geisi

geisi

有時候,甚至很多時候,自己一個(吃飯)更好。
訊息
正顯示第 110 篇(共 964 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

因為有小食同飲品coupon先嚟,趁呢間舖頭仲喺度就用咗佢。 Fries+ chicken shack+fifty fifty 其實佢個包真係唔得,麵包係凍嘅,其實好多小店嘅burger都會幫你煎一煎個包,做到外脆內軟,所以呢度嘅麵包絕對係扣分。雞肉俾你揀雞胸定雞腿,我揀咗雞胸,唔「鞋」嘅,熱辣辣嘅雞胸配凍嘅麵包係好大對比,但雞胸配埋醬汁都好開胃好食,最鍾意就係嗰兩塊酸瓜。 而家好少地方有波浪薯條,一定唔係啱啱炸嘅,不過又未去到凍晒囉,都仲香脆。 Fifty fifty淡味嘅檸檬茶,頭嗰幾啖好甜,應該係啲Lemonade未撈勻。 ...
Flat  white
Flat  white
APR 24

作為柴灣舊街坊,難得柴灣呢個美食沙漠有間咁有質素嘅咖啡小店,當然要支持。之前返嚟柴灣幾次都咁啱撞正冇開,呢日終於可以試喇。 叫咗杯flat white ,店員好有禮貌咁問係唔係prefer冇咁酸嘅咖啡。咖啡味好香,最鍾意夠thick嘅咖啡 。一邊欣賞柴灣公園啲花,一邊慢慢嘆杯啡,正 。 下次返嚟柴灣再幫襯!like加油呀小店
APR 24

行完南豐紗廠,見到裏面冇乜人(平日),又未試過,就支持吓。 一次過滿足晒三個願望:飲品加甜品set (+$48) like熱抹茶鮮奶:抹茶同牛奶嘅比例剛剛好,唔會比其中一邊dominate,呢個set最滿意就係呢杯抹茶鮮奶 。 dislike抹茶雪糕配抹茶啫喱:雪糕同埋啫喱都係冇抹茶味!真失望,可以唔試! bowl芝士蛋糕 :普通出面都食到實實地嘅New York cheese cake, 但配咗杯抹茶鮮奶就perfect fit 。 通常啲過江龍食店都令人失望,但今次我覺得有啲驚喜,因為杯抹茶鮮奶真係好好飲yummy
不可能漢堡配薯條
JAN 24

從社交平台素食group裏面知道呢間小店做到今個月月尾。(即係仲有幾日)咁啱今日嚟大埔就把握機會過嚟支持吓! 比想像中好,無論係食物同飲品😻 likeImpossible Burger with fries: impossible meat 一啲都唔乾,bagel 剛剛烘完,脆!仲有而家burger好少見嘅酸瓜 。bonus: 薯條本身冇鹽,如果想要額外嘅調味料係自己加,非常好👍🏼👍🏼 like白汁蘑菇意粉:白汁濃得來唔會重口味,食落好creamy likeflat white:雖然用燕麥奶,但依然滑,隻咖啡豆唔錯 。 最後我問店員佢哋會唔會搬去第二度? (而唔係結業),...
2 推介
winnie tang ip
nico2024
JAN 24

要咗熱豆花,原來本身已經已有糖漿,所以其實唔使額外加黃糖。(如果唔想太甜嘅話) 好滑,豆味都出,但又未至於去到山長水遠特登入嚟食豆花,所以去開呢頭嘅話可以試吓 。 欣賞佢堂食嘅話(其實冇得坐喺度,只係拎住個碗企喺出邊食),佢唔係用膠兜!
綠茶蜜瓜包
綠茶蜜瓜包
SEP 23

雖然地點格攝啲,喺荃灣行過去要行到仁濟醫院嗰邊,但都非常值得。希望香港多啲呢啲尊重食材,同埋用優質食材嘅食店/麵包店。呢度嘅食物食完唔會好似食其他連鎖店嘅麵包,個口有種唔舒服/唔自然嘅感覺、或者好咸,食得出係用天然材料,貴少少都值得。 整體上麵包、烘焙品都高質。反而想講啲比較普通或者可以唔試嘅食物😬 1) 綠茶撻:去咗幾次都發現賣晒、但有一次俾我見到就買咗嚟試,點知覺得綠茶味唔太出、紅豆就得兩粒(唔知係咪咁啱錯手少咗幾粒),比較奇怪。如果同嘉多X個綠茶麵包布丁比、我鍾意嗰個綠茶苦澀味多...
JUL 23

平日下晝四點幾到,當然唔使等位。 bowl芫茜肉餃加薯粉:可能加咗薯粉嘅關係,飲唔出椰子湯嘅味。薯粉冇乜味,亦唔係好掛到湯,口感太淋。芫茜餃子,好味嘅,但我覺得太濃味,而且偏鹹,食完好口渴。成晚要不停灌水。 唔使排隊嘅話,就試吓無妨。
JUN 23

行花墟,滿載而歸之際,想食啲嘢加去個廁所,太熱關係又唔想行好遠,呢個時候見到呢間舖頭,就入咗去啦。 星期日大約兩點唔太多人,即刻有位坐,坐低之後發覺同出面花墟嘅環境實在太大對比,呢度好靜,加上好有禪意嘅音樂,望出去有京都庭園嘅感覺,非常舒服。慨嘆太遲認識呢個地方。 呢度只提供素食,叫咗個紫米淮山糭,飲黑芝麻何首烏茶。糭入面有紫米、糯米、淮山、冬菇,清清地唔錯。 之後隔個禮拜又嚟花墟,今次唔知點解係咪個冷氣壞咗入邊非常熱,淨係開大個風扇同門口,所以就冇食到。
Tiramisu  danish
Tiramisu  danish
APR 23

諗住喺bakehouse田買個蛋撻同杯啡做早餐,點知見到新嘢(其實可能唔係新,不過第一次見)Tiramisu Danish!! 就當然要試! like作為一個Tiramisu fan, 覺得$52淨係食Tiramisu 嗰part到抵。mascarpone cheese夠thick又滑!而且咖啡味濃,加埋上面嗰幾粒好香口嘅nuts(唔好睇少呢幾粒nuts)有好豐富嘅口感, 但食埋底部嘅danish真係飽到lunch都唔駛食, 因為danish好實好多(可能要托住上面嘅tiramisu) !好滿足。yummy
菠蘿炒飯
菠蘿炒飯
西多士
西多士
APR 23

成日行小西灣至大浪灣,之後肚餓嘅話都會嚟呢度食嘅,又或者掛住呢度嘅西多士都會行呢條短山路。tongue like西多士好重蛋味,切開裏面都好「蛋」,軟綿綿,唔係度度都食到,當然要加晒成嚿牛油啦。雖然好邪惡,但呢個真係要試! bowl泰式炒粉絲:如果你鍾意食芹菜,呢個就啱你,味道係特別嘅,不過我唔係特別鍾意食芹菜,所以覺得一般。另外,肉係雞肉。 bowl菠蘿炒飯:炒飯都算乾身,香口嘅,不過感覺上比以前細碟咗,同埋少咗啲材料。 好彩平日佢都開!唔使驚冇西多食tongue
Top