中文 | English
艾鍚
我是艾鍚。我最常於上環中環尖沙咀出沒,最鍾意日本菜意大利菜西餐廳咖啡店,咖啡。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
艾鍚  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-08-15
類別 : 西式咖啡店動物友善餐廳

位於何文田梭椏道的精品咖啡店,店面用上了木和石屎等材質去營造一個比較工廠風的感覺。牆身的噴畫和裝飾令店舖更帶有風格。

餐廳除精品咖啡外亦有意粉,麵包等輕食。這次試食了香蒜雞肉燒汁意粉,雞肉鮮嫩而且入味。燒汁意粉份量夠,調味亦恰到好處,甜咸配合令菜色更開胃。

這裡的咖啡也非常特別,單單是手沖咖啡已經有4種single origin 選擇。今次點了他們的特飲,coffee beer。這是一個沒有酒精的咖啡特飲,營造到有啤酒的口感和氣泡。咖啡帶有花香,味道甜酸平衡,餘韻乾淨順口。梳打水既氣泡加上這樣的咖啡實在是夏天的消暑良品。

推介美食: 咖啡

2016-01-30
類別 : 日本菜烤肉任食/放題適合大夥人慶祝紀念日

香港有唔少日式燒肉店,不過質素同價錢差距都幾大。雖然無食過好貴既燒肉店,不過盛八的確係有質素也唔太貴既選擇。

會席二人盛

金目鯛雙色蟹子蝦沙律花之戀
山葵龍蝦米紙卷
巴馬臣火腿蟹子沙律

前菜幾特別,而且味道也不錯。特別喜歡耶個花之戀,用魚生包著蝦沙律,味道豐富,口感有層次。

香草牛油帆立貝
韓式辛辣醬魷魚
究極車海老

佢既韓式辛辣醬不太辣,魷魚很入味,不會怎點汁也很不錯。
帆立貝鮮甜肉厚,香草牛油汁再加上檸檬令鮮味提昇。建議可以點佢既檸檬汁,會令帶子更鮮甜。
海老應該係整盤既主角之一。海老差唔多由中指到手腕咁大隻,食材也算幾新鮮。
澳洲貴族和牛里肌肉
芝士黑七味砂肝
韓式泡菜醬雞腿肉
香草牛油大磨菇

和牛當然係日本燒烤唔少既重點啦,牛肉軟身入口即溶,加上佢既燒肉汁簡直正。
泡菜醬雞腿肉,不用怕會很辣,其實也只是輕輕既調味,用雞腿肉就算煮得太熟都唔會好硬。
日式咖啡牛舌炒飯

炒飯咖喱香味十足,牛舌也炒得夠林,調味再加強點就更好了。唔夠味可以加少少燒汁,這樣食也不錯。
最後有盛八自家製奶凍,口感不錯,有誠意的。
用不太貴既價錢有咁多款式既肉食,自己燒亦都係幾過引。喜歡日式燒烤可以試試的。

2016-01-02
類別 : 日本菜

話說有一日既下午茶時間我經過深水埗,之後行左入間日本炸豬扒店。跟住我驚見29蚊既滑蛋豬扒飯下午茶餐,食完之後我不禁講左一句,這店幾年後一定旺過吉野家!

豚肉山壽喜燒煱烏冬$69

濃郁既濃湯上有一座豚肉建成既豚肉山,加上鍋肉既雞肉,大量既黃牙白,仲有生蛋一隻。你唔好以為平佢就比d垃圾豬肉你食,事實上佢既豬肉比你去咩佳買既更有豬肉味,實在無得彈。原來佢既豬肉係美國進口,而雞蛋亦都係日本產,實在難以想像佢個價點計出尼。
吉列豬扒黃金餅定食$75

黃金餅用較肥既豬肉碎整成豬肉餅,肉質特別林同juicy 。吉列豬扒炸得非常鬆化,豬肉味豐富。佢既豬扒汁同芝麻汁亦調較得很合適。
定食附送既麵豉湯亦都非常足料,有豬肉同蘿蔔,很有誠意。
我唔算食過太多炸豬扒店,但係我可以講這裡的豬扒絕對在平時百幾蚊一個人既炸豬扒店之上。絕對值得特登去試!
是次消費: 每人約$80

2015-12-19
類別 : 多國菜西餐廳

聞名佐敦既印度廚師多國菜瑪拉小廚分店殺到入尼soho, 話說這餐廳係由一位係印尼知名廚藝學院學西餐既印尼人開,所以菜式會有印度和意大利菜的fusion。中環店用一個半酒吧的形式運作,裝修簡單,燈光較暗,有cocktail ,生啤供應。
印度烤雞沙律

洋蔥,青瓜,蘿蔔,羅馬生菜,菠蘿,菊苣,黃椒,西生菜,車厘茄,印度烤雞淋上香草乳酪汁
這沙律份量很大,可以3-4人分享也可,菠蘿是新鮮菠蘿,瓜菜也嘗出先很新鮮。印度烤雞加入了印度香料烤至乾身,香草乳酪醬和菠蘿配合,令沙律更清新開胃。
墨汁餅底薄餅 mix 招牌四季薄餅

本來應該是墨汁餅底, 因新店開張人流不夠, 所以要訂。材料有蟹肉,檸檬,車厘茄,蘑菇片,龍蝦肉,紅辣椒葉,檸檬葉加上甜辣醬。
很足料的薄餅,能夠清清楚楚食到大大粒既龍蝦肉同蟹肉。這薄餅的味道很鮮,加上檸檬汁和檸檬葉等香料令薄餅非常好食。
四季薄餅由印第安醃製五香雞肉,新鮮菠菜,烤薯仔,蘑菇加甜辣醬和酸忌廉作材料
一個很獨特的薄餅,用薯仔同菠菜做底,加上雞肉等配料。煮淋左既薯仔令薄餅非常豐富,酸忌廉加上甜辣醬的酸味恰好為薯仔的膩感帶來衝擊。
南印度風味咖喱牛

用了腰果和椰子油做的咖喱醬
牛腩炆得非常淋同入味,加了椰子油的咖喱很香很滑,鍾意食咖喱既朋友不容錯過喇。
味道不錯, 特別喜歡他的薄餅, 創新之餘也很有水準。去開可以試一試。
是次消費: 每人約$200

2015-12-05
類別 : 美國菜

今次尼到越開越旺既環球fusion 菜連鎖Apple green。Apple green 既裝修風格都係以淺木同紅橙色調為主,餐廳光猛裝修簡簡單單也不太擠逼。佢既菜式主要以美國/墨西哥菜和意大利菜作主調,但係亦有冬蔭沙律或照燒汁漢堡等歐日fusion。選擇很多,仲有就係佢好似每間分店都唔同餐牌架。
蜜糖手造意大利辣肉薄餅

有別於坊間既意式薄餅,這個薄餅是較脆和較硬那種墨西哥脆餅。醬汁係蜜糖香草汁,微微帶甜既忌廉香草汁。配料用上了切粒既水牛芝士,薯仔,新鮮茴香和碎辣肉。這菜式的味道較清淡,但是配搭和香味也很配合。蜜糖汁的甜酸蛋黃醬味,茴香的香味,水牛芝士的口感,各施其職。

牙買加醬燒辣雞翼

很特別的醬汁,用麝香草做成的風味醬汁,很濃的麝香草味道,微微帶辣。再灑上青檸汁味道清新特別。雞翼煎過後肉有點太實,唔夠鬆軟。可能有腌得太耐吧?不過整體味道也不錯,可以一試。

漢堡芝士通粉

芝士通粉Mac & cheese 係美國很流行既家庭菜,這裡的Mac & cheese 味道非常香濃,加了漢堡肉增加了Mac & cheese 的口感和飽肚感。而伴碟既酸青瓜甜甜酸酸正好做了一個平衡。

桂花蜂蜜香梨批

一個特別很花手工的甜品。首先要將梨用蜜糖煮至淋和入味,然後再因應梨的形狀和大小製作一件酥皮外衣,最後放在桂花蜜海上。這味甜品的外觀和味道也非常出色,桂花海和酥皮球,十分有詩意。味道也很特別,蜜糖的香味在梨肉裡淡淡滲出,酸味的牛油味和桂花蜜的甜味也非常配合,很不錯。
是次消費: 每人約$200