中文 | English
Patkimho
我是Patkimho。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Patkimho  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-03-15
類別 : 港式茶餐廳/冰室

假日忽然想食茶餐廳,即刻去大渣哥試下!!!去到有10幾個人排緊隊,但係排左20幾分鐘就入到座,人流好快。入座之前有專人度體溫,無發燒先可以入店。
店鋪大,有好多位,有專人負責分配位置。坐底叫餐伙記好快手,Meun改名睇得出苟左好多心機,例如:「自由西餐」,「食物衛生焗」,香港人睇完都會回心微笑一下。

我點左黑牛黑麵 ($50),即係沙爹牛肉麵,一黎到已經聞到好香,食落麵質雖然軟左少少,但味道係香港久違既味道,我覺得香港人一定要黎渣哥到食番個陣味,跟餐仲有煎蛋火腿同丹麥多士。另外叫左一個牛肋肉飯 ($58),肉質好稔,醬汁好味,飯既軟硬度適中,絕對係可以一試既茶餐廳!

推介美食: 黑牛黑麵
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2020-02-10
是次消費: 每人約$60 (午餐)

類別 : 日本菜壽司/刺身

觀塘有好多黃店食魚生飯,依間一定係其中一間又抵又好食既! 以前鋪面較細,我同男朋友都會外賣番屋企食,外賣份量一樣好多,唔怕會減量。

依家搬左過隔離鋪大左好多,多左好多位貼文宣,店主仲放左張枱係門面俾大家寫memo紙,近排仲有白絲帶提供,支持醫護罷工!!!

我同男朋友每人叫左一個三文魚玉子蟹籽飯 ($60),有3片厚切三文魚、6片玉子同一大堆蟹籽,魚生新鮮好味,玉子甜度適中,蟹籽無腥味,粒粒爆汁!!絕對係可以encore再encore既魚生飯!!

推介美食: 三文魚玉子蟹籽飯
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$60 (午餐)

類別 : 泰國菜咪嘥嘢食店海鮮串燒

本來打算同屋企人去九龍城食另一間餐廳,點知原來個間餐廳係藍店,即刻轉餐廳huffy!!! 之後係和你eat app入面搵到依間泰重閣就去食啦! 去到見到客人都已經坐到出餐廳就知道好多人幫襯tongue待應安排我地坐係街訪等,最後等左30分鐘終於入得去食啦! 所以大家如果想去食的話,最好打電話去訂位先。

叫左好多野食,包括泰東生菜包,夠酸夠辣!

馬拉盞炒通菜同炸蝦餅拼春捲都係正正常常

雞肉串燒好juicy,推薦! 豬肉串燒少少乾

冬蔭公湯夠酸夠辣,但係有好多辣椒碎碎係入面,飲落口感唔太好

蝦醬炒飯好有穫氣,推薦!!

食物價錢都係around$70一個,價錢合理又好食,希望大家可以多多支持黃色經濟圈啦!!!
推介美食: 雞肉串燒, 蝦醬炒飯, 泰東生菜包
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2020-03-01
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

類別 : 西式扒房西式糕點

今次終於有機會同男朋友黎試黃店Explore Kitchen,一上到去就見到門口有文宣俾食客自取,入到去個感覺好舒服,因為裝修好文青,以白色為主調,而且樓底好高,氣氛好舒服。被安排坐係窗邊,太陽晒入黎都唔會好熱,應該係窗戶加左隔熱物料。
同男朋友分別叫左一個牛肉芝士漢堡配薯條同香煎意大利飯配蝦。牛肉芝士漢堡勁多汁,好食! 薯條炸得好脆好香口,不過可能有人會覺得乾左少少。另外,香煎意大利飯好有驚喜,外面脆卜卜,入面有意大利飯個種煙韌,口感好好又好味!!! 十分值得大家黎試下。

提提大家,lunch time同下午茶時間係唔會提供水架,記得自備水。希望大家多多支持黃色經濟圈啦!!!
推介美食: 牛肉芝士漢堡配薯條, 香煎意大利飯配蝦
用餐日期: 2020-02-29
是次消費: 每人約$100 (午餐)

類別 : 多國菜

同朋友聚餐,打算要去幫下告急黃店,咁岩又想食麵包之類既食物,就搵左Season's Restaurant & Bar食。
一入門口,待應已經好熱情咁款待我地坐底,過程中亦有問下我地覺得食物質素點,好nice! 不過大部份待應都唔太識廣東話,落單時可能要用英文同身體語言表達下。
叫完野食就會有餐湯同胡椒脆餅,做得好鬆脆又唔會太辣,好易入手同好開胃! 不過雜菜湯就有少少油。
我同朋友叫左兩個lunch set,分別係菠菜雞肉意大利飯 ($88) 同 butter chicken curry with naan ($72),set lunch包一個餐湯同一杯飲品,不收加一。
菠菜雞肉意大利飯份量剛好,味道亦岩岩好,唔會太大陣菠菜味,意大利飯好煙韌,值得一試! 另外咖哩好好味,好多雞肉,雞肉唔乾juicy既,不過naan就唔夠鬆軟。

希望大家多多支持黃色經濟圈啦!!
推介美食: 菠菜雞肉意大利飯, butter chicken curry with naan
用餐日期: 2020-02-27
是次消費: 每人約$94 (午餐)