中文 | English
FY
我是住在屯門的FY。我在九龍塘工作。我最常於九龍塘屯門出沒,最鍾意印度菜日本菜美國菜扒房茶餐廳/冰室大牌檔咖喱漢堡包烏冬
食評會員 3次成為首位寫食評會員
FY  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-11-19
類別 : 中東菜懷舊老店海鮮咖喱

lol久聞傳說中既亞龍curry。今日終於得起心肝,前來拜會一下。
要了curry牛腩﹑甜烤餅及最後加了一個烤餅。

先談curry,味道的確是比較辛,因為少了椰汁的關係吧,但其他的味道,如洋蔥,十分得。
和平時吃的很不同,但只要覺得好,我不想比較正宗與否。
牛腩份量都幾多,也夠肥夠淋,但汁真係主角。

來了甜烤餅,見到燒焦了的外表,已覺得會很好吃。結果,完全沒有失望,甜加上辣,永遠就是天作之合,是一種對味覺多重的衝擊。

因為它,而叫多了一個烤餅。這個入口就已覺不同,不是差,只是相對地比下去了。

地方十分光猛及清潔,烤餅全是即叫即整。
我會再來的,即使只是來吃個甜烤餅也很值得。而且價錢是超值的。

用餐日期: 2009-11-13
是次消費: 每人約$30

2009-11-19
類別 : 印度菜咖喱清真認證食品

lol今日放工同女朋友就頭痛食咩好。
結果佢就帶我黎呢間樓上鋪試下。

去到都十點鐘,人流當然少D,但其實都幾乎坐滿。

最後兩人要了個$128的二人餐
包菜角﹑CURRY魚﹑芝士烤餅﹑烤雞﹑印度飯,最後要了兩杯SODA。

很不錯呢,菜角是暖暖的﹑入面都係CURRY加薯仔。很暖。味道也很不錯,不會是油沐沐的。CURRY魚是甜的﹑魚雖然味道較淡﹑但是有汁的﹑也不錯。但我還是鐘情於不甜的CURRY。芝士烤餅是加錢選的,是比較厚身及有咬口的,但如芝士的份量再多些就好了。
烤雞是女友介紹的,也不錯,但肉地麻麻。印度飯就麻麻了,而且份量較少。

只是百多元,我們已吃得很滿足。下次也可以再來。因為烤餅及菜角也很不錯。

用餐日期: 2009-11-18
是次消費: 每人約$70

共有2 人投票

2009-10-15
類別 : 港式茶餐廳/冰室

放工回宿舍前,我先去樂富找吃。
見到好似幾對路,我肚子未響之前,就入去了。

10點幾,無餐可以選之下,我要了個香茅豬扒檬。

見個樣都好似幾精神,豬扒幾厚,同煎得幾靚。檬粉都有幾條菜同排得靚靚先見人。

食落豬扒都幾香口,但同香茅無咩關係。當食荼餐,合格有剩,起碼唔係薄cut或者硬野,都有d彈牙。
當然唔好同尖咀那間比,個間真係專做豬扒。

其他都ok啦,20蚊,夜mama算係咁。

同埋阿姐幾有禮貌,好有笑容。10點幾,做左成日野,仲笑得出,我好佩服。

用餐日期: 2009-10-14
是次消費: 每人約$20

共有2 人投票

2009-10-15
類別 : 日本菜壽司/刺身

lol放工周圍行完,我突然想吃壽司。但次次都係食個間好似好悶,女友想起這間有半價,二話不說就來了。

還記得當它正在裝修時,我仍在理工讀書,每次行過,見佢華麗既裝修以為會係貴價野。
但出乎意料,佢仲做埋夜晚半價。

由於半價既關係,我地叫左D野都打孖上。
例牌既三文魚同曼魚當然要,其次就巨帶子﹑兩款玉子﹑劍魚﹑舌拿﹑軟殼蟹手卷﹑火龍卷﹑花之戀...唔記得了。

由於我想食壽司,今次就無叫小食同其他煮物。

其實質素不錯,雖然最想吃的帶子不及另一間,但半價仲想點呢?

不過舌拿真係好唔得,其他都不過不失。

但坐得都幾舒服,環境幾好。

用餐日期: 2009-10-03
是次消費: 每人約$90

2009-10-14
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線粥品雲吞/餃子

mad近排都幾多煩事。
今日麻煩哂大佬同我買野,之後就一齊遊港島,最後黎到呢間野食返餐。
要了一個牛肉魚餅撈及一個日式雞扒加蟹餅飯。
前者,我都食左舊牛肉,普通肥牛也。淡左少少,但都正常,因為撈麵D汁我無食。
後者,個汁幾好,但D肉同餅就好麻麻,雞扒好硬同蟹餅係幾無味。
但三十幾蚊有埋野飲,覺得都合理呀。而且服務都OK~我地試相機都無被人煩,幾好啦。

做朋友很講緣份,突然的一個話題,很可以拉近彼此。
唔該哂,大佬。

用餐日期: 2009-10-13