中文 | English
rainbow008
我是rainbow008。我最鍾意新加坡菜日本菜墨西哥菜甜品/糖水自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員

你收緊$548/位連茶都唔包真係極小家
佢既玩法係menu所有嘢都嚟一round
基本上佢嚟完一round你已經飽飽濟濟
無戰鬥力再re-order

😑前菜 - 正常,但「鱈長蟹腳沙律」唔知點解會係一碌蟹柳蔥卷,勁難食

🙄刺身 - 師傅刀工一流,刺身全薄切,魚類刺身係正常日本餐廳1/2 到1/3咁大片倒啦,北海道帶子都片開左一半。最回本應該只有牡丹蝦

😑卷物 - 無邊隻特別好味,感覺係用一堆飯質飽人

🤮炸物 - 芝麻雞翼炸到油淋淋,見倒都唔想食。炸蝦完全無味,唔點沙律醬連咸味都欠奉

😑串燒 - 推介黑豚肉腸,食落同金妹牌迷你芝士腸無異

食左成餐,想搵碟菜/沙律/串燒冬菇之類消下濟都無

🙄Ending既甜品都幾hea, 一定唔係日本哈蜜瓜+西瓜+火龍果+綠茶麻糬+mini芝麻大福+咖啡味卷蛋,質素係大x屋放响甜品櫃任食嗰種質素

總結係唔值+失望+唔會再幫襯

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-05-09

2022-01-10
類別 : 西式蛋糕店西式糕點

星期四訂蛋糕星期五要拎(寫埋字),原來都唔係間間做倒。唔想幫襯美心集團,問左幾間得Nina Patisserie話做倒。一磅蛋糕要$338絕對唔係平,自己衰last minute先訂都要照訂啦😛

打開盒第一感覺係:蛋糕好靚,但手字好核突🥲
完全破壞晒整體美感,建議搵個寫字靚d既師傅寫,一係學聖安娜印出黎會好d囉。但我見雪櫃有其他預先寫定既Happy Birthday牌d字又ok靚🤷🏻‍♀️

講番個榛子朱古力車厘子慕絲蛋糕,我覺得朱古力濃度有60-70%,唔會好甜,好好食,
第一次連圍住蛋糕既朱古力片都隊晒😂

蛋糕外圍同面層都係朱古力mousse, 正常好食。下層係朱古力蛋糕,夾雜左榛子果仁令口感更豐富,蛋糕中間有層薄薄既cream搽左薄薄既車厘子醬,唔會藥水味,酸酸地平衡番mousse既甜,非常之夾👍🏻

平時好少寫食評,見無乜人寫就俾大都參考下

外型:9/10
味道:9/10
朱古力牌:2/10
服務:8/10

2020-05-16
類別 : 西式咖啡店酒吧

Weekday放假想搵間cafe hea下,去咗大坑Second Sxx 遇著個勁無禮嘅店員huffy,搞到一肚氣,於是就上app是但book咗間cafe。

店面細細坐滿晒,當時得一個男店員,我叫咗杯latte & 炸雞waffle,等咗陣latte先到,大係大杯,但無哩咖啡味,過左半小時餓到打鼓,杯咖啡都飲完先同我講話無晒牛油果醬,重新整要等好耐(我真係唔明整個醬要幾耐),遊說我叫第二樣,咁我又想食waffle又想食雞咁點好?咪叫雞翼,再叫多份Oreo waffle囉(肥到極致之組合)⋯⋯

等咗幾分鐘,另一個女店員先上waffle,外型就夠晒呃like喇,但食落好似成口沙咁,一粒粒糖根本唔溶,有D仲大粒到可以lun番出嚟,真係要俾個dislike你!咁簡單既waffle都可以整到咁,咖啡又唔好飲,咁嘅 cafe就算有折我都唔會再幫襯yuk

唯一OK係碟雞翼,唔點sauce都夠晒味。

2020-05-16
類別 : 港式茶餐廳/冰室

以前鍾意去旺記食豬潤通,樓下冰室開咗之後就徹底變咗心lu~

佢個蕃茄湯底真係正,食完又唔會口渴,相信真係無落味精。相比起勝香園、華嫂、旺記個蕃茄湯,真心覺得呢個係最好,其他都偏稀或偏酸。

平時weekend 3、4點去一定叫瑞士雞脾+蕃茄通。今次去食早餐估唔到都勁旺場,全場爆滿。蕃茄湯底Keep住一貫水準,無令我失望,不過$43食個早餐算係偏貴。

通粉好似唔駛錢咁,多到食唔晒⋯⋯下次走埋厚多士唔好浪費😛

推介美食: 特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋

2018-07-09
類別 : 港式茶餐廳/冰室

睇飲食雜誌而黎,深感中伏
茄湯唔熱,牛肉唔熟
Pink到忍唔住問侍應哥哥:你d野唔多熟喎
哥哥話:我地呢度係7成熟
原來茶記都興serve medium well?
恕我孤陋寡聞😒
哥哥西西地面話換過一兜茄通俾我
我話唔要,要腿通,點知你會唔會又唔熟
佢話唔得……ok fine……
但最後上檯係一兜正常熱既腿通
同場加影其他食客食剩既圖片,證明唔係得我一個覺得呢間野以後都唔駛再黎😑
#唔熱唔熟咩藍帶廚師 #碟頭飯係輕食份量 #大家留意番 #人龍好快會消失 #年輕店員不及茶記阿姐 #又唔醒又無禮貌食到一肚氣 #背對背親密座位 #食餐飯要起幾次身唔該晒

推介美食: 完全唔值得去