中文 | English
fungfky
我是住在灣仔的fungfky。我最常於筲箕灣銅鑼灣旺角出沒,最鍾意日本菜樓上cafe壽司/刺身甜品/糖水薄餅
食評會員 0次成為首位寫食評會員
fungfky  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-09-26
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

一入到去,,冇人招待......自己找左一個位坐

有人拎左D水黎,,,,佢係拎杯的上面,,,,勁唔衛生huffy

落單又落漏野,, ,,,,等左勁耐都冇我叫個碟野,,,叫個waiter,, 佢又叫第二個黎,,,,個時我先知佢落漏單,,,又要我再等!!!!

個度勁多waiter 企曬係度,,個個呆下呆下,,十問九唔應

再要等多5分鐘,,我叫個個瑞士汁雞翼撈一丁終於黎左,,,已經等到我好肚餓,,,
碟野唔係好熱,,,,又唔好食,,,一丁又硬huffyhuffy,,,,嬲到我都冇影相!!!!!!! 餐飯勁唔開心!!!!

下次一定唔會再去!!!!!!!!!!!!huffyhuffyhuffyhuffy
用餐日期: 2010-09-24

共有1 人投票

2010-09-04
類別 : 日本菜

烤薄豬扒飯(大盛) $45 - 好味,,豚肉真係烤過的味道,,不過太少燒汁,飯偏硬

豚肉簿餅(半份) $30 - 好味,,有芝士係入面,,豚肉多D會更好

加一後 $83

推介美食: 豚肉簿餅,烤薄豬扒飯
用餐日期: 2010-08-31
是次消費: 每人約$42

2010-08-29
類別 : 台灣菜

原本book 左一間cafe ,, 點知西洋菜南街個度無啦啦封路,,去唔到個間cafe
我扲住個蛋糕找cafe 幫我的朋友慶祝生日,,見到呢間咪上去睇下有冇位.
上到去問仲有冇4個位,,佢話冇,,,,,我仲問有冇收切餅費,,佢話冇,,太好了
我俾個蛋糕佢雪住先,,之後去接我的3個 FD 上黎.

呢間有別於其他cafe ,, 因為佢不是西式,,而是台式的.
叫左4個餐 ($62) 一齊分黎食 ,,,每個包一杯野飲....

我要左青蘋果紅茶,,杯野飲隻色唔係幾好,,屎綠色,,,不過飲落都幾好味

chopstick 炭燒雞扒飯: D燒汁好好味,,雞扒一般,,有魯肉係飯面,,不過D魯肉唔多汁 ,,魯肉都唔多 ,,仲有菜莆蛋 & 菜,,幾好味,,不過冇乜特別,,,菜係炸過,,好多油
chopstick 煙薰鴨胸飯: 鴨胸幾好味,,不過食落唔似煙薰過,,又係配魯肉飯 & 菜莆蛋 & 菜
chopstick 香酥蟹蓋飯: 香酥蟹幾好味,,不過又係配魯肉飯 & 菜莆蛋 & 菜
chopstick 台式鹽酥雞飯: 最好味的一個,,鹽酥雞食落一D都唔''鞋''口,,好好味,,,,但又係配魯肉飯 & 菜莆蛋 & 菜,,,冇也新意

個度有兩個人咁大的啤啤熊,,好可愛,,
環境幾好,,有野玩,,仲有漫畫

服務幾好,,佢地得兩個人,,一男一女,,男的很有善,,女的唔係幾有善

呢度好在唔收切餅費,,不過有加一,,加一後每人$69,,呢D台式飯,,碟碟配菜都一樣,,唔值呢個價,,不過睇在佢唔收切餅費 & 服務都幾好,,,會再黎

推介美食: 台式鹽酥雞飯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-08-25         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$69 (晚餐)

2010-08-25
類別 : 日本菜快餐店

叫左$38個個牛肉,,個名唔記得左

睇住佢整,,佢放D生的牛肉圍住D飯,,淋汁,,再落蔥同pepper
個度有D汁可以自己攞,,我要左蜜糖扒汁

自己撈下撈下,,幾好玩...

味道幾好味,,牛肉唔難咬開.....加左蜜糖扒汁好味D,,甜甜地
不過食完後,個底好多油,,唔係幾好

$38包埋面鼓湯 OR 南瓜湯,,我要左南瓜湯,,個湯裏面有少少通粉,,味道一般,,但係個色同味道都唔似係南瓜湯,,似栗米湯多D

撈完

撈完

堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2010-08-24

共有1 人投票

2010-08-25
類別 : 日本菜甜品/糖水

$22 完有 笑來美餅,雪糕 & 紅豆蓉,,,抵

笑來美餅選了黑豆粉,,雪糕要了朱古力味
黑豆粉味的笑來美餅很好吃,,之後食過抺茶&朱古力味都覺得苦,,芝麻味都OK,,最好味都係黑豆粉味,,笑來美餅分量不少,,抵食

雪糕球好大個,,仲有朱古力粒係個雪糕度,,好味

紅豆蓉可以要 OR 唔要,,,我覺得加紅豆蓉會好味D

推介美食: 黑豆粉味笑來美餅,,朱古力雪糕
自取等候時間: 1 分鐘
用餐日期: 2010-08-24