中文 | English
happy judy
我是happy judy。我最鍾意雪糕/乳酪粥品自助餐
食評會員 1次成為首位寫食評會員
上載影片 上載影片 0
我的推介食評 我推介的食評 10
happy judy  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-08-18 (屬於相關食評)
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳海鮮酒家

上年八月同朋友食住家小菜時剛巧碰上鷹巢名曲夜,當時有駐場歌手唱中英文歌,剛好一年後難得老闆係低潮中請我地食飯,我同同事就提議去鷹巢有得食有得聽,即刻將會員通訊個廣告俾老板睇。

老闆睇完冇我哋咁好氣,佢話後生細仔係咪真係有興趣,其實邊度食都無所謂老闆請食飯梗係要佢開心,唔係仲點會有下次。

照舊嗱嗱聲訂枱,幫老闆留埋車位,接線生仲問有冇小朋友,服務幾好。預訂時先知有最低消費及限制,原來依家個名曲夜同以前唔同了,搬咗去隔離個宴會廳仲有埋舞池,咁就算啦反正人多直接食一圍菜,平均計返一個人都係$400到,同食自助餐相差不太遠。

鷹巢三小碟(金牌叉燒皇、椒鹽脆軟骨、蒜泥拍小黄瓜)

蟹肉杞子冬蓉羹

沙巴大龍躉兩食 (頭抽香煎沙巴龍躉球、金針雲耳蒸斑頭腩)

鮑汁花膠北菇唐生菜

蝦子鮑汁薑蔥撈麵
蝦子鮑汁薑蔥撈麵+琵琶吊燒雞

蝦子鮑汁薑蔥撈麵+琵琶吊燒雞

蝴蝶酥拼紅豆千層糕

嗰日因為始終老闆請食飯,輪流出去舞池陪老闆跳下跳下,所以沒有影太多相,邊聽歌邊跳舞邊食飯眨吓眼就完咗個活動,今次菜式非常多難以每碟評論,但係每樣的味道都非常好,比平時的點心更有特色,買單時同服務員傾左幾句,讚佢啲菜好味,原來當中有啲菜式係每月由廚師精選限時提供的,眾多菜式中我個人最鍾意蟹肉杞子冬蓉羹,粒粒蟹肉而且吃得出很新鮮likelikelike

個男仔最後離場是叫我老闆下個月9月4號再去,咁即係佢哋應該一個月有一場,一班同事有唔同年齡去依啲幾好,各有各享受yummy

嚟緊8月尾又去探BB,好大機會都係去返呢度食晏晝,估唔到食下去下變左我個飯堂mad
今次叫套餐會員冇得折上折, 不過$400一個頭都堅抵食
推介美食: 蝦子鮑汁薑蔥撈麵, 蟹肉杞子冬蓉羹
用餐日期: 2019-08-07
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2019-08-18
類別 : 泰國菜薄餅串燒

菠蘿海鮮炒飯

菠蘿海鮮炒飯

菠蘿海鮮炒飯 HK$96 chopstick
唔算有鑊氣,但係份量好足,而且擺盤幾好睇。
泰式蝦刺身+龍眼冰

泰式蝦刺身+龍眼冰

泰式蝦刺身 HK$90 + 龍眼冰 HK$10跟餐 /HK$32正常加單chopstick
泰式蝦刺身的蝦肉不過不失,可能天熱所以冰溶得很快,建議一上桌就馬上完成。
龍眼冰已經叫了小冰,但可以看見大半杯八成都是冰塊,味道以泰菜來說不算偏甜,但是正價HKD32實在有點昂貴。

飛天通菜+沙嗲串燒半打

飛天通菜+沙嗲串燒半打

沙嗲串燒半打  HK$84+ 飛天通菜 HK$66chopstick
沙嗲串燒半打中雞牛豬各2件,這個的醬汁沙嗲醬非常出色,點後把平平無奇的串燒帶起香味,如果串燒有鑊氣就更好了。
飛天通菜普通,又是欠缺鑊氣,失去泰式風味。

香燒豬頸肉+泰式鳳爪

香燒豬頸肉+泰式鳳爪

香燒豬頸肉 HK$70 + 泰式鳳爪 HK$12跟餐小食chopstick
香燒豬頸肉又是欠缺鑊氣,食物切得比較薄,少了啖啖肉的口感層次。
泰式鳳爪非常入味,酸酸辣辣而且份量10分足夠,值得一讚!
泰式金邊粉

泰式金邊粉

泰式金邊粉 HK$68 LUNCH SETchopstick
不是正價餐牌而點,lunch set 的份量有點少,未到夠濃但沒有泰國的風味。
燒牛脷+大蝦炸蝦餅

燒牛脷+大蝦炸蝦餅

燒牛脷 HK$48 + 大蝦炸蝦餅 HK$80chopstick
燒牛脷的賣相擺設非常吸引,相對其他菜式這個叫做比較香,牛脷的厚度增加口感!
炸蝦餅略嫌不太夠彈牙,但上菜時的熱度令菜式減少油膩感。

泰式海南雞飯 HK$68 LUNCH SET + 泰式炸魚餅HK$12跟餐小食chopstick
海南雞飯及炸魚餅最後上,忘記了拍照,海南雞飯的份量10分充足,海南雞肉不算嫩滑但有點新加坡天天的味道,炸魚餅沒有什麼特別,相對不及泰式鳳爪抵食。
可以早些打電話提供預訂
推介美食: 燒牛脷, 泰式海南雞飯, 泰式鳳爪, 菠蘿海鮮炒飯
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$170 (午餐)

2019-08-17
類別 : 日本菜爐端燒

午餐一人前,有日步行經過朗豪坊無意中發現的,樓上鋪來說午市生意相當不錯,差不多全場坐滿。

我們剛好坐下了最後一張空桌,店員很有耐心介紹不同餐牌的內容,下單後很快就上了小食及麵豉湯,這都是午餐免費贈送的。主菜送到時都不敢嘩了一聲,非常足料非常豐盛,豚肉口感有層次,充滿肉香但不油膩。
配上温泉蛋伴飯,一流享受!

結帳時店員特意上前查問食後感,推薦我們下次試試他們晚餐,並輕輕解說他們自家料理的梅酒,服務非常貼心。

2019-07-22
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳海鮮酒家

第一次認識呢間中菜廳就係因為被免費泊車所吸引, 上次黎過應該係一年前食晚飯, 都唔記得左當時登記左做會員,  打電話訂位時個女仔好好主動問係唔係會員再幫我用電話號碼CHECK, 會員有折扣的, 仲幫我留定車位, 就係咁我星期六到個陣唔洗等位仲連排隊等停車場GE時間都唔洗浪費!
我地得2個人, 食少少野先上朋友屋企探BB, 但估唔到有粥仲有湯而GE選擇!

斑球魚湯米線換稻庭面like

本身個菜單係寫斑球魚湯米線, 另一個係紫菜蝦球湯稻庭面, 我朋友心大心細又想食魚又想要稻庭面, 落單個員工就好好咁提出唔介意加錢可以轉俾我地, 我朋友即刻四萬咁口就落左斑球魚湯稻庭面, 我自己叫左碗粥所以試左2啖, 魚湯好甜加埋滑滑GE稻庭面口感一流, 朋友就話食到D魚好鮮, 好想試埋個紫菜蝦球湯稻庭面mad

黑松露素餃like

呢個係落單個員工介紹的, 佢話係佢地中菜廳推介GE點心之一, 上菜時連埋個蒸籠蓋一齊出, 出哂煙感覺上夠哂熱同埋衛生好多, 起碼唔洗送菜途中食哂塵, 咬落口就有好香的黑松露同埋菇味, 少少爽口GE應該蘿蔔, 呢個配搭幾得意.

白灼時蔬like

佢有幾款菜揀的, 我地就揀左菜心, 比平時飲菜少油得黎又夠綠, 重點係佢每一條菜都批走左菜頭, 食哂成碗都唔攝牙!

桑寄生蓮子蛋茶like

我仲記得個上次飲個紅豆沙, 今次介紹左俾個朋友飲. 我就揀左桑寄生茶, 呢個岩哂女士飲, 個蛋都算入味咬開都有入到茶色, 唔算甜清清地岩哂我口味. 其實我想叫個燉雪梨但未有貨, 留返下次再試喇~

最後走個陣先留意到佢地擺哂D月餅出黎, 呢個盒好靚呀, 清左D月餅個盒都可以用黎放野, 朋友生左個B女應該下個月都會出呢頭, 下次經過先再買喇~
題外話/補充資料:
最好打電話BOOK台, 咁就唔洗等位又有免費泊車, 同埋D服務都算幾唔錯
推介美食: 桑寄生蓮子蛋茶, 黑松露素餃, 斑球魚湯米線
用餐日期: 2019-07-20

2019-06-29
類別 : 美國菜漢堡包

這間餐廳是朋友推薦的,漢堡包薯條很多餐廳都有得食,但他就是有他的賣點。

我們全部統一都叫牛肉漢堡包,其中一份叫了double牛,口感一流,漢堡扒弄得很香牛味,芝士味也很濃,非常juicy!

小食叫了兩個薯條,這個就沒有太大驚喜,不過不失,越快食越好,否則芝士涼了變硬影響味道。

飲品我們統一都叫了香港限定Milk Shake,奶茶味很香濃,飲品很滑口,有點似溶了的雪糕但喝下去也不會很甜,推介!

自助形式點菜,環境衛生尚算可以,是簡單朋友敘舊的好地方。

推介美食: Shack  Burger
是次消費: 每人約$100