中文 | English
frankip20
我是住在屯門的frankip20。我最常於旺角屯門荃灣出沒,最鍾意山珍海味自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員

2019-10-21
類別 : 港式茶餐廳/冰室

地點:灣仔
食店:廉記冰室
消費:$66 (包一杯凍檸茶)
食品:男人最愛
首先,先講個菠蘿包,而家出面好多茶餐廳偷工減料,個包細得黎,仲要勁少牛油 🤬 大家要知道,菠蘿包個核心價值就係舊牛油,所以最好有咁大舊得咁大舊,有咁多得咁多,“支飲管有咁粗得咁粗“ (好似唔多關事 😅) 幸好,呢間冰室無令我失望,包既 Size 正常,而牛油同我所想既一樣 😍 所以值得推介。
然後到個奄列,本人係超級超級超級鍾意食奄列,所以對奄列係有一定既要求。會期望咬落去既時候會有蛋汁,同入面既餡料融為一體。而唔係蛋就 “乾曾曾“,火腿就還火腿,雖然兩樣野係放埋一齊,但食落口時就好似將兩樣野分開食咁,簡直係失敗 😡 而呢間冰室既奄列,我唔會話頂級,但算係合格,所以收貨。
最後,主菜出場,“豬扒腸仔福麵“,豬扒好食,唔 “痴牙“ 唔 “鞋“ 不在話下,佢難得可以整到有少少似雞扒果份 “軟熟“,我相當欣賞,慢慢令我對豬扒呢樣野逐漸改觀,因為由細到大都認為 “生不入官門,食不死豬扒“ 😂

環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
性價比:⭐⭐⭐⭐

今次性價比俾四粒星,主要係因為個菠蘿包同 “豬扒腸仔福麵“。
先講菠蘿包,而家出去食過茶餐,菠蘿包 + 凍飲,閒閒地都廿到 “抆“ 至三十蚊,而佢而家無偷工減料,包既 Size 同牛油既份量令人滿意,所以我覺得佢佔總價錢既一半,係合理同公道。
“豬扒腸仔福麵“,本身好食唔在講,而我認為佢係令我多左一份回憶。細個時,父母都出外工作,所以最常食既就係公仔麵,但當時既我,每次煮麵時都十分忐忑,因為係我心目中,“出前一丁“ 同 “福麵“ 既地位係對等既 😡 所以每次都有選擇困難症,要諗好耐先決定到煮邊一樣。到大個後,自己較少煮食,而無論去食早餐,茶餐,甚至打邊爐都好,“福麵“ 好似買少見少。所以係我心目中 “豬扒腸仔福麵“,個 “福麵“ 先係重點,令我覺得佢將成件事加好多分。
所以最後我俾四星,第四粒星就係感情分。

#大鄉里出城 #性價比達人 #性價比 #灣仔
#童年回憶 #福麵
#吃喝玩樂 #向自己理想進發
推介美食: 豬扒腸仔福麵

2010-09-04
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線

近排都去開天水圍 , 係因為要去果頭比賽 .

咁比賽前都會係果頭行下街食下野咁 ,

跟住去之前都專登上網睇下有咩好食 , 但成個天水圍都好似無咩大型商場咁

最適合行街都好似係得新北岡 ~ 最多野行同埋最多野食 .

咁本身自己同女朋友都好鍾意食米線類既野 ~

咁所以即刻就揀左呢間 麗江雲南米線

本身抱住都幾大期望 , 諗住會好好食 , 覺得個水準起碼應該要同譚仔等出名店舖有得比 .

話晒去到門口果時真係見到好多人排隊 ... " 都至少要等 15 min 左右 sad ,

果時仲要係下午 3 點幾果 d 下午茶時間 , 都可以咁多人 , 諗住實無死好好食啦 .

咁我就叫左個 『 小鍋米線 』 個價錢大約 $ 3x

叫黎食既原因 , 係因為唔洗點諗叫咩餸 , 因為佢又係樣樣都有 d 咁

結果一食之下 ... 令到我好失望 ... huffy

唔好講話同 d 好有名氣既店舖比 , 我覺得連同川味閣呢 d 名氣低少少既店鋪都比唔上

真係好失敗 ... 仲等我見到咁多人係門口排晒隊等食 ...

唔係批評天水圍呢個地方 , 但可能本身呢個地區無咩米線呢類既店舖 ...

所以可能無咩競爭對手 ... 先多人去呢間野度食米線 ... 如果唔係俾我唔會再食

試過就算了 .
個賣相 ok , 不過實際味道一般 ... "

個賣相 ok , 不過實際味道一般 ... "

用餐日期: 2010-08-29
是次消費: 每人約$35

共有2 人投票

2010-07-29
類別 : 港式茶餐廳/冰室少鹽少糖食店

岩岩行完書展 , 行到對腳都無咩力 ,
所以就拿拿臨同朋友一行人諗住搵間好既餐廳食返餐好既 ,
跟住上 openrice 睇一睇 , 見到話華星冰室唔差 ,
所以就一齊決定行過去試下 .

睇 d 食評話 , 個炒蛋餐好好食 ,
所以一去到唔洗諗啦 , 就叫個炒蛋餐 .

$ 28 = 火腿炒蛋 , 一杯凍飲 , 牛肉通 / 叉燒通

講真 , 我係抱住勁大既期望去食嫁 ...
不過有少少令我失望 sad

因為淨係得個炒蛋勁好食 lol ,
而通粉 , 凍飲 , 呢 d 都無咩特別 sad
不過 d 服務態度勁好 !! 要俾 10 個讚 smile

一杯凍飲 , 火腿炒蛋面包 , 牛肉通 = $ 28

推介美食: 炒蛋
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2010-07-25
是次消費: 每人約$30 (下午茶)

共有3 人投票

2020-11-22
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

大鄉里出城,性價比達人
「有驚喜的良心夜茶店」

地點:沙田
食店:616 客香邨
消費:$156
食品:斗門蝦餃、金牌燒賣、螺片棉花雞、南翔小籠包、香煎蘿蔔糕、香滑鮮蝦腸粉

一般茶樓既小籠包都無咩驚喜,比較普通,呢間都唔例外,只不過係個人偏好,如果見到任何食店有小籠包的話,都會叫一籠試一下 🤭

蘿蔔糕,同樣地無咩驚喜,正正常常,本人食蘿蔔糕其實主要係以食醬為主,蘿蔔糕為副,甜醬、辣醬勁多,同食齋腸粉一樣 😂

終於入正題,介紹好野食 👍 我發覺呢間夜茶店逢係同 “蝦“ 有關既食物,質素都十分好 ❤ 蝦餃、燒賣、腸粉,入面都勁多蝦,而且十分大隻 😍 唔似一般茶樓、酒樓咁,食到雪藏味,而且蝦又少又細隻,過份呃錢 😡 所以蝦餃、燒賣、腸粉,真心推薦俾大家一試 💛

最後,意猶未盡,叫多一盅螺片棉花雞,同樣出色 😋 絕無偷工減料 👍

環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟
性價比:⭐⭐⭐⭐

總結:一般夜茶價錢都比較貴,但 616 客香邨價錢方面比較貼地、平民,十分適合我呢 d 講求性價比既食客,叫左六款食物,食物質素又唔差,而且又唔會趕你走,都係 $156,我覺得算係公道 👍
推介美食: 螺片棉花雞, 香滑鮮蝦腸粉, 斗門蝦餃, 金牌燒賣
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-11-19
是次消費: 每人約$80 (宵夜)

2020-05-31
類別 : 港式粉麵/米線粥品

地點:馬鞍山
食店:海記魚蛋粥麵
消費:$45
食品:金牌常餐 (奶油豬,火腿蛋奄列,鮮茄南瓜豬潤一丁麵,凍檸茶走甜)

如果呢間海記開係我屋企附近,我肯定一個月至少食幾次 😍 係因為佢個金牌常餐組合,Exact7ly 將我最鍾意既野放晒係一齊 ❤

先由個奶油豬講起。自從某餐廳推出奶油豬大賣後,我發覺好多茶餐廳既常餐,已經將牛油方包淘汰,改為奶油豬 🐽 不過好多餐廳換湯不換藥,以為改為奶油豬就等於好過之前既牛油方包,咁就會吸引到食客。其實如果你無「心」,食材再好,出品既食物都係唔會好食 🤮 好多餐廳以為奶油豬只要落勁多煉奶,勁多牛油,咁就叫做好食或者合格 …… 其實奶油豬,如其名,三個都係主角,缺一不可 😳🙊 如果只有「奶」「油」,而「豬」係唔得既話,其實都係唔會好食,「豬」應該係要熱得黎鬆脆,出面好多茶餐廳既豬,毫無熱度,好似俾舊隔夜麵包你咁,豬既熱力將奶同油融化,咁樣奶同油就會融入豬裏面,當你每咬一啖既時候,內會軟,因為吸收左奶同油,而外面就脆,咁就 perfect 池喇 👍 我認為海記都算係做得到 👏

火腿奄列唔講太多,質素屬於合格,肯定唔會係叫做難食,正正常常。

鮮茄南瓜豬潤一丁麵 🥣 呢個先係重點❗食之前,我就係度諗,究竟佢係咪只不過係南瓜湯上面加舊蕃茄同豬潤❓定係蕃茄湯上面加舊南瓜同豬潤❓定還是會係點呢 ⁉️ 結果一食之下,真心喜出望外 😳 佢個湯底既味道係「南瓜湯」溝「蕃茄湯」,特別在於你唔會覺得好怪,佢並唔係將一碗南瓜湯一碗蕃茄湯倒埋一齊,而佢真係將兩個味道溶埋一齊,飲入口好有層次 😍 再加上佢既豬潤係厚切,即叫即煮,口感一流,真係無得輸 👏👏👏👍👍👍

環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟
性價比:⭐⭐⭐⭐

總結:性價比高 👍 又奶油豬,又火腿奄列,再加埋個南瓜蕃茄豬潤一丁,連埋凍飲,都唔過 $50 …… 我覺得已經對得住天地良心 👏👍

#大鄉里出城 #性價比達人 #性價比 #馬鞍山
#吃喝玩樂 #向自己理想進發