中文 | English
M7170818
我是M7170818。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
M7170818  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-06-23
類別 : 新加坡菜咖啡店

本人對新加坡的餐廳不太熟識。不過,最近坐巴士成日見到人係呢間排隊就好奇心驅使下去試下啦。
咁啱係尖沙咀行完街就順地黎到呢間試下食。當其時只係平日的8點半而已…嘩…叫咩都無咁…好多主菜類食品均已沽清…簡直間鋪好像被人搶劫一樣…唯有只叫了出名的輕食—咖咉多士和試下個喇沙。mad
呢度咖央牛油吐司最好吃的地方是麵包,烘得尚算脆(可惜多士拎上來嗰陣時已經凍晒;感覺好唔新鮮) 配上咖央醬(極少醬)和牛油(多牛油),味道還可以。如果平衡到咖央醬和牛油就最好不過sadchopstick
至於喇沙…失望而回…湯淡淡 份量比較少。加上叻沙不是一半油麵和米粉嗎, 呢度全用檬粉, 感覺奇怪不配
叫完食物我同朋友四周搵餐具…咩都末洗好…好亂…唔知想點…跟住我和朋友末食完已經有人企係我地乎近等位,所以不好意思放慢進餐速度。bowlchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstick
建意各位暫時不要為個名去試住待它run 順少少先好去試…如果唔係會好失望…sad
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2014-06-18
是次消費: 每人約$45 (晚餐)

2014-06-16
類別 : 日本菜拉麵

同朋友去CWB 搵野食…想來想去唔知食咩好,結果去了加路連山道的拉麵食啦

晚餐時間,我地都要等一陣位 太約15分鐘先入得…等位時候waiter 都俾定menu 我地order chopstick

店內位置真的好少得15個位左右……我地叫了蒜油拉麵和豬骨拉麵。拉麵份量不大碗,都有3片叉燒、木耳等配菜…叉燒好“林”肥;义燒不錯,不肥,適中…都算美味…蒜油湯很野味香濃令人忍不住不停飲多啖湯madlol…而豬骨湯就相對麻麻…和淡味sad…基本兩碗麵質都ok 有機會可以去試下smile
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-06-08
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

2014-06-08
類別 : 越南菜

放工後同朋友聚舊 忽然想食越南菜又唔想周圍揾位就黎左味佳居…bowlchopstick
點了火車頭、 蒜溶雞翼、拉爺糕同豬扒tonguetonguetonguetonguetonguetongue
起初想我地兩個女仔實剛剛 但一見到一碟碟菜上就知大鍋… 分量十足 全部足料。
先講主菜火車頭 好大碗 湯底鮮甜 當湯沾上河粉後好可口美味 可惜本人覺得裡面的牛丸不夠彈口牛筋沒有味道可言 …
到雞翼我地叫了四隻 全部都好大隻 炸得好脆 濃濃的蒜味和牛油慢慢後每淡一咬就出黎 但不知是否雪藏雞翼 因感欠缺雞的味道madmadmadmadmadmad
粒爺糕同豬扒就沒有特別 只是豬扒比我地想像出奇的多shockedshockedshockedshockedshocked 因為我地只叫了作前菜用
總括來講算是可以去食多次 因在尖沙咀能找到味道不錯 有份量夠多 價錢每位不過一百已算是好了lollollol

推介美食: 火車頭、 蒜溶雞翼
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-06-05
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2014-06-04
類別 : 法國菜雪糕/乳酪

小店位於熱鬧的皇室保 可新開不久 店裡沒有太多人 店內約有十多個位 店以分子雪糕作招徠 那裡有好多種味選擇 令胃食的我難以取捨 店員好細心親切地講解每種味道 還給我試了三款味 最後我還是選了70%朱古力 綠茶 和法國玫瑰香檳朱古力lollollollol
70%朱古力…可能是分子雪糕?朱古力不夠濃 沒有70%朱古力的苦味 淡淡的朱古力不算特別
綠茶…綠茶味算重但可惜奶味亦濃 我個人對奶沒有特別好感所以這個分子雪糕有少少失望sad
法國玫瑰香檳朱古力… 最驚喜的那個 玫瑰的芬芳 同朱古力好夾 但沒有香檳味 但都算是一試難忘tonguetongue
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-05-30
是次消費: 每人約$50
用餐優惠: 團購

2014-06-03
類別 : 新加坡菜飲o野傾計

上星期同舊同事聚會去了一間位於尖東食的地方 …吉利尼 … 鋪面不大 裝修简單 大約有廿幾個坐位 以自助式快餐經營。 可能我地到步是差不多八點幾 屬於晚飯時段所以都等了約廿分鐘位才能入座 menu 選擇好少 加上可能近收工時間 我地都無乜選擇 最後叫了喇沙、咖央多士 、 咖哩雞… 飲品叫了美祿恐龍…

喇沙香氣四溢 面貭好彈牙 材料好丰富 湯味香濃; 咖央多士香脆可口 半溶的牛油和咖央真係令我再三回味

最令我驚喜必然是美祿恐龍 (我沒有想這杯飲品有什麼特別所以沒有特別影相留念) 濃郁的朱古力加上丰富的美祿可可粉襯托 真的可口非常

推介美食: 咖央多士 / 喇沙 / 美祿恐龍,咖央多士 + 喇沙
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2014-05-27
是次消費: 每人約$60 (晚餐)