中文 | English
MYHEART
我是住在黃大仙的MYHEART。我是一名人。我最鍾意粵菜 (廣東)港式酒樓,鮑參翅肚。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
MYHEART  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-11-11
類別 : 川菜 (四川)湘菜 (湖南)中菜館

今日在sogo血併,想著銅鑼灣人多吃東西又貴,走著志走著就來到湾仔吃午餐,周日中午人較少,不用等位,安排靠窗位置入坐座後點了三個午市套餐,麻婆豆腐跟外面做的味道不同,感覺有點怪怪的(可能是有落差),朋友說還可以;肥腸煲分量足,充滿香菜味;水煮魚味道好,魚肉完全沒棘,蒿荀青瓜也完全没帶皮,可見廚師用心。酒釀丸子也做得不錯,甚至比其他飯館要加錢的做得更好。

人均消費112元,不算特別便宜,但考慮味道及性價比後仍會再来

跟餐

跟餐

推介美食: 水煮魚片
用餐日期: 2018-11-11
是次消費: 每人約$112 (午餐)

2017-11-14
類別 : 港式咪嘥嘢食店火鍋雞煲

今晚三人行,由於友人住觀塘區,所以在當地搵食,以為到工廈搵食性價比高d,點知大失所望。

鍋底雞煲要大辣,結果出來既辣度只有其他食雞煲店舖BB辣至小辣程度,雞肉正常唔鞋。

由於醬汁比較杰,食完雞煲加湯打邊爐非常滯,打到後期更要加水。

火鍋配料方面,價格比一般火鍋店貴,但質素就非常一般,尢其海鮮方面,廣島蠔上枱時仍處於冰河時期,鑽石蜆也是急凍貨色,98蚊既蝦居然只係雪藏中蝦,完全談不上半點鮮味,78蚊蝦滑反而正常價位正常質素,鳝片中規中矩。牛肉尚可,但唔夠諗同比較厚身,要𡁻多兩啖,其他野都屬正常水平。

最後埋單人均470,對比一下食物同質素,真心不值sick
沒有名貴款式,也沒有驚絕質素,卻有高昂收費

沒有名貴款式,也沒有驚絕質素,卻有高昂收費

用餐日期: 2017-11-14

2015-12-06
類別 : 粵菜 (廣東)素食點心

3個人周日食午餐,見呢間未試過,見有D特式就去試下,叫左圖中食物:

蟲草花棉花雞: 魚肚好碎沒有層次感,一睇就知係下價貨,而且落左大量"師父",差dislike
陳皮燉雪梨: 陳皮係用九製陳皮,感覺怪怪地,搞到唔夠清,可以接受,但特價$12,非常超值excited
燒賣:混入過多肥肉,食落有D肥膩sick
真係菠蘿包:呢個配搭幾好,唔錯like
黑糖蜂巢糕:太甜,唔掂 sick
味菜黑椒蒸大腸:味道OK,可惜份量太少,收$28居然只有4件huffy
鳳爪排骨飯:飯太濕,未收乾水 dislike
叉燒腸:上菜時只係微暖,腸粉質量一般bowl
糯米雞:又係太濕,一PAT野咁yuk

總體而言大部分點心都差,下次都係去返籠太子...
推介美食: 真係菠蘿包
用餐日期: 2015-11-14
是次消費: 每人約$73 (午餐)

2015-03-09
類別 : 港式泰國菜小食店

土瓜灣充斥住小店,好多都好少食評,唯有用傳統智慧....揀間多人既先入去bowlchopstick

晚市套餐38蚊,有飯有湯有飲品(凍飲加2蚊),雞不算嫩滑,但亦冇好鞋既感覺,而且食雞有雞味,以呢個價錢黎講,算相當唔錯yummy
用餐日期: 2015-03-08
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2014-10-01
類別 : 港式海鮮

依家乜都貴,夜晚能夠最平26蚊食個飯連飲品,仲要係即做,係邊度搵?chopstick

今次幫襯麻辣雞扒炒薯粉($39),雞扒係用原隻雞脾起骨,所以每塊雞扒都有一塊細骨連住,即煎夠香脆,配上即炒港式麻辣味炒薯粉,勝在熱辣辣

推介美食: 雞扒
用餐日期: 2014-09-15