中文 | English
我來自星星
我是我來自星星。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我來自星星  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-04-08
類別 : 粵菜 (廣東)港式素食

星期天做完義工,差不多已晚飯時候。便約老爸媽吃好嘢!老媽話想吃D特色食品,我立刻上網找,看到有間食素食餐廳,就去試試。

室內環境裝修簡約,坐位舒適。smile細看餐牌菜式同普通茶餐廳無異,再問店員食物是否全素的,他說是用素食材來製造。我們點選糖醋芋頭魚,蓮藕餅,涼瓜鰻魚,栗子雞煲。每碟分量十足,差D吃唔晒,從未試過吃得太過飽yummyyummyyummy每晚仲有例湯,今晚是紅菜頭湯,飲落清舐,湯料十足。絕無味精……wow係度吃飯好像住家感覺likelikelike每樣餸食得出師傅的精心傑作,蓮藕餅餡内加入粟米,馬蹄粒,咬下香味爽口。涼瓜鰻魚用咗腐皮卷成外面圍成-層紫菜炸,香口唔肥膩flower栗子雞煲……D栗子好鬆化好香,雞同樣用腐皮製成,好有咬口。今餐食得好滿意!heartheartheart
忘記有位店員值得-讚,全晚笑容可鞠,就算有食客有點不滿,都笑臉迎人likelikelike

環境舒適

環境舒適

健康有益

健康有益

推介美食: 涼瓜鰻魚, 栗子雞煲, 糖醋芋頭魚, 蓮藕餅

2014-08-20
類別 : 意大利菜咖啡店薄餅無肉餐單飲o野傾計

放假難得相約好友聚餐,梗係食好D啦!由於是平日,相對無咁多人,所以不須等就有位。我哋座位靠近窗,對外是九龍公園,都好舒服。室內環境寬敞,感覺很舒適,最啱三兩知己食嘢傾談!
呢度以Buffet形式,用具自取,所以沒有太多服務。睇一睇muen種類不是太多,於是叫咗嗰AII day breakfast,三文魚伴什菜沙律,綠茶蘋果凍飲,咖啡碎朱古力配Cream。先嚟嗰沙律和凍飲,新鮮嘅三文魚配埋黑醋汁帶出鮮味……唔錯,仲有D OIiver酸酸地好開胃。跟著嚟嗰AII day breakfast大大碟,內有多士、黃豆、車喱茄、煙肉、煙三文魚、腸仔、藦菇……材料好豐富。但係多士食落唔脆,差少少^^ 兩杯凍飲賣相唔錯,綠茶加蘋果感覺好清新。口內仲有D蘋果蓉,可中和剛剛吃完油膩食物。咖啡加埋碎朱古力已經好香濃
,上面再配埋D Cream,感覺好Creamy!lol 最後點少得甜品呢。我哋Order咗嗰 Lemon Tart,上面mouses用火槍燒溫,無咁單調。有火焰感覺!食落唔會太酸,恰到好處,嗰Tart皮都好脆……正呀smile
Lemon Tart

Lemon Tart

三文魚什菜沙律&咖啡碎朱古力

三文魚什菜沙律&咖啡碎朱古力

綠茶蘋果凍飲

綠茶蘋果凍飲

AII day breakfast

AII day breakfast

推介美食: 三文魚伴什菜沙律,AII day breakfast,綠茶蘋果凍飲,咖啡朱古力碎
用餐日期: 2014-08-19
是次消費: 每人約$129 (午餐)

2014-08-13
類別 : 西式西餐廳

平日行街經過,見到嗰招牌有大大個紅蕃茄,非常吸引,於是拿張菜牌睇一睇,見到菜式和賣相都想試一試。
入內環境裝飾佈置簡潔,感覺很舒服。原來樓上仲有閣樓,可以比人包場開派對。
講返D嘢食,我哋叫咗二人套餐……有咖喱雞飯、蕃茄龍利柳意粉、小食拼盤、甜品。先嚟嗰小吃,內有煎雞翼、薯條、煙肉卷。D雞翼好嫩滑唔會煎都好乾身,薯條炸得好脆口,配埋茄醬一流。煙肉本身都油膩,師父配合車厘茄食後感覺無咁膩。唔錯lol
跟著主菜咖喱雞飯和龍利柳意粉,上枱已聞到好香嘅咖喱味。D雞肉同薯仔好入味,雞不是冰鮮,好嫩唔`鞋`口。D魚煎後肉質仲好滑唔會乾身。意粉入口爽唔會好諗加埋蕃茄醬汁……正呀smile
甜品相對份量少咗,只係一球雪糕和兩小個窩夫。不過,今晚吃得好滿意!tongue
龍利柳意粉

小食拼盤

小食拼盤

室內裝飾

室內裝飾

推介美食: 小食拼盤,胡麻沙律,咖喱雞飯,蕃茄龍利柳意粉
用餐日期: 2014-08-12
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2014-06-27
類別 : 澳洲菜扒房適合大夥人

有時食吓好嘢,滿足自己,可以令人開心D!今次相約三五知己到0utback開餐。去到已經有好多人等候,我哋等咗15分鐘就有位啦。然後睇吓有咩好嘢吃,我哋叫咗嗰黑椒牛排配薯蓉、醬燒豬肋骨烤雞拼盤、凱薩沙律、朱古力brownie甜品。來時見到每碟都份量十足,牛排要七成熟,切開仲有鮮紅色,肉質鮮嫩唔會有羶味。豬肋骨用秘製醬汁燒烤,入口好有BBQ風味,醬汁已滲入D肉到,啖啖肉好好味。沙律配埋香脆麵包粒酸甜好開胃,最後嚟埋至愛甜品,朱古力brownie,底下熱烘烘餅底、加上冰凍嘅雪糕,一冷一熱感覺好特別!

推介美食: 黑糖包,chocolate thunder
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-06-26
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

靚相

2014-06-23 (屬於相關食評)
類別 : 粵菜 (廣東)

放假起床已好晏,早餐時段已完,午餐又怕份量多,唯有等待下午茶啦!我哋叫咗嗰吉列魚柳配沙律、熱狗。上枱已聞到香噴噴啦,魚柳炸到金黃色,唔會好乾,切開仲卜卜脆,入口魚質鮮嫩香脆,配埋D沙律,正呀lol  個熱狗烘得未夠色,但餡料就好足夠。內有青瓜、蕃茄、香腸加埋D千島醬,咬落口感好豐富。D青瓜仲脆口,蕃茄鮮甜,在茶記食到如此質素,已是唔錯!smile

吉列魚柳配沙律

吉列魚柳配沙律

熱狗+凍檸茶

熱狗+凍檸茶

熱狗

熱狗

推介美食: 吉列魚柳配沙律,熱狗
用餐日期: 2014-06-07
是次消費: 每人約$30 (下午茶)