ChaiDog

ChaiDog

我最喜的食物是越南生牛河, 次之日本刺身, 再次之為粵式點心.

最愛是追尋味覺享受, 對食物有一定要求.
訊息
正顯示第 110 篇(共 293 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
十五種一日野菜咖喱飯
十五種一日野菜咖喱飯
MAY 24

慕名前來店試下講到咁好食的日式咖喱,店在天后的街市大厦斜對面,店內燈光暗暗的,坐位算舒適,因為本人不喜歡吃豬軟骨,所以點了十五種一日野菜咖喱飯,$65不包飲品,但冇加一,性價比合格。 十五種野菜有薯仔,蓮藕片,白蘿萝 …. 真係唔錯,飯品質好,我來主要係試咖喱汁的味道,汁不多帶甜,老實講,沒有咖喱味,完全唔辣,個汁只可以話普通,唔差,不似Coco咖喱般漿糊汁。
白咖啡豬扒飯
白咖啡豬扒飯
APR 24

本來好喜愛沙嗲王的白咖喱豬扒飯,但幾年前它將塊正常偏簿的豬扒改為厚切豬扒,就冇再去食了,因為個人喜歡吃較薄身的豬扒,厚身豬扒的口感不好。 昨天中午路經黃金廣場,看食評知道塊豬扒不再厚身,所以到沙嗲王重温舊夢。 午市幾旺,用手機落單點了午餐白咖喱豬扒飯加一杯凍檸檬茶,埋單$77。 炸得金黃的豬扒有三塊,厚度適中,份量足,用香茅醃得好惹味,啲飯質素唔錯,白咖喱汁鋪滿半隻碟,甜甜的又充滿肉汁味,正! 凍檸檬茶的檸檬有多片,茶清潵順滑,滿分。
APR 24

路經筲箕灣,見這間包餃小店,從玻璃窗外鑊上的生煎包、窩貼油膩膩的不是很吸引,但又見小店生意不錯,又再店舖外面強調自己皮靚饀正,所買了一點來試吃,一吃有點驚為天人,生煎包和窩貼充斥著汁,豬肉饀新鮮調味好,睇唔出外表平凡但吃上去就是好吃,會再幫襯。
APR 24

好喜歡去銅鑼灣的麵尊吃車仔麵,裝修靚,地方乾淨,坐位舒適,價錢合理。 今日叫了四個餸加幼麵再要了一罐無糖可樂,HKD66 性價比高。 呢度啲魚蛋彈牙有魚味,好味。 墨魚丸品質唔錯。 豬皮夠爽口醃得入味。 水魷份量不少。 啲麵麵質幾好。 湯底聽聞係豬骨湯,味道帶甜加上麻辣醬,正!
APR 24

見食評讚這間越南生牛肉粉幾好,所以特登來試下。 下午茶時間,叫了下午茶套餐,生牛肉粉配盒裝烏龍茶。 好快出到餐,先嚐一口湯,濃濃的肉味但欠那份牛骨湯的香味,牛肉份量可以,可借半肥瘦,不吃肥肉的我放棄哂那一半的肥肉。河粉質量爽滑,但份量少,吃不飽呀!$53下午茶性價比低。 不會再來了。
APR 24

樂園是很久以前在旺角的一間出名的牛丸粉麵店,那時座位不太舒適。 子承父業大肆革新,店的裝修新潮、乾淨又座位舒適。 下午茶餐送飲品,叫了熱奶茶,茶底很清新很對辦,奶茶濃厚又夠熟,有油脂留在杯上,是一杯合格的港式熱奶茶,夠順滑,正! 河粉條條分明爽滑,魚蛋彈牙又有魚味,加辣椒油提升了魚湯的味道,稍嫌有少少味精。魚蛋河俾八十五分。
APR 24

燒肉谷座位舒適及地方濶落,點了Level one 燒肉放題,牛肉肉質很好及新鮮,有原味、燒汁,黑椒、辛辣選擇,點完很快上桌,真係可以不斷食不斷任點牛肉,點肉的燒汁有三種味道,味道唔錯。任點任食的還有多春魚,青口、鯖魚,芝士年糕,胡麻豆腐,煙三文魚沙律 …. 自助吧有中華沙律,罐裝飲品,八爪魚,螺肉,紫菜飯。 店員態度殷勤,用手機落單非常方便,有會員制度,會員APP仲有Coupon又可儲分。 性價比高的一間日本放題式燒肉店,會再來。
APR 24

今日放假,與外子一同飲茶,特選了銅鑼灣的八月花,因為地方舒適而且一些點心算出色。 點了喜愛的炸鯪魚球,脆蝦腸粉,蝦餃和這裏招牌甜品馬蹄糕。 這裏的炸鯪魚球是用真的鯪魚肉製成,炸到金黃色剛好,用小籃子盛戴,鯪魚球彈牙又美味,仲伴有蜆蚧醬,愛吃炸鯪魚球的我真的可以俾足100分。 蝦餃皮靚,外形飽滿內餡充斥著鮮蝦,非常好味。 脆蝦腸粉,係用沾有粉漿炸過的蝦做饀,口感唔錯,味道亦佳。 馬蹄糕清甜兼夾有馬蹄,煎得又不油膩,好吃。
麻辣牛骨拉麵
麻辣牛骨拉麵
APR 24

路過銅鑼灣謝菲道,見這間聲稱用牛骨製湯的日本拉麵店,價錢一百元又不是很貴,所以入去試下。 店內佈置簡約座位舒適,叫了一碗麻辣牛骨湯拉麵,先試一口牛骨湯,濃郁的牛味夾雜麻辣,好喝,麵幼細,有兩塊簿的不肥的日式义燒,唔錯。 性價比合格,會再幫襯。
MAR 24

今日要去佐敦,特登找這間有人稱讃的拉麵店叫了客鰻魚飯,$238午餐來說都算昂貴,但有人誇讚話全港最好食的,所以貴都想一試。 位置很偏僻,在什麼閩街,入了店,客人很少,得四、五個。 鰻魚連湯和小吃上桌,樣子看上去不錯,可是只係有啲暖,完全不是食評講的即燒,一點不是食評講的外脆,鰻魚味道只是普通,不是特別的美味,飯完全冇鰻魚汁,飯的質素比較差,有幾口比較硬,真係中伏了,索價$238午餐,真係唔平,性價比低,不會再來了。
Top