ChaiDog

ChaiDog

我最喜的食物是越南生牛河, 次之日本刺身, 再次之為粵式點心.

最愛是追尋味覺享受, 對食物有一定要求.
訊息
正顯示第 110 篇(共 283 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JAN 24

有事要去筲箕灣,找OpenRice睇下太古有嘜好地方食嘢,找到豪隍點心工房,食評唔錯。 店內一般格局,但尚算乾淨企理,店員態度好好,讚! 點了一客蝦餃加粉果、魚肉釀尖椒和茄子、一碟牛肉腸粉。 蝦餃有小朋友拳頭咁大,外形可愛,皮造得很正宗,不會一夾就散那種,充塞著滿滿的鮮蝦,正呀! 牛肉腸粉饀偏深色,代表不是豬肉充牛肉,腸粉合格,如果米多番少少更佳,味道70分。 魚肉釀尖椒和茄子我至愛之一,魚肉食出係真鯪魚肉,味道88分。 如果水準能保持下去,一定會再光顧。
JAN 24

今晚同外子到這兒晚膳。 點了: 上海炒飯 擔擔麵 八色小籠包 蟹粉窩貼 糖醋魚片 驢打滾 酒釀丸子 小籠包外子話味道有點怪,可能他吃不慣其他味道的小籠包 (因為我不吃雞,知道湯汁是雞汁,所以不吃了)。 蟹粉窩貼皮有點厚,饀料味道不錯。 上海炒飯乾食,好食,但蝦仁品質一般。 糖醋魚片味道合格。 驢打滾是看食評推介而點選,但真係麻麻,只係糯米團包薄薄的紅豆蓉,紅豆蓉有點過甜,不帶紅豆香,HK$48得三小團,太貴了。 最好味是酒釀丸子,不太甜,夠熱,酒釀味道好,糯米粒多,丸子好滑而軟糯。
JAN 24

希慎廣場地底兩層改作Food Court 加食店,試下開放式的”一本屋”,$78角切魚生飯不貴,叫了一客,有自助煎茶,魚生超新鮮,品質亦靚,日本米飯粒粒分明又軟硬適中,第二日再試特盛井飯,有蟹肉、海膽、免治吞拿魚加帶子,又係咁新鮮,又係品質佳,原來是under”花見”,用平民價錢食到高級日本料理店質素,性價比高。yummyyummyyummy
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2023-12-17
是次消費
每人約$138 (下午茶)
DEC 23

見食評講到唔錯,就試下這店的滑蛋河。 索價$128,嘩!仲要加一,小店咋,點能加一呀! 個汁都可以,但三隻假帶腥,唔掂,幾條魚片條,兩條魷魚條,最慘河粉仲要少,好心俾多啲河粉,性價比底,不打算再來了。
APR 23

在OpenRice搜尋無食過而location在銅鑼灣的泰菜館,這間泰菜館感覺不錯,就來這裏試下,位置不就腳,在邊寜頓街不起眼的一座商厦內,店內的設計是relax的酒吧風格,梳化上放有cushions,因為happy hour特價,點了一杯Pina Colada,前菜主菜都無special price,點了柚子沙律,一份fish cakes,紅咖喱牛肉,garlic bread,牛肉炒河粉,埋單$740,不便宜啊。 Fish cakes 味道合格,中上水準,牛肉炒河粉味道有點特別,可能加入某些泰式醬炒,牛肉軟淋,紅咖喱亦算合格,Pina Colada味道可以,但稍為稀一點,柚子沙律味道可...
APR 23

這個飲品店開咗好耐,今日經過想試下,叫了一杯貝圓抹奶茶,見副圖很吸引,看上去很濃厚,可是給我弄出嚟係一杯奶水茶,奶量少,稀稀的,品道不佳,$40真係性價比好低,只係那些貝圓口感很特別,銅鑼灣飲品店很多,感覺中伏了,無下次。
APR 23

好少寫食評了,但呢間”名店”真的令我失望。 叫了一個下午茶餐,午餐肉、炒蛋、多士加熱檸檬茶。 上桌的食物凍了,只有炒蛋是暖的。 自製午餐肉凍了,無罐頭午餐肉咁美味,夾著幾粒小小的肥肉,味道一般,不難吃但不美味。 炒蛋一般水準,嫩滑但份量少。 塊多士看上去可口,但食落原來係無牛油,係一塊齋多士,可幸係夠脆。 個通粉加$3 up grade 做羅宋湯,啲通粉癡埋一舊又比較硬,湯係微暖,尚幸味道唔錯。 索價加一近$90一個下午茶,性價比極低。
流心芝麻卷
3分鐘 (外賣自取)
2022-10-14
是次消費
每人約$60
OCT 22

買了這店出品的芝麻流心卷,芝麻糯米糍,朱古力糯米糍,抹茶紅豆糯米糍。 芝麻糯米糍,內面是滿滿的甜芝麻碎,香甜可口,外國是Q彈糯米糍再鋪滿芝麻,令整體食落很香黑芝麻味,正! 芝麻流心卷,是懐舊甜點,吃下去像芝麻糊轉化成固體,令口腔感受豐富的黑芝麻香味,好正!讃! 朱古力糯米糍,內面是朱古力混合朱古力曲奇,新奇而美味。 抹茶紅豆糯米糍,入面的紅豆蓉清甜混和脆卜卜的東西,甜度低,適合香港人不愛太甜的口味,唔錯。
FEB 18

只有文華和君悅才有這種純西式自助餐,沒有中式食物,食物很Grand,很有Taste. 餐廳一面是向灣仔海景的落地大玻璃,坐椅全是梳化靠背椅子,用碟全是有花紋的碟,很有格調。 生蠔來自三個國家,不過一些生蠔很舌其他甜,一些生蠔就有點怪味,Overall,一般般。 龍蝦湯,濃郁充滿海鮮味。 焗帶子,一般,似放題。 燒牛肉: 可以 鱸魚:很滑,正 燒虎蝦: 大隻而甜 甜品部的蘋果crepe,很美味,成晚印象最深刻的食物。 雪糕是Homemade,味道好而特別 整體質素高,這兒是吃味道,不能期望款式多。 ...
DEC 17

這間店的裝修雅致,乾淨又舒適。 湯底要了麻辣加沙爹,徧愛麻辣,足料又不會太辣。 叫了鎮店的牛頸脊,鮮味有咬口。 鮑魚,很鮮甜 鯪魚肉,一般,不差但也不特別好。 四寶丸,唔錯 雲吞,大大粒,有完整鮮蝦 黃蕹菜,口感特別,新鮮 油麥菜,一樣好新鮮 竹生,一般 枝竹,很嫩滑 豆腐,盒裝的,一般 酸梅湯,夠凍味美。 埋單$1065,頗貴,但整體很滿意。
Top