中文 | English
BuBi 仔
我是BuBi 仔。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
BuBi 仔  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-05-06
類別 : 日本菜外賣店

見到新開,鋪面又靚靚仔仔即刻試下,我地叫左1杯焙茶,1杯紅茶,買時仲有fb ig offer,有得free upgrade所以要左大杯🤣店員好Nice👍🏻

2杯茶味都好香,雖然本人唔太好奶,但係好茶🤭2種茶味都好出,焙茶真係有烘焙味,紅茶就係偏澀個種,2個茶味好開心,入面仲唔係普通珍珠奶茶啲珍珠,係蕨餅!好特別😋但係老實講,賣相真係麻麻🤣一pat野咁,不過啜落,都食到佢係1粒粒嘅🤣蕨餅粒粒質地偏淋,本身有甜味👍🏻成杯野整嚟講係好味嘅,可惜佢對我嚟講有啲太奶,如果佢第時有出純茶就好喇~

是次消費: 每人約$35

2015-11-09
類別 : 日本菜烤肉

以前成日跟契爺黎既伊呂波,比我既感覺係好貴好貴,食服務,食靚牛既地方。覺得佢太“高貴”既我,次次都係契爺請我食,一直都冇試過自己黎食tongue 今晚約左剛剛加拿大返黎既daddy,決定肉痛都要請佢食靚肉。

我地1家4口,daddy揀左個家庭餐,咩都有啲,千5蚊左右,但其實我印象中以前係冇餐既,或者咁,所以先覺得佢以前貴。

首先有前菜同沙律,前菜係平時韓國菜個啲前菜,豆芽,KimChi同菠菜,3樣都同其他餐廳一樣,正常味道,但冇咩大驚喜。沙律okay,菜好新鮮爽甜,加埋少少dressing同好多芝士,件事好清爽,好開胃mad

跟住黎既有煎餅, 簡簡單單,掛住食其他野既關係,我食既時候已經凍左了,但雖然話就話凍左, 但係都幾好味, 相信上枱熱辣辣既時候食,應該都會幾正。

之後黎左一堆海鮮, 有蟹腳有蠔有蝦, 唔食蠔既我將我個份俾埋daddy,佢個樣食得鬼咁滋味, sorry 恕我唔識欣賞。蟹腳好正,佢整得好容易食,燒熟左之後,剪開頭尾,成條肉幾乎一抆就出,蟹肉好鮮味,完全唔洗點野,就咁食就已經好好味。大蝦肉質好彈牙,味道幾好。

接住黎就係肉肉肉肉肉, 初初睇落好似好少,都驚唔夠食, 但其實慢慢食落去原來都好漏。 有牛油帶子,煙肉捲車厘茄,牛舌,雞柳,粟米,腸仔,金菇肥牛卷,煙肉捲蘆筍,仲有當然係呢到既主打牛肉喇。其他野正正常常, 無咩特別, 但係呢度既牛肉真係值得一讚, 原本以為叫餐,啲牛肉應該冇咁靚, 但原來依然咁好味, 好肥美,好香肉汁,有款仲有入口溶化既感覺。

其實食到呢到都已經有d飽,之後仲黎左個芝士牛筋,不得了,食左幾啖已經食唔落lu... 最後仲有個湯同埋飯糰,呢幾樣我都係樣樣食左少少就比埋daddy食tongue btw...飯糰都幾正,有個醬油比我地一齊燒,邊燒邊搽,好玩又好食,或者因為我一向細食,比晒daddy之後,都堅係有啲滯....

大家都好滿意呢餐,其實食咩,食幾錢都唔緊要,最緊要有個地方一家人坐埋一齊食餐飯,傾下計。人大左之後,一家人齊人坐埋一齊食飯真係越黎越少。
推介美食: 牛舌,牛肉

2015-03-13
類別 : 韓國菜烤肉自助餐

係屋企附近新開左2間韓國菜,次次經過都想去試下,但次次行過都覺得貴,所以忍住冇衝入去。係呢頭幫男朋友仔買完野,見到呢度原來都有屋企附近新開個間,即刻心裡暗喜,一陣佢黎接我仲唔比我試到?(奸笑)。最後男人都係輸比女人,哈哈哈哈~ 耐唔久都要對自己好啲,食貴少少都不為過呀!嘻嘻…入到黎呢度感覺好多都應該係韓國人,個個都好有禮貌。坐低時候個waitress姐姐打開左我張椅個頂,表示叫我放啲野入去。勁搞笑,張椅係一個大鐵罐咁既,打開面頭個軟墊蓋入面可以storage。真細心,我件毛毛褸食完都唔會太大Barbecue味。坐低睇睇Menu,我地好快就揀左5花腩,雪花牛同我最鐘意既牛舌。

佢地即刻就上前菜,有泡菜,蓮藕同翠玉瓜,之後仲一人有一個沙律同豆腐。翠玉瓜超好味,食完好想叫佢加,但好似都係留返個胃啲位比之後呢野食開心啲。泡菜都幾好,最怕啲太酸既,同以前啲韓妹朋友請我食個啲有啲似,豆腐都唔錯,滑啫啫,有個凍汁拌住,都幾開胃,唯一一樣我麻麻地既係個沙律,因為我硬係形住有wasabi味,但男朋友就話好好味,仲清埋我個碟添。

5花腩黎既時候得2舊,好似好少咁...我錯了,原來之後燒燒下waitress姐姐走過黎同我地剪剪剪,最後變左好多,加上佢好肥美,所以其實都幾filling。牛舌唔洗講,我最愛食品之一,好好味,口感質地煙韌爽口,哈哈哈哈,勁有偏見。之後仲有雪花牛,佢黎既時候個樣靚到不得,煮好食個陣都冇失望,肥同肉之間,肉味好夠,又有啲肉汁唔會鞋,幾好幾好。好似食左好少野咁,但加埋前菜同白飯,其實我已經好滿足,甜品都食唔落了。總括黎講呢個價錢,呢個食物質素,同服務都好滿意。最後一提,佢個枝凍既類似玄米茶既物體都好好味,哈哈哈哈。

2015-02-04
類別 : 西式扒房家庭親子

Happy Friday Lunch,我地今次因為素食者同事仔有約,所以我地全體人員決定去食肉~ Rah~~ 一直都知呢度有間扒房,但從來都未黎過,今次決定一試!一入到黎就聞到好香,即刻流晒口水,因為我地比較多人既關係,waiter哥哥姐姐都好幫手幫我地左掉右掉,拼到一張長枱比我地。真心覺得佢地好好人,好Nice。等左10分鐘左右,終於成功坐低了。

因為我地一早係等位時揀左野食,所以好快就即刻Order。我叫左Angus Sirloin,原來同 Black Pepper Sirloin係一樣,只係人地有汁我冇汁既分別。

冇問題,因為我依然認為靚扒係應該唔落任何汁的,當我充滿住期望之際,麵包到了。有厚切同薄切2款,薄個款係脆既,但略嫌有啲啲硬。厚個款其實都比較硬,但只少個中間心位置都唔會太乾,有少少軟。食緊包既同時,餐湯黎喇,係我平時好少飲既雜菜湯。話事話,個硬包浸一浸湯食,都幾好味!湯比較大碗,我飲完應該食唔落了,所以冇飲晒。冇幾耐,我既主菜黎喇,唔.........確實賣相唔太吸引,扒好薄,我叫4成的,但一啲肉汁都冇,肉心亦唔係粉紅色。有點失望,正諗緊係唔係師傅過左火之際,同枱既同事都有一樣既問題,叫5成個樣係well cooked既,叫4成既都同我一樣,唔緊要,都試下佢肉質同味道。無言....冇肉味,質感比較"鞋",傷心爆,仲諗住自己醒目叫冇汁,可以一試呢度既靚扒。總之就失望而回,最後上埋個甜品,芒果so皮,好彩都唔差,幾好幾好。總括黎講,食品試一次就夠,服務就真係抵讚,10分好。
堂食等位時間: 10 分鐘
是次消費: 每人約$180 (午餐)

2015-01-23
類別 : 港式小食店糖水舖甜品/糖水

上次weekend遲左起身,冇同屋企人飲茶,同男朋友出黎搵野食,突然心血來潮想食平時早餐食既粉糰燒賣。佢就提出話過黎呢度食,今次叫左燒賣,碗仔翅同生菜魚肉,當然仲有我最鐘意既椰汁喇!一落單,野食好快就黎喇,燒賣個質感好好,好彈牙,唔乾,味道仲好鬼魚,查實我就唔係特別鐘意呢種味道,但佢質感攞晒分,Very Good!之後既碗仔翅都okay,多料唔馬虎,感覺唔錯,唔會太杰太稀。生茶魚肉係唯一失望既位置,其實係一樣好普通既野,但佢成碗野比超強勁既胡椒粉味蓋過左。失手了嗎?之前食過都唔係咁,傷心。最後我杯鮮椰汁,挽回一切!簡直係呢度既signature,次次黎都一定要飲!

後補一句,呢度啲野真係越黎越貴,之前既10蚊燒賣,依家已經要20蚊了。
推介美食: 椰汁
堂食等位時間: 0 分鐘