ejchan

ejchan

四處搵食
訊息
正顯示第 2130 篇(共 37 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
每人約$250
NOV 07

ORDER了2人餐$388是中銀卡做special , 有:日本信州和牛、燒汁牛肋骨肉、切牛胸腹, 鹿兒島生薑黑豚肉、大蝦、法式芥末子牛舌、魷魚及香草雞腿肉, 每款約4件, 另加一客石頭鍋生牛肉飯$69及雜錦海鮮$198, 包括: 一隻大帶子,兩隻虎蝦, 3隻大蟹腳及一堆蜆, 燒到一半要求換網, 因燒香草雞是特別易黏住個網, 但看出waitress不大願意, 大蟹腳確實好粗, 但可能由冰箱取出, 肉有點梅,而且很咸!香草雞綠色的樣貌一點都不好看, 但想不到很野味,每人有3款汁分別是醬燒汁, 一小件檸檬及鹽燒汁
每人約$30
NOV 07

無想像中的驚喜, 另有一位呀叔賣煎饟三寶, 我們以為同一店, 原來他從轉灣街口拿來, 又貴又唔好食($20)
每人約$18
NOV 07

最近的沙爹米粉好味, 係多油左dd, 但好濃馬來西亞式的沙爹湯
SEP 07

3星期前去stanley 買過4mix $75, 得知中環開了,打電話預訂原來已加價至$85,無可否認他們的cokkies真的好味, 經各傳媒食家介紹後,連開兩家分店,地點都係貴租地區,有點擔心太急進,有朋友預訂後遲了2小時到,預訂了的那罐已賣了出去,希望不是流行一輪那種潮流吧!
每人約$330
SEP 07

坐樓上窗口位, 先送上Focaccia 沾欖楠油及黑醋吃, 好味,但實在食唔晒,Order 了 Wild mushroom soup, 幾creamy 及大碗, 喝到一些粒狀的菇, 不錯, 另order了一客10oz Beef Mignon $230 配mushroom sauce, 扒都幾生, 但有肉味, Yellow Fin Tuna $195, 外面略煎, 內裡是紅色生肉, 味道不太新鮮但跟的mustard cream sauce 好正, 還有lamb cutlets $240 一般, 另 order side dish - creamy spinach $45 一流, 試了4種cheese 的pizza, 好香脆, cheese 亦正! 好想叫心太軟甜品,但實在太飽,以上3人吃真的過多...
每人約$113
AUG 07

聽聞嫻嫻地等兩個鍾,星期五晚飯, 6:00拿飛,7:00已坐下: 拖地义燒- 半肥瘦 炸軟殼蟹- 是大隻那種, 炸得好油 奶皇馬拉糕- 即叫即蒸, 好香 豬油撈飯- 一般 芝士大蝦仍伊麵底$60 - 呢個價錢, 好味又抵食 另叫了兩客$80一碗的魚翅, 大失所望, 湯淡如無味, 芽菜多於一切, 翅很少, 明白一分錢一分貨, 但都不會搵笨到這樣吧! 最後送糖水 3人埋單$442
每人約$45
AUG 07

星期六lunch, 坐sushi吧側, 須忍受成頭煙, order 了牛柳餐及三文魚餐, 牛柳粒炒得不錯, 其實連飯,湯,炒雜菜,沙律,雪糕真的略為過多, 而且很視乎是否多客來決定上菜的快慢, 我們都等十多分鐘才有一碟食物吃, 另是收$3茶錢略兼小家, waitress 態度普通
每人約$128
AUG 07

12/8 星期日晚飯, 十分靜, 只有我們一台客, 食物很有水準, 真的平民化,用普通的餐\飽, 每吃完一道菜都擔心他們會否再擺\刀叉位, 沒有這些細節但換來便宜一半的價錢, 那就要你自己衡量注重那方面了, 西蘭花忌廉湯很好味, 牛扒拚炸蝦一般, 雜菌天使麫的忌廉白汁做得很好,special set HK$160 有羊鞍及salmon, 都猜到份量不會太大, 焦糖蛋是我認為最好的, 但很小的迷李杯真不夠喉, 不收信用卡及沒有加一是這頊頓晚餐\的最後驚喜
每人約$55
JUL 06

很懷舊的地方, 但不算便宜, 一客焗豬扒飯$38, 再叫一客錦鹵雲吞$40, 那碗酸汁有很多材料, 蝦仁, 尤魚珍肝... , 有水準,可惜雲吞內的蝦膠涵料太小, 紅豆冰好飲, 那部古老收銀機已不用了,只是擺放作賣點, 見他們有個粉紅menu, 問老板娘拿來看, 給她鬧我們的卡位玻璃枱壓著便是, 仲要咩餐牌, 我說第一次來, 以為有其他小菜, 無論如何, 這般懷舊cafe已買少見少了!
每人約$90
APR 06

星期五晚飯, 比較靜的尖東想不到這裡卻爆滿, 幸好已訂檯, 坐近窗旁可望海景, 不錯, 點了糖醋小排骨, 不錯, 蟹粉小籠包沒吃到蟹粉味, 沙碢雲吞雞半份$110,雲吞ok但湯底咸了點, 而且有加味精, 因回家後口渴, 灌湯生煎包好味, 底煎得脆, 灑上芝麻香蔥很香口, 內裡肉汁豐富, 至於侍應態度中規中舉, 因不常serve我們這檯
Top