中文 | English
awswing
我是住在太子的awswing。我是一名china trade officer,在葵涌工作。我最常於銅鑼灣深水埗太子出沒,最鍾意韓國菜泰國菜日本菜扒房日式西餐樓上cafe大閘蟹自助餐火鍋
食評會員 0次成為首位寫食評會員
awswing  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-11-24
類別 : 多國菜粉麵/米線

因為去佐敦買洗頭水,之後就上OpenRice睇吓附近有冇咩食,就搵到呢間南洋,因為老公鍾意食喇沙,又見到其他人介紹個龍蝦好大隻好抵食,咁所以就入去試吓,首先叫咗半隻海南雞,但係呢個海南雞比較淡冇乜味,不過肉質好嫩滑之後就叫咗個波士頓龍蝦喇沙摻摻,一嚟到見到碗野好大碗,我哋兩個人都係食唔晒,龍蝦確實好大隻對得起呢個價錢,食落去重好鮮味好多膏,喇沙湯底好有椰香味!大骨肉骨茶,都幾大碗,我哋嗌嘅時候都有問佢大骨肉骨茶同金沙骨肉骨茶有咩分別,佢就話原來大骨肉骨茶就係佢嗰三款肉骨茶夾埋嘅,咁所以就大碗啲,佢另外兩款肉骨茶就有個雞腳肉骨茶同埋呢腩肉肉骨茶,但可能今日有雞腳,所以我見得金沙骨同腩肉,肉骨茶初時未食任何飲覺得好正,好重藥材味,但一食完其他嘢再飲就開始覺得咸左些少!整體成餐飯嚟講,性價比都高嘅!

用餐日期: 2020-11-23
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

2020-07-05
類別 : 粵菜 (廣東)港式火鍋雞煲任食/放題

太耐冇打邊爐,所以今晚就同男朋友出街打邊爐,本來想去牛大人,不過因為太多人,所以行左去兆萬搵,在樓下睇左一陣,見成日去壹火鍋,今次就試下第二間,因為時間都唔早,我見10:30後就可以食3小時,所以揀左呢間紅火,一出lift見到個環境其實唔太好,不過都幾多人食,我哋都要等左一陣先有位,坐低後就叫揀左個花膠海鮮煲,個煲一嚟到,我自己都覺得幾足料,有2大塊花膠,2隻蝦同幾隻蜆,D蜆好鮮甜,蝦又好新鮮,個湯係勁好味,本來諗住任食D質素應該麻麻,但佢呢個湯真係可以比美出面散叫果D花膠雞湯煲,真心值得推介,我哋加錢(每人$30)食埋刺身,不過其實刺身唔太好食,冇乜味嘅,所以決定下次再來就唔駛再加錢食刺身,火鍋配料都係大部份任食店有嘅嘢,另外一樣要讚係手打蝦丸同墨魚丸,蝦丸堅有蝦,2款丸都係爽口美味,因為覺得D蝦同蜆唔錯,所以叫左幾轉,牛就差左D,但黑毛豬肉反而仲好味!

推介美食: 花膠海鮮湯煲
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2020-07-04
是次消費: 每人約$230 (晚餐)

2020-06-18
類別 : 川菜 (四川)中菜館

今日收工突然想食酸菜魚,所以就同男朋友去食,原本想食第二間,但我行錯路,行左上呢間,一坐低覺得唔對路,點解地方咁細嘅,之前在open rice睇介紹話地方好大,再望下個餐牌,點解唔同嘅,openriceD人介紹又話有2人、3人份量咖,點解呢度冇嘅?點知原來我去錯左地方🤣🤣!咁坐低左就照叫嘢食啦,因為男朋友唔食辣,所以叫左個唔辣嘅酸菜魚,叫多左個清炒萵筍絲同叫左個冰釀桂花露,個酸菜魚好大盆,而且我加左個水晶扁粉,內裏有小量菇類及䈑筍片,勁多酸菜,同比較油,但味道唔錯,清炒萵筍絲第一啖覺得味道偏淡,但越食越好味,果個桂花露好重桂花味,勁正👍👍
環境迫左D,我見有人訂左位,但都冇枱比人

用餐日期: 2020-06-18
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

2020-03-09
類別 : 日本菜任食/放題

去食放題好多地方都係好逼,點好食但環境唔好都無用,但呢間唔同,唔逼食物又有水準,最讚係服務超好,已經係一個月內第二次幫襯,第一次係同男朋友去食,果日收工突然想食放題,上open rice睇就揀咗去呢間,先唔講嘢食先,我一坐低除低外套後,有個侍應走過來話見我件外套好大件,要唔要幫我掛起佢,驚阻住我,真係第一次食放題有侍應話要幫我掛起件外套!之後其他侍應服務都好好,見我哋未拎嘢飲,特登走過來同我地講飲品櫃在那裏,可以自己出去拎!食完諗住出去拎雪糕,一行出去有個侍應突然拎咗D雪條出來話請我食,話呢D要訂枱或加錢先可以食,就係因為服務太好,所以阿媽生日話要食散放題,二話不說就去返呢間,我book左8點,但因為我早左到,而阿媽細妹未到就坐在出面等啦!點知個侍應哥哥比我入左去先,話呢段時間唔限時間,所以唔使等齊人先入,我可以入去食住等,阿妹來到話要唔凍嘅飲品,個侍應哥哥拎過來時仲幫手開埋罐飲品,食物方面款色多,我有好多都冇影相,有韓日泰國菜,冬陰公湯唔錯,但人參雞湯就麻麻喇,燒大蝦隻蝦真係好大隻,不過有部份D肉梅梅地,但天婦羅蝦要讚咖,好掂,呢度上菜好快,冇漏單,又會勤收碟!我哋食完走喇,阿媽望住個雪櫃話罐椰汁好飲,個侍應其實幫我哋襟緊部lift,但見到我阿媽咁就話:可以拎走飲咖,唔緊要咖,拎啦!但阿媽話唔做呢D嘢,食完走就唔會再拎嘢,咁我哋就搭lift走,但其實我阿妹去左洗手間,點知佢落嚟後我見佢手上拎住罐椰汁,阿妹話佢等lift時個侍應哥哥話:佢哋話叫你拎罐走呀!所以阿妹先會拎!佢哋實在太好人,D服務真係好到一個點!我會再去幫襯的!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-03-08         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2019-08-24
類別 : 粵菜 (廣東)港式私房菜名人店火鍋海鮮

朋友生日決定去倫哥食,其實一直都想去食,終於因為朋友生日可以去試下,呢間有個好處係任飲任食唔限時,我同朋友7:00去到,因為未齊人,侍應問要唔要上住雞煲食住先,D雞煲係任食嘅,同埋雞煲份量唔算大,我見第二張枱叫左4轉雞煲!但我哋只係食左一煲啫,味道唔錯,等齊人後就開始上菜,先嚟過北寄貝沙律,花膠鮑魚,蒸聖子,我自己就覺得花膠冇乜味!
湯底我就一早book定溫泉雞湯,中間放個冬瓜加小半隻雞同椰青肉,我地先飮碗湯,味道唔錯,不過隻雞肉就鞋左D,同埋有個唔好處係中間個位太細,放唔得太多嘢入去打邊爐,之後就有牛肉啦、海鮮盆、蔬菜盆、炸魚皮響鈴、雲吞九菜餃同魚皮餃、黑墨魚滑、蝦滑等等...
海鮮盆有蝦、蟹、蜆、青口、魚,海鮮都新鮮!
特別要講下黑墨魚滑同蝦滑,堅好味,蝦滑入面有成隻蝦,而魚皮同響鈴就有D失望,唔夠脆!
如果唔夠食可以再叫,仲有甜品,不過我哋實在太飽,所以連甜品都冇食!
店內得2個侍應,見佢地忙於出菜、執嘢、落單,真係好忙

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-08-23         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$340 (晚餐)