中文 | English
jobeauty
我是jobeauty。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
jobeauty  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-12-29
類別 : 多國菜

每次送完小朋友上興趣班,我都會去買餸等放學,但今日因為之後仲有工作,所以就喺附近買 外賣返屋企食。經過外賣店架勢廚房,餐牌選擇有唔同國家美食,可以照顧一家唔同口味就決定試一試!

泡菜豆腐粉絲湯配白飯
最近天氣好凍,好想飲熱辣辣湯,韓式泡菜湯配上嫩滑豆腐,香濃泡菜味微辣口感溫和又暖胃。

鹽酥雞香腸便當
老公揀咗呢款便當,有佢最愛鹽酥雞,雞肉外脆內嫩唔會太鹹,配上好多肉汁既台式香腸好惹味,台式風味十足。

滑蛋牛肉丼
仔仔食嘅滑蛋牛肉丼飯,牛肉係肥牛,好大碗分量好足。

紅油豬耳
豬耳好脆口,味道帶微辣及不同香料味,味道豐富,係老公最愛嘅開胃菜。

韓醬有骨炸雞
有三款口味,我揀咗蜜糖芥末醬,醬汁非常多, 芥末微辣又帶蜜糖香甜,而炸雞雖然淋咗但係雞肉非常嫩滑。

值得一讚係餐具都係用較環保既木匙羹及叉!

自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2022-12-19
是次消費: 每人約$80

2022-06-04
類別 : 多國菜

喺荔枝角返工真係好方便,除咗可以成日去香工買衫,仲有好多美食,尋日早放工去D2 Place行下街,見到有間外賣店食驗室F.A.T LAB, 下午茶時間好抵食,即刻買兩個餐試試,夜晚唔使煮飯!

雲上。牛
溫泉蛋牛肉飯
牛肉好滑好入味,而且牛肉味夠香濃,中間有一隻靈魂溫泉蛋,蛋汁混合白飯一齊食,超好味!下午茶時段一個丼飯加一罐汽水只需42蚊!分量足,男人都一定夠飽!

韓風幻想曲
韓式泡菜豚肉飯
小辣泡菜配上半肥瘦豚肉,充滿韓國風味,酸酸辣辣係重口味之選!

風火黄金卷 鹹蛋叉燒
用鹹蛋叉燒整嘅飯卷,好新鮮嘅組合,叉燒軟淋鹹香味十足,味道好特別,好有港式風味但又似食緊韓式飯卷。

熱帶泰捲
香辣肉碎味道豐富好惹味,有時返工太忙冇時間食飯,食一個方便又好味,下次encore之選!

推介美食: 溫泉蛋牛肉飯
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2022-05-26
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2019-08-04
類別 : 日本菜多國菜咖啡店漢堡包All Day Breakfast

放假帶仔仔去朋友將軍澳屋企會所游水, 做運動前當然要食飽飽, 朋友就向我推介新開的Moo Beef Cafe, 環境夠闊落食物又有水準。因我帶著小朋友去餐廳吃飯最緊要坐得舒服!

朋友推介這裏的牛扒菜式非常出色, 但因為之後要做運動不想吃太多, 所以就叫了一個安格斯牛扒三文治試試, 脆卜卜麵包夾著半生熟安格斯牛扒,牛扒味道又香又濃郁,入口外脆內軟好惹味,果然冇介紹錯!

All day breakfast 也不錯,炒蛋香滑充滿牛油香,放在多士上吃,小朋友都吃得好開心 又有營養好健康,我仔仔吃了大半分呢,而香腸味道也不錯,不會太鹹,外皮很脆口。

配一杯cappuccino, 奶泡豐富幼滑, 咖啡味夠香,好享受。

下次要再來試試牛扒呢~
推介美食: 安格斯牛扒三文治
用餐日期: 2019-08-02
是次消費: 每人約$160 (午餐)

2019-04-05
類別 : 西式美國菜扒房酒吧蠔吧包場派對

從bb出世之後,已經很久沒有跟老公二人世界了,難得一天老公收早,我就請奶奶代照顧bb幾小時, 跟老公兩口子外出吃個晚飯放鬆一下!今次老公帶我來他公司附近MGB by Manhattan Grill & Bar ,果然沒介紹錯, 食物和服務都非常好。

吃西餐當然不能缺少生蠔, 老公發板點了兩款試一試。

美國君御蠔,蠔味濃郁,入口彈牙有咬口,非常鮮味。

美國泰勒太平洋石蠔,好肥美,蠔味同樣香濃,口感比較滑身, 有入口即溶的感覺。

白酒煮紐西蘭鑽石蜆,蜆肉飽滿肉質甜甜的好鮮嫩。濃濃白酒香加上蒜香,好惹味!!

美國天然安格斯牛肩扒,餐牌有多款牛扒選擇,而我喜歡吃肉質較淋滑的牛扒, 所以店員特別介紹我這款牛肩扒。

牛肩扒廚師預先切好,份量跟厚度都很不錯,我點的是5成熟,肉質嫩紅吃起來相當柔嫩多汁,肉香味也很足,挺有水準,就算不用醬汁調味都好夠味。而伴碟的薯條及沙律都非常新鮮, 特別是薯條脆卜卜好好味!

鮮蝦帶子卡邦尼意粉,卡邦尼醬汁好濃厚,帶滿滿蛋黃香亦不會太鹹, 扁意粉口感彈牙吃起來好有口感!

大大隻帶子好厚肉誠意十足。

朱古力戚風蛋糕完美一餐當然少不了甜品,今次選了我最愛的朱古力口味戚風蛋糕,蛋糕質地鬆軟,非常濃郁的朱古力味,配上少量酸酸的紅莓, 減低甜膩感, 味道平衡舒服。

推介美食: 美國天然安格斯牛肩扒
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2019-03-06
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐適合大夥人

我一家人最鐘意去食自助餐,因為適合各人口味,價錢又跟吃中餐差不多。而今年屋企人介紹嚟到L'hotel LIS Café自助餐,價錢抵食,食物選擇又多。

今次剛好遇到優惠,晚餐時段每位奉送迷你紅燒鮑魚花膠煲一個,花膠厚身飽滿,好滋補呀!

自助餐我一般會由沙律開始,這裏的沙律吧竟然有我最愛的秋葵呢, 點少少沙律醬超好味。

沙律菜方面更有超級食物羽衣甘藍, 平日自己很少買來吃因為很貴呀,哈哈~

吃沙律時可配一點火腿及煙三文魚!

之後就開始吃我最期待的凍海鮮,選擇有蝦、長腳蟹、青口, 蟹鉗及龍蝦!

龍蝦最搶手,肉質鮮甜彈牙,啖啖肉好美味, 好新鮮的感覺。

而長蟹腳帶淡淡海水味鹹味,肉質很鮮,我吃不停口! 愛吃凍海鮮的人一定很滿足~

焗蠔也相當肥美,配上醬汁吃夠惹味,最岩不愛吃生蠔的我!

再來是日式刺身及壽司, 刺身即點即切保持新鮮,我試了三文魚及吞拿魚兩款都非常肥美鮮甜, 一吃就知是新鮮貨。

有不同壽司及丼飯的選擇,全部新鮮即做。

迷你丼飯細細盒好可愛, 分量少少大約只有一匙羹飯,不怕吃了會太飽肚, 丼飯上的刺身有鮑魚帶子及鮮蝦,全部都很新鮮,而飯也經過調味,有驚喜!

平日自助餐很少有的冷麵,可配冷麵汁或芝麻醬,我取了味道清淡的蕎麥麵給bb吃, 他也吃得很滋味呢!

廚房部有燒牛扒,也可請廚師即場煮麵。

即叫即煎燒牛扒肉質彈牙不會太乾,本身已有調味,不用醬汁都好好味,我吃了兩件才夠!

熱食方面竟然有長洲大魚蛋, 大大粒好可愛,真的超彈牙!

不同選擇的炸物。

湯裏有三款選擇,西湯有意大利菜湯, 而中湯有蟲草花煲雞、胡椒豬肚湯, 我最愛飲湯了所以兩款中湯都有試, 胡椒豬肚湯好濃郁,但鹹了一點。 耳蟲草花煲雞則清淡一點,兩款我都飲了一大碗!

同樣是自助餐少有的蟹粥,粥底又綿又滑, 我老公大讚好味!

另一款最吸引我的熱食就是燒羊架,肉質嫩滑沒有騷味, 口感一流。

最後是甜品部分, 有我最愛的麵包布甸, 加少少忌廉汁又甜又滑。

大量甜品選擇, 細細件夠精緻,我試了芝士餅是酒店水準, 好高質素!

任食 Haagen Dazs雪糕有雲呢拿及朱古力味選擇。

糖果選擇也多,小朋友看到最開心。

生果有西瓜及火龍果選擇,全部砌成一件件,食起來好方便。

好滿足!
推介美食: 龍蝦
用餐日期: 2019-01-30
是次消費: 每人約$500 (晚餐)