中文 | English
Chui646464
我是住在大圍的Chui646464。我最鍾意滬菜 (上海)日本菜
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Chui646464  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-11-19
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館咪嘥嘢食店

天氣凍想食煲仔飯,喺openrice搵到呢間多好評,環境睇落又乾淨,星期六晚就去試下

點知原來好多人去食,冇諗過要book位,餐廳又冇限時(其實係好事黎,唔洗食咁趕),所以要等好耐……
我地6點9去到留電話,話7點幾左右應該到我地,但一等就等到8點都仲要等多幾張枱……一直到接近8點半先有得入座……附近又冇野行,好彩有兩張凳可以坐下……建議餐廳擺多幾張凳比等位嘅人坐

入座前已經叫定廣式臘味煲仔飯(二人份),入座後等咗一陣就有得食
但……等位等咁耐真係好失望!

1. 侍應拎個煲仔飯上枱,一打開個蓋,竟然冇臘味香味飄出黎?!
2. 臘肉臘腸臘鴨味道正常,但居然一啲油香都冇滲入飯入面!!!!!感覺上臘味還臘味,飯還飯,兩樣分開煮完之後擺埋一齊咁!煲仔飯叫臘味唔係就係想食臘味油香同飯撈埋一齊嘅感覺?
味道試已經大扣分,失望!
3. 啲飯生!好硬!味道唔好都算,連基本整熟都做唔到……
4. 飯焦唔算多,但其中一邊嘅飯焦直頭又黑又碎到似鑊撈,唔係一塊塊,而係碎到一粒粒
5. 份量少!又話二人份,但食完唔多夠飽

呢到優點係乾淨企理,坐得好舒服,侍應有禮,廁所都整潔
但唔好食,下次唔會再黎亦唔會推薦比朋友
2粒星係比臘味嘅,味道正常,臘腸有酒味幾特別。至於個飯就好差。

堂食等位時間: 105 分鐘
是次消費: 每人約$110 (晚餐)

2023-10-14
類別 : 西式咖啡店

星期六接近12點黎到,已經有4組人排緊隊
不過cafe冇準時12點開門,等咗一陣先放人入去

叫咗意大利烘蛋(蝦)、檸檬吉士伯爵茶醬窩夫、熱flat white
食物好快到齊哂,唔洗點等

意大利烘蛋:
一上枱就聞到好香蛋味,邊位微微焦脆,入面嘅蛋好嫩滑,好似蒸水蛋咁~餡料主要有蝦、車厘茄、菠菜,如果可以再多啲芝士會更香更好食。蝦有少許雪藏味,扣咗啲分

檸檬吉士伯爵茶醬窩夫:
好大份😯有四塊,每塊都好厚好脆😋😋
每塊入面都夾咗伯爵茶醬,伯爵茶醬好濃~有少少澀味~
旁邊有檸檬吉士、cream同一杯仔奶茶😯😯檸檬吉士幾清香,檸檬酸味幾出,杯奶茶仔好香濃好好味😆仲正過主角伯爵茶醬同檸檬吉士~

近年好興咩都加麻糬,雖然我都好鍾意,但窩夫黎講都係脆身最好食!!好耐冇食咁脆口嘅窩夫,好滿足!

Flat white:又係好香濃👍👍

食到1點左右,見門口都唔係好多人排隊,下次可以唔洗咁早黎~

結論:值得encore!

推介美食: 檸檬吉士伯爵茶醬窩夫
用餐日期: 2023-10-14
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2023-10-11
類別 : 粵菜 (廣東)港式

食物:
第一叉:不愧係招牌!豬肉好嫩,而且真係有豬味。陳皮醬甜而不膩,唔會蓋過豬肉香味。一碟只有5舊,但每舊都好厚身,食落好滿足,就算咁厚啲肉都依然咁嫩,正!

薄荷蒙古羊肉:唔錯,羊肉冇乜羊騷味,不過咸咗少少,建議配飯食。本身以為佢係落薄荷醬,原來直頭係成塊薄荷葉一齊炒,薄荷味好清新。

牛骨髓鍋:呢鍋入面有牛骨髓、魷魚同蝦,味道都ok,點埋佢嘅辣醬會更惹味(呢到嘅辣醬好辣🥵)

山葵海蜇頭:好爽脆,仲同山葵味好夾,唔錯

冰花蛋球(沙翁):非常失望……估唔到衰收尾……
齋睇個樣,已經覺得佢入面唔夠鬆化。食落口,直頭似馬拉糕咁實……我家長者話傳統沙翁唔應該係咁嘅口感
都未擺入口,淨係擺近個鼻都已經聞到有陣亞摩尼亞味,應該係膨脹劑嗰類野落得太多(?)
食落口就冇亞摩尼亞味嘅,但除咗表面嘅砂糖之後,成舊糕係一啲味都冇……麵粉味/蛋味係零,唔知自己食緊乜

桃膠蓮子紅棗糖水(送嘅):質素仲好過$58一份嘅沙翁

服務:親切有禮
環境:呢個價錢黎講,坐得有啲逼
價錢:9百幾

希望下次可以試下飲茶食點心,但希望啲點心唔會似個沙翁咁yuk

推介美食: 第一叉
用餐日期: 2023-10-11         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2023-01-20
類別 : 韓國菜居酒屋烏冬串燒

臨近新年,夜晚條街周圍都好多人,好彩電話book咗19:30,冇限時。一坐低就落單,野食都好快送上。

🍴真露焗蜆 $118 👍
啲蜆都幾多下,食落都算新鮮、冇沙。粉絲充滿牛油同蒜蓉味,勁香。如果想要食到真露味,就要直接飲汁先會食到😂

🍴韓川菜包五花腩(唔辣) $128 👍👍
三大條五花腩!!睇落已經勾起食慾!
調味唔知係咪有孜然粉,好香好好食。生菜都好新鮮,加埋生蒜片同生洋蔥粒,食得幾過癮但個口好臭😂
我覺得送黎嗰兩個醬都幾普通,反而枱面有枝韓式甜辣醬,配五花腩仲好食。

🍴三味山炸雞 $158
全部係單骨雞翼,食落幾方便,但感覺上就唔夠啖啖肉。
雖然熱辣辣夠香口,但淨係食到糖粉同辣醬味,食唔到芥末醬味,可惜。

下次再黎會encore五花腩~另外想試燒蠔/串燒/鍋飯😛

推介美食: 韓川菜包五花腩, 真露焗蜆
用餐日期: 2023-01-19
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2022-12-23
類別 : 德國菜奧地利菜

平日中午waik-in去食,坐樓上,大約7-8成滿。
餐廳環境真係好靚好典雅,waitress都好親切有禮,但係…一行上條樓梯就聞到有陣羶臭味,坐喺樓上都隱約聞到,我估應該係樓梯隔離個廚房入面啲生肉/內臟氣味,好raw好似喺牧場咁(?)

Lunch set前菜叫咗一個Smoked mackerel pate、一個Beetroot soup。
Smoked mackerel pate好味,有魚香但唔腥,可惜麵包得兩小片實在太少!!淨返好多肉醬冇麵包送…
Beetroot soup係素湯,酸酸地幾開胃,仲有啲連皮嘅薯仔粒,煮到好稔~

Main揀咗新出嘅Duck Leg,係將鴨脾撕碎再砌成一個厚圓餅咁整,下面墊咗好多紅菜頭碎。鴨脾調味剛剛好,配埋紅菜頭碎+去油膩嘅柑橘味醬汁,係幾有趣嘅一道菜~

另一道main dish揀咗招牌Schnitzel a la Holstein (+$80) ,呢個真係必食!!! 好好食!!!
首先塊炸豬扒打扁咗後好大塊,差唔多有我兩隻手掌咁大,上面配咗隻大陽蛋同一條細魚仔(好咸) ,賣相令人食指大動~塊炸豬扒一定要趁熱食,皮脆、肉又香又juicy,正! 😋
佢另外會比一小壺olive oil淋上豬扒到食,雖然佢嘅olive oil好香,但淋咗去豬扒到又唔覺有咩火花出現,冇加乘作用。但值得一提嘅係,壺olive oil最底有好多olive,我平時唔鍾意食olive,但呢到嘅olive冇平時有嘅怪味,淨係酸酸地咁幾過癮。

今次lunch set嘅甜品係Red wine poached pear。個梨燉到好稔好入味,呢個係正常操作啦,值得讚嘅係紅酒唔會太澀,易入口。最好食嘅反而係配燉梨嘅cream!!!! 好香濃嘅牛奶味!! 好滑,texture都幾濃厚,好似食緊特濃牛奶雪糕咁😋

最後係餐茶,揀咗熱咖啡,杯咖啡好濃好苦😂
落哂奶同成包糖都覺得好苦,但苦得黎好有咖啡香味👍唔酸,好適合鍾意濃味嘅咖啡友~我宜家打緊食評回想返杯啡,都想再飲多次😋

推介美食: Schnitzel a la Holstein
用餐日期: 2022-12-21
是次消費: 每人約$150 (午餐)