中文 | English
我是KTree。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
KTree  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-07-19
類別 : 日本菜鐵板燒爐端燒壽司/刺身

之前LUNCH 行過,看到"碗屋"傳單, 再看真是別館,吸引了我。seach 下openrice, 有放題喎, 就見到"碗屋"呢個品牌已是信心標誌,打去問下。價錢比市面一般的放題,較高少許,但"碗屋"喎,應食物品質有保証,想一試。 每位 $348 (不加一)

今日心血來潮,打去問下有無得WAITING,真好彩剛有客日改日子,放個番張枱4位出來,就係咁,我便有機會一試了。

都有睇過其他食評,得悉地方不大,已有心理準備,但來到又真係有點suprise,全場真係只能坐多16-20人,是日共有有客人16位。16位以上,係可以包場的。。。

坐低,為每位客送上一客牡丹蝦及海胆剌身,好新鮮呢...

看到餐牌第一刻,內心有點一沉..... "魚生剌身 (只限15件)shocked",心裡即想... "不是放題任食咩?"
哈哈,我相信,大家食過便會明白.. 因為其實一個人食15件係會好夠,因為個肚仲要食其他東西呢...
放心mad,其他食品是不限數量任點的..

剌身: 質量好,新鮮 (相比其他放題,立見高下)
串燒: 質量好,新鮮
天富羅: 新鮮,炸漿薄
手卷、壽司: 質量好,新鮮
鉄板燒 : 好味道,材料新鮮 (厚切牛肉,再點了幾次lol

没有影相,因其他人都有POST 了。

食飽飽,服務及食物,把我們剛坐下時負面的感覺都抺去了。我地會再去encore,因這店是重質不重量。

題外話/補充資料:
侍應們服務態度很好,還提示我們先一兩件試,後來明白他用意,不用叫到成枱都係食唔落。
推介美食: 燒甜薯,鐵板燒厚切牛肉,剌身
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-07-18         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2013-05-24
類別 : 日本菜拉麵

今早黑雨警告,故早餐還未落格。還有點微雨,與朋友隨便行找一家食麵。穿入中環街市,路過花檔,抬頭一看見一家新的日本拉麵店,腦內還在想食什麼時,站在門口的日本人老板已熱情向我們打招呼,示意我們入去試,他還替我們接過雨傘,我們便進去了。

看過MENU及簡介, 此店是來自神戶的拉麵,又可以選麵的軟硬度及配搭。店長替我塡寫,還教我們如何選擇,十分友善。
特色是麵的種類有2款: 細麵/中太麵,最後她提議一試中太麵,麵身較肥扁,是此店特色。

最後,我們點了豬骨拉麵及味噌拉麵,由於新張期內於FB 打咭,免費送溏心蛋。

見到豐富濃和麵...流口水了,果然好味!湯底味濃,好味!

朋友回到公司後,也没有要渴水。我們會下次再幫襯encore,試下炒飯bowl等其他食物呢 其他SET 價錢也合理..lol...

豬骨拉麵

豬骨拉麵

味噌拉麵

味噌拉麵

題外話/補充資料:
日籍老板一直站在門口坐陣,每事都一絲不荀精神,不停指導員工如何招呼客人,要為客人加水等.... 很喜歡日本人的服務態度!
用餐日期: 2013-05-22
是次消費: 每人約$80

2010-10-22
類別 : 粵菜 (廣東)港式茶餐廳/冰室

鮎魚打風不成,涼涼地好想食煲仔飯,係度SEARCH 吓,揾到呢間餐試吓...
點左個2個煲仔飯 豉汁帶子 同埋排骨腊腸,熱辣辣的飯,好好味..
反而好想讚佢個老火湯,是日係蓮藊章魚湯,都幾足料,好多蓮藊同埋唔多味精,我地仲食埋食清
.老板娘很有禮,老細仲教我地點整飯焦。

順帶一提,話晒係旺角呀,估唔到個WASHROOM 都唔係太DIRTY ... 讚..

可以再去.........
推介美食: 煲仔飯,老火湯
用餐日期: 2010-10-22
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

2010-08-09
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線

今日lunch time,一個人行到街市附近,見到新景記,想起很久没有食過,因此走進去。
賣相跟以前一樣不錯,由於等了一會及肚餓,魚旦粉送上已急不及待食一口魚旦。
oh... 魚旦及魚片没有往昔的彈口,更有"林"和"散"的質感, 真的很失望哩!
真的很想問問老板為何變成這樣? 因我初來中環工作時也在這裡食 lunch的,對它有點感情,很希望這次只是偶而失手之作已而,不想看到這人情味老店也隨著時代變遷而消失。
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2010-08-09
是次消費: 每人約$19 (午餐)

2023-03-20
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心中式包點

使用OpenRice 訂座 6位,當日如時到達用餐。數天後,收到email 指訂位被取消,原因原本6位,改為5位。由於當晚朋友臨時 未能應約。最後只得5人。
明白這是訂座政策,及賺取積分條款。

雖然只是2分miles, 但都有點不人性化。

所以,提下其他會員,多加
upset注意。

用餐日期: 2023-03-01
是次消費: 每人約$200