中文 | English
呀多  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-12-08
類別 : 西式咖啡店酒店餐廳雪糕/乳酪果汁西式糕點

第一次來到Cafe100吃下午茶,這間餐廳位於Sky100裏,位置比較開揚,重點是可以於100樓(海拔393米)看著大海景食下午茶呢。

Tea set架是仿照Sky100的外形設計,充滿玩味特色❤️

Cafe 100 聖誕節下午茶 (週末$668/2位,平日$598/2位)

咸點分別有:

❤️蒙布朗忌廉杯
❤️蛋酒咖啡慕絲蛋糕
❤️英式鬆餅配士多啤梨果醬及奶油忌廉
❤️朱古力櫻桃撻

這裏的食物是由 Ritz-Carlton提供,食物整體質素不錯。
咸點中個人最喜愛法式鴨肝慕絲配洛神花包及小紅莓果醬,鴨肝外表看起來像炸過的,但食起來是很酥軟,而且味道香醇;甜點方面個人最喜愛的是朱古力櫻桃撻,因為濃郁黑朱古力的香濃口感恰巧中和帶有酸甜味的櫻桃醬,但又各有特色,不會喧賓奪主。

飲品方面,因為想拍照,所以點了是日冰茶及泡沫咖啡,是日冰茶是百香果味,味道清爽又帶一點酸,杯身印有Sky100的圖案,而泡沫咖啡味道挺濃郁,表面還印了Cafe 100呢。

今次選擇了下午4:00來用餐,因為可以食到晚上6:00,順道看看日落景色。

推介美食: 朱古力櫻桃撻, 法式鴨肝慕絲配洛神花包及小紅莓果醬
用餐日期: 2023-12-08
是次消費: 每人約$300 (下午茶)

2023-11-02
類別 : 日本菜鐵板燒壽司/刺身

今次來了一間位於19樓既海景餐廳,可以一邊望住靚海景,一邊嘆美食。

點了這裏最豪華的午餐:
鐵板龍蝦二人套餐 $1380

沙律:
清新既油醋汁配新鮮蔬菜挺開胃

前菜:分別有蒸蛋及冬瓜,蒸蛋裏面有銀杏及蝦粒,而醃冬瓜食落冰冰涼涼又濕潤,感覺好消暑

刺身三點:帶子、三文魚、油金魚

南非鮑魚
用到南非鮑魚,師傅好細心,上桌時已經將鮑魚分為3份,鮑魚食落質感軟熟又不失其彈牙的口感,配上特製的紫菜蠔汁(用新鮮生蠔加入紫菜湯熬製而成),味道更咸香細膩,另外鮑魚肝經過處理也可食用呢。

西澳龍蝦:
龍蝦已經拆左肉出黎,食落啖啖肉,配上濃郁而帶有牛油香的龍蝦汁,另外還加入了黑椒,帶一點辛辣感又減少了油膩感,蝦頭都仲有肉同膏食。

美國牛柳:
牛柳方面師傅建議食5成熟,黑松露醬配牛柳好惹味,第一次試配西洋菜一起吃,感覺更清新,另外拌碟有自家製蒜片。

炒飯:
可選配和牛,我就選了和牛炒飯,炒飯加入蛋及和牛碎並炒得好乾身,個人建議可以加上美國牛柳的黑松露醬及蒜片一起吃會更惹味呢。

味噌湯:油豆腐海帶味噌湯

漬物:
蘿蔔漬,紅酒蕎頭(用紅酒浸)

甜品:綠茶cream配芝士蛋糕

跟餐的飲品選擇都比想像中多,除了可選咖啡latte及茶,另外更多了奶茶及朱古力。

另外加點了2款特式飲品:

Fruit Berry Punch $108
估唔到做裝飾既berr(Raspberry+Blueberry)咁清甜,飲品酸酸甜甜又色彩繽紛,岩哂打卡

Refreshing Lychee $108
帶有荔枝清新口感,又不失薄荷葉的清新

總括而言,這裏的地方坐得舒適又有靚景真不錯,而且食物水準又高,食物份量都比預期中大,午市食這個套餐每人大約$700性價比也是很高的。

推介美食: 鮑魚, 美國牛柳, 西澳洲龍蝦
用餐日期: 2023-11-02
是次消費: 每人約$878 (午餐)

2023-11-01
類別 : 意大利菜西式

趁著放假的日子,來到觀塘海濱長廊旁邊的新商場食個悠閑午餐。

這間餐廳位置比較開揚,餐點選擇不少,基本上意粉、薄餅及一些肉類、以及甜品等都一應俱全,而且價錢挺實惠。

黑松露蘑菇扁意大利麵 $88
一上碟就嗅到一陣黑松露及菇菌香氣,而蘑菇份量很足,手工麵條質感比較有煙韌有嚼口。

意式辣肉腸薄餅 $118
一片薄餅分為4份,手工薄餅的質感好軟熟,配上新鮮蕃茄醬及帶微辣既辣肉腸,味道酸酸辣辣又有點juicy,挺開胃、惹味。

另外分別加了$12要一個餐湯及前菜沙律,餐湯是有滿滿南瓜蓉的湯,而沙律菜是感覺每一塊菜上都混合了油醋及芝士。

餐廳地方雖然不大,但感覺乾淨企理,而且食物價格的性價比高,基本上每位不用$200就可以吃飽及食到高質手工薄餅、意大利麵,值得一試。
推介美食: 意式辣肉腸薄餅, Nduja pizza
用餐日期: 2023-11-01
是次消費: 每人約$133 (午餐)

2023-08-30
類別 : 泰國菜Fine Dining

Fine dining 餐廳就試得多,但係泰式既fine dining都係第一次試,今次食既呢間聽聞係「亞洲50最佳餐廳」榜首Le Du 。

今次同朋友食四道菜既餐:
4-Course Delighted Tasting Menu $1080
❤️AMUSE-BOUCHE
4件前菜小食分別有兩個泰色沙律撻,一個炸芋蓉及魚肉他他,主要是酸甜香口。

❤️PRAWN | SEAWEED | SPICY BEETROOT
爽口既大蝦配上帶有酸辣味既甜菜頭汁,味道令人聯想起泰色生蝦。

❤️OYSTER | THAI SICHUAN PEPPER | NORTHERN SPICE
蠔既質感肥美飽滿,入口creamy。

❤️AMADAI| THAI KALE | CHOO CHEE CURRY
金鯛魚表面連著炸魚鱗幾特別,而肉質依然保持滑嫩;另外有由4種魚肉做成既魚肉餅、配上濃郁既紅咖哩汁好惹味。

❤️CRAB I MUSHROOM | HOMEMADE SIRACHA
蟹肉飯配蟹膏、另外可自行配搭橄欖醬或是拉差辣椒醬,每一啖都食到滿滿既蟹肉,感覺滿足。

❤️SIGNATURE GRILLED LOBSTER (+$680)
By Le Du
龍蝦肉口感紮實肉厚,配香濃冬陰功汁加炸蛋碎充滿泰式風情;第一次見紫莓飯,其質感及味道同紫糯米相若,但更軟身。

❤️WAGYU | FENNEL I HOlY BasIl
煮至4成熟既日本和牛質感軟熟不帶血水,入口即溶既口感很棒。

❤️餐牌上沒有的Pre dessert 「洛神花雪皅,士多啤梨粒粒」,味道有少少以山楂,酸酸甜甜既感覺幫助清洗味蕾,迎接下一道菜式。

❤️MANGO | STICKY RICE | LEMON
由黑糯米做成既煙韌糕底,配上香滑奶香味既芒果雪糕,味道順滑煙韌。

❤️飲品方面,今次就點了Mocktail Mekong River,裏面有桂花、荔枝同檸檬梳打,味道清新又清甜,和味道濃郁嘅菜式成對比。

❤️PETIT FOUR
今次由4道前菜打開今次既味覺之旅,同時亦以4款甜品包括香濃既榛子焦糖撻、軟糯既椰汁香蕉糕及酸酸甜甜既火龍果及石榴作完滿收尾。

總括而言,整個用餐體驗感覺不錯,可以試到與別不同既泰國菜式。

推介美食: SIGNATURE GRILLED LOBSTER , WAGYU | FENNEL I HOlY BasIl, PRAWN | SEAWEED | SPICY BEETROOT
用餐日期: 2023-08-29
是次消費: 每人約$1500 (晚餐)

2023-08-01
類別 : 港式咖啡店糖水舖甜品/糖水

夏日炎炎經常都有想食甜品、雪糕的念頭,今次就來了這一間位於屯門的甜品店。

店內雖然沒有貓,但卻有好多有關貓的公仔、擺設及畫作,如果喜歡貓的人應該快會挺喜歡的。

點了招牌甜品鐵觀音茶醬麻糬窩夫配雪糕($78),這個甜品表面粉紫色的蝴蝶形糯米紙,帶有一種Barbie風,挺適合女士打卡的。

想不到加$2就可把雪糕轉為榴連味,榴連雪糕帶有淡淡榴連香,不會蓋過鐵觀音茶醬的味道。

此外,個人挺欣賞旁邊分開放的鐵觀音茶醬,這樣就不會影響窩夫的軟硬度,而且鐵觀音茶醬濃厚幼滑,茶味挺濃,甜度與苦澀度恰到好處,大概不愛吃甜的人也適合吃。

另外麻糬皮及窩夫是分開的,所以份量、比例可自由調配,麻糬皮煙煙韌韌,配搭窩夫及鐵觀音茶醬一起吃好滿足,這個份量一個人吃就已經好夠飽,下次有機會都想試一下他們的鹹點。

推介美食: 鐵觀音茶醬麻糬窩夫配榴連雪糕
用餐日期: 2023-08-01
是次消費: 每人約$80 (晚餐)