中文 | English
岸潮B  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-11-01
類別 : 京菜 (官府菜)中菜館山珍海味適合大夥人

春回大地 ... 鹿鳴春 ... 很有意景的店名, 是間已於尖沙咀迄立數十年的傳統京菜館.

第一次跟朋友去的時候, 朋友說這店是他父母由年青時食到現在, 店內裝潢數十年如一, 轉變不大, 而我雖然沒有食了數十年, 但都食了十數年, 都覺得店內的時間仿佛停頓或行得特別慢.

除了裝修, 伙計都是, 每位伙計都是很有年資. 唔似西方管理那般客氣的服務態度, 而是像街坊朋友般有傾有講.

到鹿鳴春每次都是人山人海, 尤其大時大節, 如果想確保有位, 建議早些訂位比較好.

店舖位於麼地道, 所處大廈有經營賓館, 感覺就像於外國旅行時到中國餐館吃中餐一樣, 到達2樓內進後, 見到的裝俢與環境, 感覺更為強烈, 餐廳樓底較低, 迴音教響, 比較嘈雜, 但亦可視之為熱鬧.
不是地鋪

不是地鋪

感覺像旅行時到中菜館

感覺像旅行時到中菜館

樓底較低

樓底較低

去鹿鳴春多數食午餐, 因為比較抵食. 人少的話可選午市特價小菜, $58一款送白飯一碗 ; 唔想食填鴨的話可選'五和菜'餐, 四款小菜, 一款羹送四碗白飯 $280, 想食鴨的話可選'中午填鴨餐' $650, 今次就是選這個餐.
中午填鴨餐

中午填鴨餐

前菜有酸菜同/或花生(視乎人數)(要收費), 酸椰菜真的很酸, 但再食幾片就會食到甜味, 作為前菜空口食唔覺得好開胃同好食, 反而食完飯後先食可以減少肥膩感. 花生有少少麻油味, 唔脆但唔腍, 有咬口, 飯前一邊閒聊一邊食都幾好.

每次去到, 唔駛睇餐牌, 唔理幾多人, 唔理會叫咩, 都會第一時間同伙計講:要隻燒雞先, 而佢哋亦唔會幫你落單住, 會話:睇睇仲有冇先, 有就幫你落. 因為燒雞是限量供應的, 售完即止. 燒雞是將整隻雞先燒再用湯汁煮, 上菜時會幫你拆肉. 雞肉軟腍唔柴, 由於雞皮燒過, 食時會有焦香, 湯汁吸收雞汁之餘有花椒八角等香料香味, 就算只用湯汁的話都可以食幾碗飯.

白切肉粉皮 - 白切肉即豬肉, 白灼切片配粉皮. 豬肉比較乾, 唔夠腍, 粉皮夠爽, 配上蔥,蒜,芫茜, 辣椒豉油, 很惹味.

清炒蝦仁 - 蝦仁很爽又大粒, 配浙醋食更能帶出蝦鮮味. 一碟蝦仁滿滿的, 唔會只有寥寥數粒, 可以裝到滿滿的一碗然後大啖大啖的'爬'入口, 很是滿足.

賽塝蟹 - 蛋白炒得滑之餘又唔會好油, 蛋白中有小干貝粒, 口感豐富.

烤北京填鴨(原隻) - 上填鴨時, 師傅會於食客面前或附近片填鴨. 一隻鴨大概片到兩碟. 填鴨皮脆肉嫩, 鴨皮充滿鴨油香味. 餅皮是自家製的, 不同於坊間一般薄薄的餅皮, 鹿鳴春的餅皮是厚的, 但很軟, 厚軟之中又充滿著麵粉香味. 雖然厚, 但當塗上甜麵醬, 配上京蔥, 青瓜, 鴨片, 一起吃的時候, 會發覺它們非常之夾, 餅皮吸收了鴨油及鴨肉汁, 口感豐富之餘又唔覺膩, 會令人想一吃再吃.
帥傅現場切填鴨

帥傅現場切填鴨

麵粉香餅皮

麵粉香餅皮

八寶炒鴨崧(生菜包) - 鴨肉, 菜甫, 炸菜, 芹菜等材料切至小粒同炒, 配上生菜包著吃, 很惹味爽口.

津菜鴨骨湯 - 鴨肉食完鴨骨都唔會浪費用以煲湯. 鴨湯煲至奶白色, 充滿鴨同津菜的甜味, 津菜又吸收番鴨的肉味, 津菜好食湯又好飲.

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2015-10-02
類別 : 日本菜居酒屋

沖繩, 古代稱為琉球國, 日本最南的縣, 藍天白雲, 水清沙幼, 當中名物包括苦瓜, 海葡萄, 海鹽, 黑糖, 石獅子等 ...

樂宴主打的是沖繩菜, 在香港, 日式餐廳多如天上繁星, 但主打沖繩菜的日式餐廳卻寥寥可數.
餐廳位於登龍街永光中心內, 登龍街的變化相當快, 從最初一條平靜的小街, 先有人龍店豚王於始開業, 接著到 Jamie's Italian, 到現在已經有很多食店開業於此, 永光中心亦一樣, 整棟大廈都有很多食肆, 選擇繁多.

由踏入樂宴開始, 即仿如身處沖繩居酒屋. 店員多說日語及英語, 只有帶位的小姐是說廣東話. 餐廳到處都放滿陶器及石獅子等沖繩名物, 很有特色, 而最注目的莫過於一張長方形三面環繞的吧枱. 吧枱很大又很闊, 吧枱前面放了很多酒樽及大酒瓶作裝飾, 實用之餘(店員真的會取枱上的酒樽倒酒)亦略避免不相識的食客對望而感尷尬, 特色又貼心.

坐落時, 店員會送上熱毛巾及枝豆. 枝豆軟腍, 微微的鹹味與豆香, 很開胃. 以為是送的, 但原來是要收費的.

先點飲品, 左:沖繩黃薑茶(冷) , 右:沖繩四季桔果汁. 可能黃薑茶是冷的, 所以黃薑味比較淡, 很淡很淡, 四季桔汁很香桔味, 酸酸甜甜, 很好飲.

下酒菜比較細碟算是居酒屋的特色, 因為大家到居酒屋主要都是飲酒談天. 食沖繩菜, 當然要食出名的苦瓜炒豬肉啦. 苦瓜與豬肉都切得很薄, 加蛋汁和煎過的豆腐同炒. 苦瓜微甘且爽, 伴以豬肉和豆腐同吃, 甘爽軟腍, 口感豐富.

先苦就後甜, 跟著上的是沖繩風紅蘿蔔炒蛋, 紅蘿白絲很清甜, 軟硬適中, 配以洋蔥韭菜雞蛋同炒, 唔老, 唔乾.

接著沖繩風燻豬手伴酸汁上場, like  豬手煙燻味很重, 很香, 一咬之下十分驚喜, 豬手非常軟腍, 想像唔到燻豬手竟然會好似炆豬手般軟腍, 豬手一咬即開, 滿口骨膠原黏著嘴, 如果想清爽些可點酸汁吃, 能減少膩感.

最後到汁燒沖繩雞軟骨肉餅. 燒汁醬油味香濃, 甜甜的, 配上有雞軟骨碎粒嘅肉餅, 沾上蛋黃, 滑嘟嘟, 啖啖肉.

本來已經食完, 但真係忍唔住想食, 所以加多個輕燒沖繩和牛. wow   yummy  和牛上桌時呈漂亮的粉紅色, 急不及待, 先嚐一片不沾汁的. 牛肉很嫩, 差不多不用咬, 入口即溶. 牛肉沒有調味, 只輕輕的灑上少許鹽. 張牛肉包上少許蔥及蘿蔔蓉再沾汁食, 又另一番風味, 比較惹味一點及減少肥膩感.

為美味的晚餐劃上完滿句號的就是沖繩黑糖年糕. 年糕上的時候不覺有甚麼特別, 一咬, 原來是熱食, 雖然只是微熱/暖, 但都夠意外. 年糕非常柔軟唔硬, 感覺少少似煙韌版涼粉, 有黑糖香但唔太甜, 亦唔會被濃香豆味的綠豆粉蓋過, 又軟, 又香, 又甜, 又好味. balloon

覺得餐廳很細心, 上菜應該有安排過次序同時間, 先苦後甜, 由乾至濕, 從淡到濃, 唔會一次過上哂所有菜, 又唔會等太耐都上唔到菜, 整個用餐時間都食得好舒服.

用餐日期: 2015-09-18
是次消費: 每人約$430 (晚餐)

2015-09-29
類別 : 西式酒店餐廳自助餐

得悉文華東方酒店其下的快船廊推出以海鮮及甜品做主題的自助晚餐, 很感興趣. 八月廿多號致電留位, 已經爆滿至九月中, 可見受歡迎程度. shocked

快船廊的坐位間隔有些特別, 正正像凹字形, 食物主要放於凹字左方但坐位不多, 如坐於凹字右方, 會略感遙遠或不便.
餐廳坐位

餐廳坐位

冷盤海鮮有龍蝦, 麵包蟹, 青口, 阿拉斯加蟹腳, 翡翠螺, 鮑魚及生蠔等. 海鮮非常搶手, 除了鮑魚只 refill 了一次, 其餘 refill 得算快. 生蠔較細, 蠔味較淡, 鮑魚, 龍蝦肉唔韌, 阿拉斯加蟹腳多肉鮮甜.

刺身由師傅即叫即切, 雖然種類不多:帶子, 甜蝦, 油甘魚, 吞拿魚, 三文魚等, 但尚算鮮甜, 反而壽司款式比刺身多.

熱盤方面都有多樣海鮮選擇:蒸魚, 扇貝, 蜆, 蟶子等, 味道一般但不差, 不過蟶子唔夠爽.

蔬菜款式都有幾樣:紅蘿蔔, 四季豆, 薯仔等. 石班魚炒飯唔錯, 好大件石班魚.

有湯, 有粥. 乳鴿很好味, 皮脆肉嫩, yummy 避風糖蝦一般.

沙律吧蔬菜新鮮, 配料及醬汁選擇豐富.

麵包款式多樣, 望落鬆軟, 很是吸引.

同場還有片皮鴨, 即煮米形意粉 (Orzo pasta) , 等特式食品. 另餐廳會奉送每位客人一客煎鵝肝, 鵝肝香軟滑溜, 記得留肚啊! mad

甜品方面種類非常多, 據稱有約四十多款可供選擇. 文華酒店甜品一向出名, 水準不用多說, like wow 所吃的每款都覺得濃淡適中, 甜而不溜.

雪糕中有款青蘋果雪芭, 清新爽甜又好味. balloonyummy

由於相片所限, 還有很多好味食品如燒牛肉, 冷盤, 即煮粉麵等都未能介紹. 不過基本上到文華酒店其下的餐廳如今次的快船廊用膳, 有酒店餐飲管理, 味道都不會太差. 加上有文華酒店出名的甜品做其一主題, 平時於餅店買一件蛋糕都差不多要四十五元, 現在可以任吃之餘, 仲有海鮮同鵝肝, 真說得上物有所值.

用餐日期: 2015-09-15
是次消費: 每人約$605 (晚餐)

2015-09-27
類別 : 日本菜麵包店

於糧友パン工房初開時很喜歡食佢哋嘅麵包, 差不多每日都食, 尤其四重芝士米燒, 月見軟心芝士餃子. 後來食食吓覺得四重芝士米燒嘅芝士同開業初比愈來愈少, 就停咗一輪冇食. 剛好逛一田經過, 忍唔住打咗個轉, 見個包咁吸引, 一於買嚟試試.

一開始以為個包係芝士包, 但睇吓個牌先知原來係 黑芝麻蕃薯包 ($32). 麵包用天然酵母發酵所以非常鬆軟, 一粒粒正方形金黃色嘅唔係芝士, 係蕃薯, 香甜嘅蕃薯加上一粒粒嘅黑芝麻混合於鬆軟嘅麵包中, 咬落散發著少少嘅麵包麥味, 都幾好味.

自取等候時間: 2 分鐘
用餐日期: 2015-09-12
是次消費: 每人約$32

2015-09-27
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

如果到九龍城食飯, 就算食咗甜品都好, 都會到嚐樂外買碗腐竹薏米返屋企食. balloon

一開始是朋友推介的, 話嚐樂嘅腐竹薏米好好食. 最初都半信半疑, 因為覺得食開嘅另一間糖水店嘅腐竹薏米已經好好食 ... 但一試之後, 從此轉店.

嚐樂嘅 白雪腐竹薏米 (堂食$22, 外賣要收盒錢, 唔記得$0.5 定$1) 強調係用樹記腐竹. 樹記腐竹出名豆味濃郁, 用佢哋嘅腐竹嚟煲糖水豆香四溢, 味道香濃.
腐竹糖水強調用樹記腐竹

腐竹糖水強調用樹記腐竹

糖水可選冷或熱, 夏天喜歡吃凍的, 冰涼啲. 糖水呈米白色, 只係望都會覺濃而不稀, 因為選凍的, 甜感會比熱的減一些, 但香味亦會比熱的減一些. 糖水一飲, 就飲到濃濃腐竹味, 除咗飲到煲到溶哂嘅腐竹, 仲會食到一片片, 特登唔煲溶嘅腐竹, 加上煙煙韌韌嘅白果同薏米, 口感豐富, 又香, 又甜, 又好味. yummy

自取等候時間: 3 分鐘
用餐日期: 2015-09-10