中文 | English
natalieyan
我是住在荃灣的natalieyan。我最鍾意港式日本菜西式漢堡包Fine Dining火鍋
食評會員 0次成為首位寫食評會員
natalieyan  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-10-10
類別 : 泰國菜海鮮咖喱

以前係美國讀書既澳門roommate 來香港,一向鐘意食Thaifood既佢,
前一晚已經打比我話要帶佢食泰國野,所以我就話不如去九龍城食金寶啦!

7:00去港澳碼頭接左佢之後,男友立即開車過去九龍城,條街full哂,好彩有代客泊車,方便!
等左15分鐘有位了......入到去聞到好香,地方唔算大,但好多人,D位有點窄
Menu好多選擇,樣樣野都想食,我地3個人都好肚餓,叫左成枱野食~mad

食thaifood,我必定order椰青,一人一個好青甜!

泰式生蝦,好好食,無得輸!賣相其實非常好,D蝦好新鮮同爽口,
上面有好多生蒜粒同辣椒,加埋個汁咁食好o醒胃同埋好match,
雖然食落係有D辣,但食完有繼續食既衝動lol

個人不太喜歡吃蝦膏,但朋友話OK,入邊係好多蝦膏而且好香濃,一咬落去係會流出來!

炭燒豬頸肉!真係燒得好香口,外皮烤得有小小香口,肉質都好柔軟,好juicy!
加埋個泰式辣醬真係無得頂!

E個金邊粉真係唔正宗,好似出邊好普通既炒面咁,失望!
最唔明點解會有豆腐粒係入面lolll

整體上食物既味道都還可以既,不過環境衛生有待改善,價錢方面係好抵!
下次會再黎食!
推介美食: 生蝦,炭燒豬頸肉
堂食等位時間: 15 分鐘

靚相

2014-10-10
類別 : 西班牙菜酒吧海鮮燒烤

本人第一次寫食評有少許緊張lol

男友一早訂左位同我慶祝生日,餐廳reserve左個indoor落地玻璃窗既靚位置位比我地lol
一入到去個Feel係幾舒服,燈光暗暗地,人不算太多,都幾靜,
餐廳內在環境係幾好,我地好鐘意,都幾適合去慶祝,
Outdoor 就比較多人係到飲野傾計,對住個靚景真係好有Feel!!! )

一個外國既Waitress姐姐serve我地,好有禮貌,仲推介Drinks 比我地,very nice!lol
我地order左 half jar既Fruit Salad,好Fruity,好易入口又不算太甜tongue
入邊有好多種水果(Strawberries, Pear, Apple and Peach) 我之愛呀!岩哂女士飲!

餐廳食物Menu得3頁shocked,食物選擇相對較少
Order左5-10分鐘,食物就開始來,上食物既速度都幾快!

有2種Ham選擇(24months or 48months)
我地order左個 48個月黑毛豬火腿
比較乾身 有口感,味道好香濃,不錯!

個Suckling pig 既皮幾香口同好脆,個肉很嫩滑,底部既caramelized apple甜甜地,
個人認為個配搭好match!雖然份量係幾細下,但味道好!

呢個Garden Salad無特別 只係想食D菜所以order......
好小份量!吾特別推介!

我成晚覺得最好食既係e個Mini Foie Gars Iberico Prok Burger ",迷你鵝肝黑毛豬Burger"lol
個Burger烤得岩岩好,香脆既Burger皮,個鵝肝好香好Fresh應該是岩岩煎好,個底仲有Ham
一口咬落去個burger, 塊鵝肝既油滴左DD出黎,個口感唔識形容,真係好難忘!
雖然有小小油,但真係好好食,好香口!唔知係咪個鵝肝味道太突出,Cover 左塊黑毛豬既味,哈!

賣相係有D差,唔太吸引,但佢既味道是可以的,飯的口感幾柔軟,不過隻蝦就唔太新鮮!

個Mussels我覺得真係麻麻地,唔知係咪唔夠Fresh,個Garlic sauce唔夠Strong,
所以我食左幾件之後無食,最後男友食哂!

食到最後,其實好suprised, 男友一早準備左叫waitress上甜品,同埋叫左花店送花上餐廳!shocked

Mango Mousse Cake !! 好靚好似果凍既cake !! 不錯!
是滿足的一晚tongue

推介美食: Fruit Salad,48Months Joselito Iberico Ham,Suckling Pig,Mini Foie Gras Iberoico Pork Burger
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-10-06         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$800 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評: