Hyacinth

Hyacinth

我是 Hyacinth
訊息
正顯示第 110 篇(共 89 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2011-09-17
每人約$33
SEP 11

SET LUNCH $30 ~ 38 不等,午餐飯配飲品! 叫咗一碟炒金邊粉, 剛炒起的, 好夠鑊氣略油, 同埋唔係幾夠酸, 配料蝦就唔新鮮, 又有豆腐, 雞等, 尚算足料, 而伴碟花生就夠晒多. 送港式飲品, 冇咩特別, 正常. 餐牌見到晚市有小菜, 好似泰式魚、菜、蝦蟹、粉呀飯呀、, 都係大類嗰啲泰式菜囉!
2011-09-10
是次消費
每人約$20 (午餐)
SEP 11

大埔火車站行過去十分鐘左右, 新的市政大廈地方闊落企理乾淨, 大部份都係粉麵茶餐廳, 周圍人頭湧湧! 今次試咗呢間 "鴻發" , 叫咗魚蛋米粉, 白色既魚蛋好彈牙有魚味, 爽口 ,有成五大粒, 另外有兩塊魚片, 亦都好厚身, 上面仲附送一塊炸魚皮, 炸魚皮都脆! 下次要試下佢啲出名牛什先得!!
炸雞翼
2011-09-03
是次消費
每人約$40 (午餐)
SEP 11

同媽咪去食, 分別點了 香脆炸豬扒 和 雞翼 上海粗面 豬扒和雞翼 都炸得香脆通透而且醃製得好入味 雞翼好大隻仲有成5隻多....lol 正 豬扒亦炸得岩岩好,炸粉好薄但唔會乾,好脆又夠腍, 有 蒜蔥, 香茅味道, 食同聞都好香噴噴, 同埋豬扒和雞翼會自動另上, 唔怕會腍晒。 題外話, 叫了鄰店的 冰凍檸樂, 配埋呢碗面!! chopstick 美味午餐!!
檢視所有留言 ()
4分鐘 (堂食)
2011-05-14
是次消費
每人約$40 (晚餐)
SEP 11

最愛的 "譚仔三哥" 在元朗開分店, 當然要支持!! lol 每次行過門口,都比佢噴出嚟嗰陣香辣味道所吸引 ~ 涼伴皮蛋: 好正, 酸辣適宜, 但唔夠凍 米線韌度適中 , 我叫咗3小辣, 已經夠濃同好香嘖嘖一叫咗一個餸 "足生", 份量都好多下但略為淋咗啲!! 同埋我覺得元朗分店係平過出面市區, 但係衛生問題需要改善...唔明點解可以咁多"飛行物體"呀!! shocked
2011-08-06
AUG 11

行完消防博物館, 經過這間糖水店。諗住試下順便休息一下, 避弄下個熱頭。 我叫了凍喳咋, 豆夠多還可以, 但整體不夠甜不夠香。 朋友叫了腐”足”糖水, 味道超淡無味, 好似飲水咁。
雞翼尖
2011-08-28
SEP 11

大多數人去元朗都會去幫襯這間「名氣」甜品館,因為佢既 "B仔涼粉" 太出名! 是晚品嚐了兩款甜點: chopstick 芒果河粉: 芒果好新鮮好甜, 而個河粉好似有啲輕微既棷子味 清香 tongue chopstick 棷汁黑糯米: 好多唔同種類的豆, 好香滑美味!! 題外話, B仔涼粉已經加價至 $70 幾蚊啦, 利害 shocked
2011-08-29
SEP 11

再次來到葵芳, 當然要來吃小雨天!! 最愛它的濃湯底, 有酸菜,芽菜, 碎肉, 韭菜的雲南米線, 正 小鍋米線, 是次加了 @$5雞翼, 好大隻而且係”老水”過的 tongue 另外叫了 “豬軟骨” 小鍋米線, 湯底好白色但係仍然好濃的味道, 好重的糊椒味 同埋定我地係tea time 時間 (星期一至五 2:00-6:00pm)光顧, 送飲品呢! smile
檢視所有留言 ()
5分鐘 (外賣自取)
2011-08-10
生日
每人約$90
SEP 11

美心新推出mini 蛋糕, 人地灶少少的我們正好可以買這個size 八的蛋糕品嚐!! 之前已經食過正常size 既芒果脆脆, 呢個mini size version 同樣做得出色 朱古力脆米做餅底, 加上生果芒果, creamy既蛋糕, 好味道呀!!
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2011-08-10
每人約$190
是次使用OpenRice優惠券
自助餐 8 折優惠
AUG 11

見呢間倚窗閣 OPENRICE有8折COUPON, 所以試下! 但係呢度環境都幾差下好逼, 同埋好嘈.... 長長嘅枱但只係放咗好少種類的食物, 而且食物質素一般. 生蠔: 中午有生蠔食幾好, 都新鮮,但每人每次只可以配給2隻, 要行好多轉.....累 sad 滾滾檔: 只係得d菜, 肥牛, 魷魚, 芽菜...cheap 甜品選擇唔多, 同埋出好少, 好快俾人搶晒 其他熟食非常普通, 不值一提! 同樣價錢, 我拎願去返 hung hom 都會海逸 lunch buffet ! 我應該唔會再黎呢間"倚窗閣"! sad
刺身
2分鐘 (堂食)
2011-05-08
是次消費
每人約$170 (午餐)
AUG 11

Tried 大喜屋 Causeway Bay one, and found it's newly opened in TST! TST 餐廳地方都大,坐位也可以. 食物共有7張紙的選擇, 飲品有五款汽水選擇 刺身, 甜蝦同三文魚都好好味!! 好新鮮. 北寄貝就正常質素. 但係d 元貝比較細粒 蟹粥好好味 !! 真係有蟹係鍋粥入面! 好鮮甜, 有好多我喜愛的粟米 ! chopstick 雪花牛肉鍋 - 牛肉好嫩, 湯底甜 d Sushi 都okay, 幾新鮮!! smile 芝士年糕 亦都好好食!!
Top