中文 | English
Mrs Yeung Yeung
我是Mrs Yeung Yeung。我最常於尖沙咀佐敦將軍澳出沒,最鍾意日本菜意大利菜多國菜樓上cafe酒店餐廳露天茶座Fine Dining火鍋燒烤
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Mrs Yeung Yeung  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-09-06
類別 : 多國菜薄餅西式糕點 浪漫情調慶祝紀念日

適逢週末入愉景灣遊玩,在晚上特意前去感受一下這間享有名聲的海旁餐廳的浪漫氣氛,作為明天午餐地方的首選。在第二天中午到達餐廳時發覺仍然人頭湧湧,非常熱鬧,要經過多次的主動提問才獲講解及指示安排的坐位。在坐了10分鐘後仍未有任何人招呼的情況下,我決定提手示意需要餐牌,但眼見前方有4-5次服務員走過都沒有一個能注意到我,加上白天能清楚看到餐廳內的凌亂及不太衛生的環境,我們決定離去,因為附近尚有其他的選擇,當然服務員亦不會在意我們的離去😂

坦白講,即使坐在商場中央免費的茶座,也比這餐廳內的環境舒適😆 (除了海景)

加上服務員的態度,令人實在不敢恭維,因此雖然未能用餐, 也一點不覺得遺憾☺️

10 分鐘
用餐日期: 2021-09-05

2014-06-05
類別 : 美國菜快餐店

沒有工作的日子,早起的話我會選擇食個Brunch,但大部分日子都會等下午茶時段先食,因為分量比較適合之餘,當然抵食亦是重點,亦正好配合20:00前進食晚餐時間mad

今日要落旺角幫媽媽買幾個膠箱,行落去當做下運動,但必須食D野,否則無力bowl,茶餐時間又到了chopstick

$20包哂頭盤,主菜,甜品同飲品,夫復可求smile
雞寶個別不夠脆,但雞搥熱辣辣,正!葡撻則保持水準

雞寶個別不夠脆,但雞搥熱辣辣,正!葡撻則保持水準

呢間係2樓的,坐位感覺有點凌亂,但只要你搵倒𥦬口位坐,有街景睇,又有陽光,High Tea的悠閒感即刻反埋來tongue

炸野始終比較熱氣,但間中食下,不失為多個選擇。smile

推介美食: 香辣雞搥+雞寶+葡撻
用餐日期: 2014-05-28
是次消費: 每人約$20 (下午茶)

2014-06-02
類別 : 台灣菜咖啡店少鹽少糖食店拉麵台式飲品飲o野傾計

習慣了每日早上一杯咖啡的我們,老公放假,便想出外嘆杯咖啡,食午餐,順便可以嘆住冷氣享受下室外明媚的陽光 tongue ,選擇了仙跡岩﹣炭燒點子咖啡 mad ,呢間原本係轉角位地舖的,現在已被Stxxbucks取替了,佢就搬左上格離樓上,通過條窄窄長長的樓梯上去,地方細左,反而無咁冷清,落地玻璃,陽光由外射入,感覺更加溫暖,可以由上向下望街景,反而多左一分悠閒 smile
望向𥦬外街景

望向𥦬外街景

炭燒軟骨湯米線+炭燒咖啡HK$46
味道一般,軟骨好淋,有點碎,喜歡咖啡的炭燒味,點子是涼粉類的東西

豬頸肉手工拉麵 + 炭燒咖啡HK$44
豬頸肉偏乾,分唔到什麼是手工拉麵。。。

豬頸肉偏乾,分唔到什麼是手工拉麵。。。

整餐盛惠HK$90,無加一 mad

題外話/補充資料:
食物的味道只是一般,無乜特別,但又唔難食,不過賣相就麻麻,應該是缺少了心思,不過叫麵食,飲品係可以半價的,咁你明啦。。。另外麵的份量不大,但配上飲品就剛剛好。
推介美食: 炭燒點子咖啡
用餐日期: 2014-05-25
是次消費: 每人約$45 (午餐)

2014-05-28
類別 : 港式快餐店車仔麵

晚餐想食餐簡簡單單的麵食,諗起左小儀的車仔麵店,就去試下啦 smile ,地方細細,都坐滿人,好彩我地1900倒到,唔使等位 lol ,我叫左個撈面套餐,老公叫左四餸車仔面套餐,腩肉有別於一般制作,大大塊都幾好味,豬大腸亦軟硬適中,有咬口,整體上車仔麵看起來比傳統的乾淨同整齊,不過對於我地嗜辣一族,就略嫌唔夠辣,好彩有樽美味的辣菜脯,咁就可以鍾意食幾辣有幾辣啦 tongue 。反而對佢的麻辣豬排撈麵印象深刻,是同車仔麵一樣可以簡麵底的,我地今次簡左幼麵 chopstick bowl

HK$40套餐價連豆漿 (下次會試下酸梅湯)
麻味重,唔太辣,幼麵彈牙,同酸菜、芽菜、木耳很匹配,口感爽脆,食得過引

四餸車仔麵套餐則HK$42連飲品,令外見餐牌上仲有台式飯,以食物的質素同配搭心思,平均價40幾蚊一個套餐來講,真係幾抵,呢到已列入我飯堂之一了lol
推介美食: 麻辣系列-豬排撈麵
用餐日期: 2014-05-22
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2014-05-28
類別 : 法國菜咖啡店甜品/糖水適合駕駛人士飲o野傾計

幾位女士久唔久的飯局,朋友建議左呢間位於圓方的LGB,聽朋友講呢間係法國相當於香港的半島酒店級餐廳,不過事先聲明左香港屬於平民版 mad ,當晚去到只有一枱2位客人,所以成晚我地4個都坐得好舒服,完全無壓力,渡過左一個愉快的晚上 lol

朋友推薦食晚飯套餐,可以試多D食物  chopstick

原來湯除左侍應所講的雜菜湯外,係另外可以選擇的 sad ,好彩朋友是常客知道,所以我地要左蘑菇湯 mad
味道濃厚,充滿蘑菇味

味道濃厚,充滿蘑菇味

2個人Share點夠呀 sad ,又係朋友引路,要求多一客,其實係可以免費Refill的 mad
軟硬適中,食完再食

軟硬適中,食完再食

沙律份量剛剛好,食到Lam Lam 利 tongue
肉質幼嫩,咸咸地帶煙燻味,配新鮮菜,味道清新

肉質幼嫩,咸咸地帶煙燻味,配新鮮菜,味道清新

主菜到了 bowl
近乎1吋厚的豬排,影響了入味同咬感,味道只是一般,菠蘿好味D

既然茶出名就試下花茶啦,因為已飽飽地,仲要留肚食甜品,一聽朋友講可加水的,我即刻睇下有幾多個茶包先。。。。噢,得一個,所以不其然同朋友又玩起 ‘蘇絲黃’ 遊戲 tongue
好清香,有消滯的感覺

好清香,有消滯的感覺

因為常客朋友on diel中,所以只order左3份套餐,但4個人分3件甜品都好足夠了  smile
有D似拿破崙,鬆化,少少甜,最愛

有D似拿破崙,鬆化,少少甜,最愛

內有粒粒梨子,好味但食落有點膩,所以要配上忌廉食哦

內有粒粒梨子,好味但食落有點膩,所以要配上忌廉食哦

咖啡味濃郁,感覺似有不同甜度的咖啡味在內

咖啡味濃郁,感覺似有不同甜度的咖啡味在內

其中2位朋友係食套餐的意大利飯同散叫一碟焗意粉,掛住傾計,又唔好意思試食佢地個D(唔同老公麻 mad ),所以都無影相,不過個意大行飯係常客朋友推介的, shocked shocked 女仔份量,一細碗size配蔬菜沙侓, 男仔可能唔夠。
題外話/補充資料:
甜品真係唔錯,聽講平日下午人流亦唔多,可以係一個幾好的下午茶地方選擇,不過對於侍應點解唔講解清楚個餐內有D係有多項選擇同免費Refill的,就感覺不太好,唔通因為我有常客係到?!
推介美食: 蘑菇湯,橄欖面包,煙燻鵪鶉肶,Verbena,Raspberry Cake,Opera
用餐日期: 2014-05-19
是次消費: 每人約$250 (晚餐)