實都係煎豆腐吧,煎多兩件唔洗死嘛?
咁最後就問佢有咩食,阿姐就介紹左話有紅菜頭豆腐同埋生菜魚肉豆腐羹。
同食家心中有氣,本來諗住來吃晚飯的點知阿姐又催三催四,食都食得唔安樂,不過一場來到就試下呢兩樣吃過就算﹗
紅菜頭豆腐是帶紅色的煎釀豆腐,豆腐下已經是吸油紙,亦都濕到爛咁濟,可惜豆腐仍不停標0的油出來,食家一咬仲有油從豆腐中溢出,射到一枱都係,嚇到佢掉到掉唔切,油不用錢嗎?還是由朝煎到晚的賣剩貨最後幾件﹗?
味道帶點點紅菜頭的草腥味,全無豆味實淨不滑溜,四件我地只係吃了件半就收手了﹗
生菜魚肉豆腐羹更令人不寒而慄,湯是凍的,湯頭是一陣麻油味,不是麻油味是根本就係麻油,油腍腍的俾我感覺就係清水加大量麻油了事,湯凍,豆腐又係凍,是旦搵件豆腐切幾片就放入生菜魚肉湯就係話係咩生菜魚肉豆腐羹,有冇搞錯?
豆腐與魚肉湯完全無關係,味道不融和有格硬o黎之嫌,差差差﹗
一人吃了一啖就走人,好在我地諗住去豬骨張打邊爐,唔係老遠走來呢度試食豆腐一定激死,這生也不會再來﹗
共有6 人投票
酒吧
等了又等的嘉士伯
初到時人影唔多隻
椒鹽味道偏淡
友人話八點半放學,好心的我倆準時來到學校門口等候,點知來到先話未走得,即係難為了家嫂,只有走到Billy Boozer飲住等啦﹗
又有幾個月無來,呢度格局依舊,happy hour一杯嘉士伯生啤只係$26,我估其他地方都未必搵到咁抵了﹗
這兒是大學時期差不多每天都到的地方,又估到呢頭住宅偏少,酒吧人流卻不少,我地由8:30坐到10:00,顧客都出出入入如車水馬龍,又有國內朋友又有外國人,唔通0個0的係交流生?
叫左個椒鹽魷魚鬚做小食,魷魚鬚爽口卻味道偏淡,魷魚上的炸蒜是上碟後加的,未夠惹味。
買一送一抵飲
Nara Thai Restaurant & Bar
咖喱
生啤都幾多選擇
人客不多
有健力士便有我
一杯約$40,抵飲﹗
收工無野做,老友話不如出來飲杯野,地點就選左呢一間﹗
第一次來,這兒是一泰國菜食店,門外有露天坐位作酒吧。
為了等埋另一友人放學一齊食飯,一人order一杯,happy hr買一送一,計埋加一一杯大約都係40蚊左右,相當抵飲﹗
我點了健力士生啤,友人就要了hoegaarden,價錢一樣。
這兒環境不錯,入冬後天氣涼快,微風吹送令人精神爽利,收工坐o下飲番杯,是偷得浮生幾小時的悠閒。
想說的是見到對面食客order的泰國野食味道相當香,搞到我地都望到流哂口水,有機會一於來呢度試o下先﹗
寒冬裡的溫暖在豬骨張
6天前
澳門豬骨張
粵菜 (廣東)
每年必到的豬骨張
街頭風味,香港少有
幾凍都唔怕,炭爐取暖
老闆娘送的魚皮及雲耳
蕃茄薯仔牛腩,全香港最好
牛腩香濃有致
湯頭鮮甜無比
墨魚滑是鮮打貨必吃
天氣越來越凍,夜晚得番15度,又係時間提提我地要去.......
荃灣古坑道既澳門豬骨張,每年都必去一次,當然有深層意義﹗
今次見到佢門口貼於逢星期三跑馬休息,真係賭馬大過天﹗
點餸紙依然係呢張,引人無限回憶。
吃番上年覺得超好味的蕃茄薯仔牛腩煲,老闆阿姐走來同我地SOCIAL,我話我地兩個每年都來食一次,佢就話認得我地.......真識做﹗哈哈﹗
雖然地點是在街邊,不過我一0的都唔覺得凍,因為......
有個炭爐真係爭好遠,我直頭熱到想除衫﹗
能在香港可以找到用炭爐打邊爐的地方已不多,呢間是我最喜愛的﹗
唔係我偏愛,我同食家敢講呢度既湯底是全香港最好的﹗
湯底有大量牛腩粒、蕃茄、菜、薯仔及藥材等﹗
不用叫肥牛及太多配料,就呢個湯底已經可以食飽人﹗
老闆娘話邊爐唔洗咁快打住,最緊要飲左個湯先﹗
湯頭鮮甜得不得了,滿口牛腩濃香,估不到蕃茄同牛呢個配搭可以如此出眾,同食家兩個人飲了大半鍋﹗
牛腩惹味香濃,帶五香味及超重牛味,入口香甜得不得了﹗不用蘸醬汁已一百分﹗
認親認戚總有著數,老闆娘話見我地一年來幫趁一次私人送0的鮮炸魚皮及雲耳我地食﹗
呢度既竹笙不是白雲雲的漂染貨,用來吸湯吃又爽又脆是最佳的選擇。
墨魚滑一定要試﹗
師傅話佢地每日新鮮手打。
入口彈牙,墨魚味濃得不得了,勁多墨魚粒口感十足過癮,超好味﹗
兩個人係咁飲湯,食入面0的牛腩同菜,吃兩樣配菜已飽得不得了,來這兒打邊爐準沒錯﹗
埋單300蚊有找,又飽又滿足又暖洋洋,我同食家說要每年都來一次啊﹗
更多相:
是次消費:
每人約HKD140 (晚餐)
再吃抵食套餐
咖哩雞
雞肉大件啖啖肉
牛肉炒通菜
簡單而健康
抵食既野永遠都會記得,其中一間我覺得相當抵食又好味的就係咖哩至尊。
地點在河畔花園的一間小餐廳,坐位不多亦比較迫狹,不過勝在抵食夾大件,食客不絕。
每隔幾個月就會想起呢度,當然就係叫番我覺得超正既$76二人餐。
包一款咖哩,一個小菜,仲有白飯同湯及甜品,一人都係三十幾蚊﹗
咖哩要了咖哩雞,相當大碗,有如相中所見,大雞胸肉有成四五件,抵食到爆,雞肉雖未算滑溜不過肉多而結實好送飯﹔雖然要左中辣,不過都係唔多夠辣,味香而鮮,我最鍾意就係咖哩撈飯,一個人可以食兩大碗。
小菜要了簡單的通菜炒牛肉,牛肉口感嫩而不o鞋,食飯都係有條菜較為健康。
四十蚊就食到,邊到搵?
是次消費:
每人約HKD40 (晚餐)
香噴噴的韮菜炒鮮魷
佳餚坊
小食店
茶餐廳/冰室
中菜館
粉麵/米線
套餐很多款,總有一款岩食了吧
老早食飯食客不多
韮菜炒鮮魷套餐
滿室蒜香有鑊氣
一條友在官塘,再來呢間佳餚坊食飯﹗
點了個韮菜炒鮮魷套餐,包白飯一個及例湯一碗。
買完野食搵位坐,食物做起之後有阿姐親自送埋枱,服務抵讚﹗
例湯是冬瓜湯,味淡得很有如飲水,不飲也罷﹗早知叫餐飲更好﹗
韮菜炒鮮魷相當香,一上枱已經閒到陣陣香蒜味,鮮魷份量都不少,鑊氣十足,配飯同吃一流﹗
要說這兒的食物偏油了一點,吃完之後碟底滿是油,是好吃不過如果可以少油健康一點會更好,食客亦都食得放心了吧﹗
是次消費:
每人約HKD40 (晚餐)
一人一爐在大家樂
豬骨湯頭無味
大量蔬菜
肥牛在快餐店來說已很不錯
開飯喇
冬風起,一日跌成十幾度,最好就係去打邊爐﹗
一個人,最簡單就係一人一爐,上次試左吉野家的,今晚就試下大家樂既一人一爐火鍋﹗
特級雪花肥牛雜錦鍋$54﹗
呢0的一人一爐最怕就係食到吊喉吊肺,所以我再加多$18要特級雪花肥牛﹗
野食方面都算幾豐富,有三條芝士腸,一條墨魚仔﹗
一支可以開到四至五粒蝦丸既蝦滑﹗
手打豬肉丸三粒﹗
湯底要要豬骨湯,味道甚淡﹗
食物下層是大量蔬菜,冬菇,粟米,腐皮餃,仲有一個烏冬﹗
多菜我鍾意,好健康﹗
肥牛紋理不錯,肥瘦均稱,一定比起吉野家的六肥四瘦好很多﹗
味道就牛味尚算美味,不過就唔細滑同韌少少,不過不失啦快餐店來說﹗
開餐﹗飲品方面加左$6飲酸梅湯,唔錯﹗
不要要求太高,其實我覺得呢0的快餐店既一人一鍋都幾方便同埋出色,亦比幾年前吃到的進步不少﹗
至少一個人也可以來玩下,幾十蚊過下邊爐癮﹗
一路食一路睇我最近追緊既三國演義電視版,一樂也﹗
愛討論,來呢度:
是次消費:
每人約HKD77 (晚餐)
共有2 人投票
不錯的海鮮炒烏冬
2009-11-13
小廚之味
銅鑼灣
台灣菜
無端端要出銅鑼灣鑽地,鑽完之後身水身汗就到左呢間食lunch﹗
原來已經2:30pm,就叫較便宜的下午茶﹗
我點了海鮮炒烏冬,同工就要左吉列豬扒蕃茄米線。
海鮮炒烏冬用料不少,有蟹柳、日式魚旦、魷魚、細蜆及青口仔,再配以椰菜及雜豆,雖然食落比較油膩不過醬油夠味亦惹味,烏冬雖不是貴價貨但有咬口亦帶煙韌,唔錯﹗
同工也讚蕃茄米線的湯底濃郁出色,豬扒熱辣辣亦香脆有肉汁﹗
是次消費:
每人約HKD40 (下午茶)
一人午餐
2009-11-13
羽壽司
藍田
迴轉壽司店
壽司/刺身
試過官塘新開的羽壽司,喜見原來藍田都有,當然又入去試下﹗
中午時份,點左個最平既烏冬餐配壽司,飲品加多杯coffee﹗
刺身沒有官塘的新鮮,色水不夠潤澤,壽司飯也比較爛唔夠粘。
牛肉烏冬湯底味道濃郁,牛肉雖然不多也不是勁肥貨色,收貨了吧﹗
整體來說還是官塘新開的比較做得有心機,反而藍田呢間開左比較耐的要增值下喇﹗在吧枱上仲見到壽司師傅互相嬉戲,爭0的0的﹗
是次消費:
每人約HKD40 (午餐)
十三會
粉麵/米線
湯
粥品
工友食評
食到令我上癮的大家食,次次都係食茄蛋牛肉上海粗,貪佢味夠濃夠香,依家好左一個最愛,就是十三定唔知十八會,樣樣嘢有一兩粒,0岩哂貪心的人!
當中的魚腐最有驚喜,超大舊,又入味
是次消費:
每人約HKD34 (下午茶)
回到頁首
輸入頁數(1-67)