中文 | English
樂智融融
我是住在深水埗的樂智融融。我在新蒲崗工作。我最常於旺角深水埗新蒲崗出沒,最鍾意閩菜 (福建)滇菜 (雲南)比利時菜迴轉壽司店燒烤場快餐店壽司/刺身車仔麵燒臘
食評會員 1次成為首位寫食評會員
樂智融融  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-05-04
類別 : 韓國菜

平時揸車經過....今次終於同班fd一齊黎試..可能第二日係紅日啦..所以今日好似俾平時經過見到多人好多...我地7點3左右去到..等到搭9,10先入到去坐..入到去就咋咋臨睇menu揀野食....
我地因為懶得自己燒..所以就揀佢燒埋俾我地....我地叫左個辣豆腐鍋湯..鐵板泡菜炒豬肉...金槍魚紫菜包飯...炒粉絲....泡菜餅..石頭雞肉飯..另外六小碟係大豆芽...波菜..kimchi...蛋卷..薯仔...粉絲....

首先黎左六小碟..碟碟都好好食..由其係薯仔...其他5碟正正常常..之後上個泡菜煎餅...一黎到我覺得似一個紅太陽..哈哈..又圓又大...食落唔錯..好香口..唔會一食落口就成口油...之後金槍魚紫菜包飯同炒粉絲..我個人就麻麻地like金槍魚紫菜包飯..所以就食左一舊算啦...粉絲..因為六小碟入面都有食到...所以呢個係pass..大家都like..豆腐湯同鐵板豬肉..石頭飯都黎埋...豆腐湯就夠辣...豆腐都幾多....鐵板炒豬肉好香好惹味..叫左碗飯送..石頭飯...一般...

3個人叫左甘多樣野..當然係食剩哂啦...所以我地打包左走...最後仲送上d切好左既橙俾我地食...整體上100分俾85分...價格唔貴...味道幾好...服務唔錯...老細係韓國啊叔...但識講廣東話..所以大家唔好甘大聲講壞話啦..hahahalol

推介美食: 薯仔,鐵板豬肉
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2014-04-30
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2015-04-22
類別 : 港式川菜 (四川)海鮮串燒

今日同朋友去左行街買寵物野,
行經安安燒, 又見餓就入去坐下食啲野啦!
門口飾面幾靚呀,不過裡面客人就唔多,
一坐低個侍應就同我地講晒所有沽清項目,同是日推介~
但係。。。我地兩位路過無諗住當晚飯食喎!mad

我地點左一啲串燒:
-燒安格斯牛柳粒
好肉汁,好冧,但亦燒得夠香,唔錯!like
-燒雞軟骨肉串
好有咬口,有肉之餘仲有雞軟骨嘅爽脆口感。
-雞泡魚乾
甜味適中,唔會硬
-加多寶
食完串燒直覺上都係要飲下涼茶嘅,味道?都係加多寶味囉!

雖然唔係食正餐,不過坐下飲下野傾下計都幾舒服呀!musicmusicmusic
推介美食: 安格斯牛柳粒
用餐日期: 2015-03-19
是次消費: 每人約$90 (晚餐)

2015-04-22
類別 : 粵菜 (廣東)港式湯品點心

今日放假約媽咪去飲茶,之前聽朋友講係觀塘有間食fusion點心又有咖啡同花茶飲,覺得幾得意,就哄左媽咪去試新野。lol
間店唔係當眼位,係小巷內,好有feel, 好似中環d 小店咁,最緊要係環境好乾淨!入到去都坐得幾舒服。music

睇order紙見到好多款fusion點心,傳統點心都有,咁可以就到媽咪食喇。
蟲草花灌湯餃,個湯底夠濃, 媽咪好like.love
手工拉腸粉, d 皮好薄好滑,仲整得好過d 酒樓.
Q版炸雲吞配甜酸,夠熱夠脆,一啖過容易食過傳統大大件.
奶皇煎堆仔,我個人鐘意芝麻餡多d, 不過奶皇幾香.
古法馬拉糕,整得夠鬆軟,都ok .
鳳爪就普通少少,冇驚喜.
鐵觀音咖啡,似奶茶+咖啡,不過有拉花,成個mood唔同晒,飲落都幾特別。 star
我就試榴槤咖啡,好香榴槤味,估唔到咖啡同榴槤原來好夾,滿意!like
埋單先知原來唔洗加一,即時覺得好抵呀~~
推介美食: 鐵觀音咖啡,蟲草花灌湯餃
用餐日期: 2015-04-05
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2015-04-09
類別 : 港式川菜 (四川)中菜館火鍋海鮮雞煲

朋友介紹話呢間雞煲有得揀雞脾!!!心諗: 唔係呱, 咁正! 一定要黎試下啦!yummy訂左檯. 去到就有位.服務員好有禮貌, 細心為我地解釋點樣ORDER.初初其實諗過雞脾雞煲應該可能份量會少好多.......點知唔係! 好多! 真係大滿足!而且雞煲係免費加左豬皮, 個人覺得豬皮係最好味!! 因為吸晒D汁!love食完雞煲, 揀左蕃茄湯打邊爐.蕃茄湯本身都好清甜, 就咁飲都OK.加埋落雞煲度, 清甜中帶辣, 用黎打邊爐 GOOD!首先黎碟牛皇, 雪花靚, 入口即溶, 夠牛味.麻辣牛丸, 呢個好O岩鍾意辣既人, 因為真係見到有D辣椒混O係牛丸入面, 而且係有牛味既牛丸.蟶子皇, 普通蟶子皇, 無特別好講.食物其實係滿意的.wow稍微叫做唔係咁好既係有少少嘈, 可能因為太多人, 而店SIZE又唔太大.frustrated不過都唔係太問題.最緊要好味. 或者下次揀宵夜時間黎睇下會唔會少D人, 靜靜地再享受.lol
推介美食: 雞脾雞煲,豬皮
用餐日期: 2015-04-02
是次消費: 每人約$245 (晚餐)

2014-06-24
類別 : 港式川菜 (四川)海鮮串燒

咁岩係筲箕灣收工,又好耐無食過串燒.所以就同朋友去左食.食物好多選擇,一黎就簡左個燒茄子、多春魚,同一大堆野食.上野食既速度都唔算慢.你知啦, 燒茄子唔係間間都燒得好食,唔好食果d會燒到好乾,但係呢度都唔錯,幾好食.多春魚燒得岩岩好,燒得又香口又脆. 另外試左果個芝士燒生蠔, 芝士味雖然濃但都無蓋過蠔既鮮味. 整體黎講野食幾好食,服務都ok, 有機會都會再黎
推介美食: 燒多春魚,燒羊架
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-06-23
是次消費: 每人約$140 (晚餐)