中文 | English
開心大家姐
我是住在旺角的開心大家姐。我是一名營養顧問,在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣旺角佐敦出沒,最鍾意京川滬新加坡菜日本菜茶餐廳/冰室日式西餐中菜館鐵板燒自助餐海鮮
食評會員 4次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
開心大家姐  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-10
類別 : 多國菜咖啡店日式西餐甜品/糖水All Day Breakfast

冇去朗豪坊一段日子,又有一批餐廳改頭換面了,我諗有一段時間可以來試下菜了。
Good Day 名字改得好,我地真係需要 Good Day 🤠
呢間餐廳算寬敞,服務員多是年輕人,所以客人 8 成以上都是年輕人 ☺️
叫左兩款 set lunch 同一款甜品:

▶️ 日本櫻花蝦飛魚籽忌簾汁意粉 $128
不過不失,不算出色
▶️ (素) 烤珍寶磨菇牛油果芝士漢堡配薯條及沙律 $118
呢個有驚喜,配合味道好夾,第一次食素漢堡,無違和感,薯條新鮮連皮炸,夠特別
▶️ 風味焦糖脆脆爆谷窩夫配雪糕 $78
從賣相到口味都值得讚,推!

2024-02-27
類別 : 泰國菜

晚餐食過幾次,今日第一次來下午茶,見到泰式船麵 $44 連一杯飲品,都幾抵吖 😋
我叫咗一碗生牛肉河粉 , 可以選擇清湯或牛肉湯, 我就揀咗牛肉湯, 味濃啲。來到既時候見到 d 河粉好似好少甘,但牛肉竟然有六大片 😲 仲係有牛肉鮮味個 d,飲啖湯,果然牛肉味都濃,勁似係泰國食緊,初時以為河粉甘少,會吾夠飽,點知食完好飽,可能係食左六片生牛肉卦 😆 最後飲埋杯泰式奶茶,奶和茶配合適宜,當然甜度是略甜的,但泰式就是甜,幸好茶味也濃,飲完更滿足了 😘

2024-01-10
類別 : 粵菜 (廣東)藥膳蛇羹

香港的冬天雖然不算很凍,十零度都已有少少氣氛,去食蛇羹、羊腩煲、火鍋等,特別有 feel 🥰
今次去了西營盤一間很多好評的蛇羹店,距離地鐵站一分鐘腳程,當時衹是晚上六點左右,小小的店舖已經坐滿了人,我們 4 個人等了 20 分鐘終於可以進店了,其間店員很親切,盡力幫我們安排坐桌,很貼心 🫶
我們叫了大蛇羹,雙腸糯米飯,原來店內還有秘製浸鷄,咖哩牛腩,味道都有驚喜 😋 食評如下:

招牌蛇羹 (大) $88
古法炮製,滿滿的料,味道好味吾在講,條條長長的蛇絲,足證真材實料

雙腸糯米飯 $46
糯米飯雖然不是生炒,仍是很香很軟綿,潤腸+臘腸不算肥膩,不過為了留肚試其他的食物,我衹每款試了一口

秘製浸鷄半隻 $85
賣相已看出鷄肉嫩滑,食落好有鷄味,推介大家試下

咖哩牛腩例牌 $110
比較港式的制作,咖哩味香濃,牛腩炆得好稔亦入味,薯仔都一樣,最後當然全碟都食曬 😆

推介美食: 咖哩牛腩, 蛇羹

2023-12-30
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水粥品點心

一間可遇不可求,既破格又創新的糖水店,位置別樹一角,出品既糖水都別樹一格。時常路經都吾一定碰啱佢開門,門外亦冇營業時間,真係要食都要講緣份 😆
除左糖水,店內都有供應一些傳統小食,如菜乾豬骨粥,狗仔粉等,但最玩野係燒賣(看圖片)和腸粉,最近新作「凍檸茶炒腸粉」,我未試,聽講味道不錯 ☺️
今晚專程來都係食糖水,吾敢試佢既「蒜茸麻辣蕃薯」,叫左「芒果超級撈」,勁多生果同芋圓藏在芒果蓉內,啱曬芒果控 🥭
另一款都算新作 「焦糖爆谷楊枝甘露」,爆谷勁脆,靚仔哥哥話因為「當造」喎 😜 真搞笑! 楊枝甘露有層次,椰奶漿,大西米,芒果肉,西柚肉,大滿足 🤤

聖誕裝飾

聖誕裝飾

2023-10-19
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮酒家海鮮

公司同事聚餐,揀左呢間中菜館,聽講餸菜夠鑊氣,湯都好好飲

#馳名鳳梨生炒骨
#涼瓜枝竹炆龍躉腩
#濃湯帶子蒜子浸蛙娃菜
#蠔油菜遠炒生牛肉
#瑤柱蛋白炒飯
#輝哥煎咸鷄
#薑葱煲
#椒鹽鮮魷

整體食物質素和服務都有 ✴️✴️✴️✴️ ,唯獨環境比較狹窄,枱與枱之間距離比較近,其他都值得推介 👍