MarineHung

MarineHung

我是 MarineHung
訊息
正顯示第 110 篇(共 18 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
前菜
前菜
DEC 20

入到去都伏伏地,因為無乜人,得幾枱客。 點了一客和牛寿喜燒定食和一客刺身御膳,兩樣都有點離譜! 全餐最正路都算係前菜,至少正正常常,個茶碗蒸算幾好味添,沙律菜食落都覺得係新鮮嘅。 到主菜黎就炒晒車喇huffy 刺身真係好過份,每一樣都勁唔新鮮!白身魚無味,另外右邊果款又梅又腥,拖羅色澤已經有問題,而且勁大雪氣,赤貝都唔新鮮但起碼算接受到! 壽喜燒都好伏,根本係一個和牛鍋,壽乜鬼嘢喜燒,錯晒囉成件事! 肯肯定唔會再幫襯! 一個lunch都要$4xx的壽喜燒竟然同普通餐廳幾十蚊的鍋係無分別囉! 侍...
2014-06-23
JUN 14

本身都鍾意飲咖啡 見到呢度個名就好想幫襯 店內裝修感覺幾舒服 好闊落,感覺幾Relax同悠閒 不過座位唔舒服 我地叫咗兩個Lunch Set 跟餐可以要湯或者SaladGreen Salad幾好 鐘意佢有黃色同橙色車厘茄蘑菇湯一般般啦 Main Course – full breakfast tower真係一個Tower 所以食物疊高晒 但其實我食都係要拆返開 由於我唔鐘意食芝士 所以好唔鐘意條芝士腸 其他食物都ok 係個包因為擺响底所以淋左個Sea Bass Spaghetti 味道好濃 意粉又唔夠彈 魚好咸 唔好食餐飲叫左一杯Cappuccino一杯Latte 個樣差唔多,...
檢視所有留言 ()
Canadian Maple, Pili Nut, Orange, Bacon
Corn, Coconut, Mango, Kaffir Lime
Blue Lobster, Snail, Fennel, Bone Marrow
Tuna, Sea Urchin, Espelette, Rice
甜品
Canadian Maple Pili Nut Orange Bacon
Corn Coconut Mango Kaffir Lime
Blue Lobster Snail Fennel Bone Marrow
Tuna Sea Urchin Espelette Rice
Oyster Snap Pea Yuzu Yogurt
2014-06-20
是次消費
每人約$1200 (晚餐)
JUN 14

呢度係位於中環鬧市區嘅私房菜 餐廳採用全開放式設計 所有嘅食客都係圍住一個Bar枱 中央就係廚房 所以可以一邊食野一邊睇住廚師煮野食 餐廳只接受訂位無Walk-in 我哋自己帶咗支89年Mouton 所以冇係餐廳叫酒 開瓶費$350 同一般私房菜一樣 食客都係冇得揀食乜嘢 全部都係由廚師安排 今晚一共有十道菜 第一道菜: Oyster, Snap Pea, Yuzu, Yogurt生蠔係來自南非 裏面有個辣辣地嘅醬汁 作為第一味開胃菜係個好唔錯嘅選擇 但如果辣度減低少少 食到生蠔的鮮味會更好 有樣嘢要稱讚嘅係 廚師知道食客要用手去揸...
煙三文魚意粉
2014-06-21
JUN 14

去開APM附近見呢度食評好似唔錯 所以一試 叫咗兩個Lunch Set 有湯、主菜同餐飲 個蘿宋湯完全同其他茶仔或者 YLK一樣味 普通Cheap Cheap蘿宋湯味 唔算差又唔係好 不過個餅乾條幾好食 有d香草味黑松露菌煙三文魚意粉 一望到就覺得有驚喜 因為睇得出係靚意粉 果然食落意粉好彈牙 個汁亦係值得一讚 呢味主菜我食晒!真係幾好味!另一味係滑蛋炸豬扒日式咖喱飯 個蛋超滑溜,正! 炸豬就好麻麻 D肉有點實 炸粉唔鬆脆 整體都叫唔錯既餐飲就係現成既支裝汽水 Conclusion係有下次!
油酥餅
2014-06-27
JUN 14

去完Wine Tasting就黎左呢度食 第一次幫襯 叫咗半打串燒 mix左豬牛雞雞同豬都幾好味 牛就有d “un” 都幾大串 油酥餅好好味 好正宗咖啡雞少少辣都ok 不過唔算多雞最後係招牌炒飯 四樣野相對起黎炒飯係最唔好味Overall評價係不過不失啦~
Green Tea Latte
15分鐘 (堂食)
2014-06-07
JUN 14

呢間雪糕店响Open Rice長期No. 1 今日一試… 有d失望… Green Tea Latte 個拉花好靚 杯Latte好滑同好香北海度牛乳味 幾好飲但好「漏」 飲到好飽 個雪糕我覺得麻麻 質感一d都唔似軟雪糕 越食越唔想食 紅荳蓉反而幾好味 幾滑 略嫌甜咗d
2014-06-21
JUN 14

九龍城超多泰菜館 但通常間間都勁等位 難得呢度新開唔洗等所以一試 叫左支泰啤消消暑炸蝦餅好味 又夠熱又夠彈 而且份糧都算多馬拉盞炒芥蘭 好夠鑊氣 唔錯,幾好泰式炒金邊粉 正正常常不過不失燒豬頸肉就最差 完全唔香 食落似普通豬肉結論係下次去開九龍城而又想食泰菜可以再黎
1 推介
stellaluk
是次消費
每人約$320 (晚餐)
JUN 14

呢度晚飯時間都算幾少人 大概得只有4、5成滿 叫左兩個Dinner Set 一個係三文魚 一個係羊仔膝 頭盤Chef Salad 用紅菜頭自家煙熏既三文魚沙律 幾ok~ 個煙三文魚因用紅菜頭熏 所以望落紅卜卜 食落都唔錯 salad個sauce好日式 我覺得幾好味 第二道菜係薯仔湯 Hm... 唔好味囉... 湯入面無餸 太多薯蓉口感唔係幾好 薯味同湯既cream入唔係好match No good sad 主菜三文魚 全熟 入面乾咗d 完全唔滑 好味一定講唔上 但未致於難食 不過我响唔餓既情況下都食得晒 羊膝就我老公食既 佢話不過不失 我本身唔食羊...
1941
2014-06-07
是次消費
每人約$130 (午餐)
JUN 14

Sat Lunchtime都唔洗等位 一入到店已經聞到好香好香既串燒味 好喜歡呢度既裝修 好日本feel 而且坐得好舒服 感覺好好 黎呢度食Lunch抵過Dinner好多 dinner茶錢每壺$38 lunch則不另收費 頭盤沙律配日式芝麻醬 好味! 麵豉湯正正常常ok的 刺身...老實講就唔算特別吸引 但整體都係好味的 三文魚同帆立貝好鮮甜 最讚就係個串燒 好香好好味 而且好多好飽 超超超讚煙肉包鵪春蛋 真係爆夾爆好味 唯一彈既係d肉例如雞翼入面好淡 因為應該無醃過 要靠個醬汁 但雞翼個皮都係要讚 燒到好香脆 overall conclusion...
2014-06-06
是次消費
每人約$85 (午餐)
JUN 14

呢度Lunch Time例爆 今日12點10上到黎所以唔洗等位 呢度個餐牌做到好似報紙咁 幾有Designsmile 今日叫左碗喇沙 一攞黎已經好香蝦味 似係落左蝦油煮 碗喇沙都算好正宗 有辣味同椰汁味 湯底好唔錯 而且幾多餸 D米線好彈牙 Good~ 跟餐叫左薏米水 lol好潤!正! P.S. 12:40前離座有85折 可惜我地遲左10分鐘sad
Top