中文 | English
小儀天地
我是住在筲箕灣的小儀天地。我在跑馬地工作。我最常於跑馬地筲箕灣銅鑼灣出沒,最鍾意川菜 (四川)日本菜西式日式西餐中菜館快餐店漢堡包烏冬水煮菜式
食評會員 0次成為首位寫食評會員
小儀天地  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-05-21
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔懷舊老店粉麵/米線

平日lunch時間去,所以要等位,平時去開尖沙咀分店,位置方便得多.因為朋友係中環返工,甘就去join埋佢一齊食,好彩無令我失望

每次例牌叫開蔥油雞扒撈丁, 凍檸樂(可樂係罐裝)所以好抵飲, 朋友叫左個心多多撈丁同凍奶茶, 蔥油無論撈咩都係甘正,飯又好,麵又好,所以撈丁實正啦, 雞扒皮好脆口,麵一樣係甘爽,唔會太lam, 朋友話佢個雞翼就麻麻地,太高乾,其他都好好,食食下見到人地食豬仔包,所以我地都叫一個share,奶油豬仔包,有少少失望,因為煉奶少左d,牛油味就好重,如果多返d煉奶會好味好多
推介美食: 蔥油雞扒撈丁
用餐日期: 2014-05-14
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2014-05-21
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮點心

本來係諗住去銅鑼灣二期食飯,但因為無位泊車,所以兜去時代廣場泊,見到寫住消費滿200就有3個鐘FREE PARKING,所以就改係時代食,
甘就上OPENRICE睇下呢到有咩好食,見到利小館有好多好評就入左去可能我地去到都9點幾,所以唔算多人,ORDER左小籠包,蝦肉鵝肝炒飯,龍蝦濃湯烏冬+雲吞,四喜烤夫,醉雞,同埋三層肉
ORDER完唔夠5分鐘就有野食, 小籠包好多湯汁好好味,三層肉就一般般,可能太夜去掛,四喜烤夫平時多數都係凍食,但呢間係熱食,
感覺怪怪,但都係好味既,醉雞唔夠味,可以再好d,炒飯好好味,好乾身好香,龍蝦濃湯烏冬+雲吞個湯飲到一滴都無得剩,好好飲呢餐飯超滿意,會再黎食,服務唔錯,價錢唔貴,味道好
推介美食: 小籠包,蝦肉鵝肝炒飯,龍蝦濃湯烏冬+雲吞,四喜烤夫
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-05-19

2015-04-22
類別 : 粵菜 (廣東)港式湯品點心

又到食晏時間,
食來食去都係差唔多,
只不過硬係鍾意哩度有老火湯飲yummy
哩度嘅湯完全飲唔到味精,
而且好大碗。

至於點心方面,同事就話覺得好食過隔離店,
但我就覺得鳳瓜差啲囉,唔夠入味唔夠淋yuk
但蝦餃同腸粉都真心好食嘅,因為好足料。likewow
蝦餃個皮夠薄又滑, 蝦肉一D都唔霉, 夠鮮甜.yummywow
腸粉都幾好, 皮薄滑, 而食腸粉既靈魂---豉油亦都調得好好味!likewow

我真係好鍾意飲老火湯,但好明顯懶得成日煲.lolmad
所以每逢晏晝想飲湯呢,我就黎哩度啦!
推介美食: 老火湯
用餐日期: 2015-04-03
是次消費: 每人約$45 (午餐)

2015-04-22
類別 : 港式川菜 (四川)海鮮串燒

又口痕想食下串燒,咁就叫左班friend去安安燒,好多時串燒店都要排隊,我都已經醒水book定位先,點知七點都full, 要七點半先有。
未行到門口已經聞到好香,好似好架勢咁款,但店內唔係太大,坐得有d迫。
用order紙落單,幾好wo, 夠方便清楚,不過填填下會不知不覺order左勁多野食囉!lol
叫左燒雞泡魚乾,一口甜薯,燒菠蘿,醬燒金菇,燒牛舌,雞亦…真係叫左好多,已經記唔晒!
心水推介:
燒韮菜 - 燒得岩岩好,夠爽wo!wow
燒鴨舌 - 重口味,但食得過癮!
芝士燒生蠔 - 濃味多汁,滿意!like
燒羊架 - 夠嫩,d 肉軟林林,唔錯!
雙重芝士丸 - 一咬喼哂d芝士出黎,芝士味超濃,超正呀~~yummy
食物其實係OK, 但如果空間可以闊返少少就會更好~!ghost
推介美食: 雙重芝士丸,燒羊架
用餐日期: 2015-03-27
是次消費: 每人約$128

2015-04-09
類別 : 港式川菜 (四川)中菜館火鍋海鮮雞煲

落山林道諗住食牛排, 點知發現變左間雞煲喎.
咁即管試下啦.lol
坐低先知原來有得鴛鴦鍋, 一邊大辣, 一邊小辣.
鍾意食辣既我真開心!love
大辣真係辣, 但又唔係攻擊性既辣, 夠辣得黎又好香!
雞我地就選左雞胸拼雞脾, 雞好滑, 炒得都夠香.
之後就加湯打邊爐. 好多地方食雞煲都係加D水或有少少味既雞湯俾你打邊爐野,
呢度既湯底就同真正火鍋店一樣咁認真,
我地叫左豆腐牛奶湯 AND 瑤柱群翅雞湯.balloon
豆腐牛奶湯好有豆香同奶香, 不過其實用黎淥野食之後其實舊野食上面係唔太食得出豆香同奶香.
瑤柱群翅雞湯應該真係用左好多雞去煲, 直情可以當老火湯咁飲.
邊爐料就無乜野好講, 因為我地得兩個人, 其實食完個雞煲已飽飽地. 只叫左一碟肥牛.
但遠睇 (睇人地檯) 其他野食都應該唔太差.
下次雞煲叫少D, 試多D邊爐料.music
推介美食: 雞胸雞煲,雞脾雞煲
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2015-04-02
是次消費: 每人約$240 (晚餐)