中文 | English
Foodiekay
我是住在沙田的Foodiekay。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意中式泰國菜日本菜日式西餐樓上cafe茶餐廳/冰室甜品/糖水壽司/刺身點心
食評會員 2次成為首位寫食評會員
Foodiekay  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-02-25
類別 : 新加坡菜茶餐廳/冰室

其實都唔係第一次黎呢間餐廳,上次黎對佢哋印象都麻麻,但係見佢哋都有分兩可能今次會好啲啦希望,點知今次仲衰過上次,今日叫左個焗咖哩雞飯,竟然係未熟㗎,仲係又生又紅仲涷既,同個侍應講又愛理不理咁,服務態度真係奇差,差啲以為啲雞唔熟係我既問題咁,明明食茶餐廳都係想快啲食完快啲走姐,而家又要再等佢幫我整個碟雞,整完都係咁難食既。連鎖餐廳都可以差得咁離譜.. 唉!食到一肚氣,希望科學園快啲黎多啲高質啲既新餐廳。

2023-01-15
類別 : 西式酒吧

呢間餐廳係係大會堂嗰邊 係美心皇宮上面既
餐廳有室外同室內位置,所以有勁多位,我怕涷坐左係入面,因為唔就腳既關係?呢度都好似沙田黎講算唔洗等位既西餐🤣 我覺得假日想hea下都幾舒服
我地係倒數嗰日黎,都唔太多人,所以仲可以叫呢個Christmas set,餐廳內有個corner 位可以影相,店員都好nice咁會問覺得啲野食點阿 幫我地影相阿咁
啲bbq肉類有得選擇幾成熟,以為bbq一定會好熟好hi啦,但都算juicy喎,個餐跟既lemonade 又好飲 所以general啲野食同服務都好滿意阿

2023-01-15
類別 : 西式樓上cafe主題餐廳

中意睇哈利波特既都可以去潮勝下阿!
啲裝飾擺設全部都好靚架
尤其係佢個水杯,一開始以為會跌添🤣 不過廢事劇透太多,自己去餐廳睇下感受下吧🤣
食物就真係幾一般啦,咸蛋黃軟殼蟹 risotto 無咸蛋黃味 個蟹仲勁油
杯mocha就無咖啡或者朱奶味,真係得啲奶味嘅。。
個羊肉既burger 就算係最好了,有羊味(所以唔太接受到羊肉既so味既朋友仔就可能要揀berg burger啦) 都幾juicy同埋要讚個薯條!非常脆又惹味仲熱辣辣既
另外宜家做緊post fb/ig story tag返餐廳送甜品 不過我哋就無試到,咁啱去到既話可以睇下仲有冇

2023-01-13
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast沙律

今日要到觀塘返工,諗住近近地揾間coffee shop坐下,向左陣就到左裕民坊,啱啱好喺12點佢哋開門嘅時候入去,可以隨便揀位坐。呢度都算幾多坐位,樓底亦幾高,裝修都算好新淨幾華麗架其實。
坐咗一陣已經開始多人,Lunch set嘅種類唔多,所以好快就叫咗呢個豬肉卡邦尼,$138包嘢飲未+1,個份量唔算太大啱啱好,但啲豬肉同意粉都有啲硬,而且見到廚房入面都冇戴好口罩ghost所以如果比呢個價錢應該可以去第二度食更好嘅

2023-01-03
類別 : 日本菜烤肉任食/放題

滿心歡喜同屋企人黎食,前一日打電話諗住訂定枱,但職員講嘢一舊舊好似想耍走我咁,咁好啦第日我哋walk in去,等左一個鐘頭想話問下幾時到我哋,職員又黑面又話我哋知係要等架啦咁,最後等左兩個幾鐘先有得食,
環境還好吧,始終新開,啲嘢食又唔係黎得快,肉類要睇你係叫邊個餐,我叫左中間嗰個,以呢個價錢就其實有好多其他更好既選擇吧。服務態度就真係奇差,尤其係出面叫飛/聽電話嗰個!所以真係唔知有咩咁特別,又要成肚火咁食,唔會再去。yuk激氣