中文 | English
我是Hyacinth。
食評會員 5次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
Hyacinth  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 泰國菜熟食中心

SET LUNCH $30 ~ 38 不等,午餐飯配飲品!
叫咗一碟炒金邊粉, 剛炒起的, 好夠鑊氣略油, 同埋唔係幾夠酸, 配料蝦就唔新鮮, 又有豆腐, 雞等, 尚算足料, 而伴碟花生就夠晒多.
送港式飲品, 冇咩特別, 正常.

餐牌見到晚市有小菜, 好似泰式魚、菜、蝦蟹、粉呀飯呀、, 都係大類嗰啲泰式菜囉!
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-09-17
是次消費: 每人約$33

共有3 人投票

類別 : 港式熟食中心粉麵/米線

大埔火車站行過去十分鐘左右, 新的市政大廈地方闊落企理乾淨, 大部份都係粉麵茶餐廳, 周圍人頭湧湧!
今次試咗呢間 "鴻發" , 叫咗魚蛋米粉, 白色既魚蛋好彈牙有魚味, 爽口 ,有成五大粒, 另外有兩塊魚片, 亦都好厚身, 上面仲附送一塊炸魚皮, 炸魚皮都脆!
下次要試下佢啲出名牛什先得!!
用餐日期: 2011-09-10
是次消費: 每人約$20 (午餐)

類別 : 滬菜 (上海)熟食中心粉麵/米線

同媽咪去食, 分別點了 香脆炸豬扒 和 雞翼 上海粗面

豬扒和雞翼 都炸得香脆通透而且醃製得好入味
雞翼好大隻仲有成5隻多....lol
豬扒亦炸得岩岩好,炸粉好薄但唔會乾,好脆又夠腍, 有 蒜蔥, 香茅味道, 食同聞都好香噴噴,
同埋豬扒和雞翼會自動另上, 唔怕會腍晒。

題外話, 叫了鄰店的 冰凍檸樂, 配埋呢碗面!! chopstick 美味午餐!!
推介美食: 炸雞翼
用餐日期: 2011-09-03
是次消費: 每人約$40 (午餐)

2011-09-08
類別 : 滇菜 (雲南)咪嘥嘢食店粉麵/米線

最愛的 "譚仔三哥" 在元朗開分店, 當然要支持!! lol 每次行過門口,都比佢噴出嚟嗰陣香辣味道所吸引 ~

涼伴皮蛋: 好正, 酸辣適宜, 但唔夠凍
米線韌度適中 , 我叫咗3小辣, 已經夠濃同好香嘖嘖一叫咗一個餸 "足生", 份量都好多下但略為淋咗啲!!

同埋我覺得元朗分店係平過出面市區, 但係衛生問題需要改善...唔明點解可以咁多"飛行物體"呀!! shocked

堂食等位時間: 4 分鐘
用餐日期: 2011-05-14
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2011-09-02
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

大多數人去元朗都會去幫襯這間「名氣」甜品館,因為佢既 "B仔涼粉" 太出名! 是晚品嚐了兩款甜點:

chopstick 芒果河粉: 芒果好新鮮好甜, 而個河粉好似有啲輕微既棷子味 清香 tongue
chopstick 棷汁黑糯米: 好多唔同種類的豆, 好香滑美味!!

題外話, B仔涼粉已經加價至 $70 幾蚊啦, 利害 shocked

推介美食: 雞翼尖
堂食等位時間: 0 分鐘