中文 | English
Melodyuki
我是Melodyuki。我最常於尖沙咀旺角深水埗出沒,最鍾意越南菜泰國菜日本菜西餐廳酒店餐廳Food Court,日式食肆同咖喱壽司/刺身火鍋
食評會員 1次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
Melodyuki  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-01-09
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast

九流晚餐後,朋友提議去HeSheEat食甜品
9:00PM啫,門口已經大排長龍shocked咪以為得門面咁少位,原來有樓上0架,可能我哋只係兩個人,唔駛10分鐘就等到位---搭枱

Meun都好細心圖文並茂,個個都好吸引,唔係食物吸引得滯,係器皿好別緻smile

chopstick朱古力奶凍$49
我當然揀我最愛0既朱古力味喇lol個杯好靚呀,我都好想擁有一個。
有好多層次,一個雪糕球,上面有好多脆脆+nuts,底層有奶凍,味道唔太濃,入口都好有黑朱古力味,我鍾意,食完就覺得真正飽lutongue

chopstick綠茶奶凍$49
朋友綠茶奶凍同朱古力奶凍好唔同,脆脆唔同,但我唔知咩唔同,總之都係好脆!至於底層應該係奶嚟0既。
免費

免費

我哋食到一半時,有個侍應哥哥:『唔好意思,麻煩妳哋轉張細枱!』,因為我哋係坐八位搭枱
無所謂,轉枱又唔會收貴啲0既,侍應哥哥都好禮貌,幫我哋拎嘢。當我哋食食吓時,有侍應送上一壺花茶,我哋話:『我哋無叫』,重以為係轉枱前者所叫,跟住侍應哥哥就同我哋講:『送比妳哋0既』
shocked嘩,轉枱舉手之勞啫,太客氣了HeSheEat,真係超有禮貌,好似去咗五星級酒店,多謝!
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2013-12-30         慶祝紀念: 除夕
是次消費: 每人約$49 (宵夜)

2014-01-09
類別 : 日本菜日式西餐

餐廳由好朋友選擇,相約食聖誕+新年飯,book咗7:30PM,我早到望入餐廳唔大, 已經有兩枱客,但好光猛。
餐牌

餐牌

入座時,侍應態度已經一般,睇完meun無set 0既?問問侍應,佢話今晚無set dinner,唯有散叫啦!但選擇唔算太多,飲品又貴,我哋決定叫兩個小食+意粉share一齊食。
向侍應落order,一埋嚟完全零出聲,唔理照order,侍應抄都唔駛抄低又唔重覆我哋order內容就咁就走咗去......huffy

chopstick墨西哥香辣烤雞餅$42
真係即整架,熱辣辣,食物亦放得好別緻,個皮脆卜卜饀真係幾辣,加上酸汁重正tongue

chopstick香辣鮮蝦蒜片意粉$55
比起烤雞餅意粉無咁辣,汁唔會太多,醬住個口,碟就超大,份量少啲囉

chopstick威尼斯芝士焗帶子$38
一份兩隻,都算大隻,就算係芝士焗,但都唔覺得滯tongue

食完諗住叫甜品,但款式真係好少,得四款,所以我哋決定去第度食甜品mad
要加一,埋單時同朋友商討好唔會比tips,所以找錢我全數攞晒,可能侍應見到我同朋友喺度執緊銀包以為我哋摷tips比佢,sorry呀,你諗多咗,服務態度咁差,無禮貌、無笑容重想我比tips...huffy本來想比哈哈大笑,但服務態度扣咗好多分,改善吓啦!
推介美食: 墨西哥香辣烤雞餅,威尼斯芝士焗帶子
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$75 (晚餐)

2014-01-08
類別 : 日本菜烤肉任食/放題

相約兩個好朋友預早慶祝聖誕節兼交換聖誕禮物,一早已經book好lunch食放題燒肉tongue

以為喺正雅蘭中心,點知原來要兜番去另一邊至去到目的地,不過都唔算難搵。
我哋好準時中午12:00入席,可以食到15:00,一個客都未有,員工應該都係啱啱開工。

chopstick 海鮮頪會用細細錫紙兜盛著,再加細片牛油,燒起上嚟好香,海鮮真係算幾新鮮,我覺得扇貝、魚好正,值得refilltongue 青口就一般了!

chopstick 肉頪睇落都好新鮮好正咁,叫晒咁多款都唔識分辨咩肉打咩肉,哈XD
不過樣樣都唔錯,唔會太"UN"

chopstick 刺身份量唔會大大件,少少哋叫多幾轉都重食得落,感覺抵啲!
不過刺身款的確唔多,講真,如果每位加$30先有得食就唔太值lu~(看看題外話吧!)~

chopstick 我喜歡食炸蠔,蝦多士,不過可能凍咗無咁好味sad

雖然星期日,但到15:00走人時都唔係full,最後重每人送咗杯雀巢雪糕mad
午市放題每位$138+$30刺身+10%服務費
題外話/補充資料:
本來加$30刺身應該係每枱每位都要加,但我哋偷聽到某侍應喺另一張枱(2位)可以free1位,我哋就膽粗粗問侍應,佢都肯free1位比我哋,YEAH!
推介美食: 海鮮類,鮮肉頪
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-12-15         慶祝紀念: 聖誕節
是次消費: 每人約$174 (午餐)

2013-11-28
類別 : 川菜 (四川)粉麵/米線

原本今晚相約男朋友試新嘢,兜咗幾個圈依然好多人,所以決定選擇格離川味美食食米線,有位呀嘛tongue

bowl我揀咗酸辣炸醬紅薯寬粉+雲耳+魚皮餃(兩粒),小辣,好大碗,好多雲耳同配菜,估唔到小辣都幾辣吓mad
雲耳$4 魚皮餃$4

雲耳$4 魚皮餃$4

bowl男朋友揀咗秘制醬汁撈紅薯幼粉+紫菜+蘿蔔+雞絲,小辣,我哋異口同聲話幼粉好食過寬粉,起碼易夾啲。雞絲切得夠努細,紫菜超多,蘿蔔又無渣,不錯tongue
紫菜$4 蘿蔔$4 雞絲$5

紫菜$4 蘿蔔$4 雞絲$5

另外叫咗碟通菜$8,唔係加乳腐,唔知係咩醬汁呢?都幾好味。
跟餐重可以加$5有一支豆漿,無錯,係一支咁抵,有黑白揀O添~~
用餐日期: 2013-11-23
是次消費: 每人約$35.5 (晚餐)

2011-06-11
類別 : 泰國菜粉麵/米線咖喱

同妹妹去食午餐,周圍都好多人,兜咗一陣最後去咗連城搵食,一樣咁多人,度度都要等位mad我哋攞咗冬蔭公公同另一間食韓國菜o既等位飛,睇吓邊間快有位就去邊間,最後冬蔭公公跑出了lol
坐位應該約有50位,但位與位之間好親密囉,感覺有啲迫

妹妹第一時間就話想食薯仔薄餅,我就想食冬薩公麵,揀咗好耐先落單
泰國冬蔭功湯幼薯粉

泰國冬蔭功湯幼薯粉

泰國冬薩功湯底,湯底料有粟米粒、芽菜、花生、芫茜、參巴醬魚仔、乾蔥,我揀咗BB辣$30
幼薯粉(免一款麵類),我再加咗兩款餸
+$4 竹笙
+$6 BB粟米腸
麵底唔算多,好多花生同粟米,冬薩功好夠味,正tongue!最搞笑係以為BB粟米腸係好細件,原來係好大約直徑兩吋圓型,不過切得好薄片,味道都係腸味,無乜特別
龍眼冰

龍眼冰

加$7有杯龍眼冰,我無飲,妹妹話OK,我眼見都多龍眼肉同好多冰
花生薄餅

花生薄餅

薯仔薄餅賣晒,唯有叫花生薄餅,一樣係$20,切咗有八塊,每塊大約半塊梳打餅再大少少,唔算太油,不過我同妹妹都嫌花生醬太甜
帳單$67

帳單$67

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2011-05-29
是次消費: 每人約$33.50 (午餐)