中文 | English
Mianakata
我是Mianakata。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Mianakata  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-09
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心同客食飯適合大夥人

難得平日可與家人飲茶,所以搵間質素好少少的。我地午市去須要等位,但等得唔耐,約10分鐘左右。3人點了6碟,較特別的是叉燒包,好似上海式的生煎包樣子,用小鍋上,味道不錯,可以一試! 另外,我們家最愛的蝦餃也沒有令我們失望,皮薄,蝦肉充足. 其餘幾款點心也不俗!
叉燒包

叉燒包

叉燒包正面

叉燒包正面

類別 : 多國菜西餐廳

呢間餐廳改名後第一次試,下午茶時段我們點了:碎蛋沙律丹麥酥和蕃茄牛肉烏東窩。由於店舖自家製麵包,所以覺得應會有水準,起初想丹麥酥會否與碎蛋沙律唔夾,但食落覺得好好味,丹麥酥夠鬆軟lol。另外,蕃茄牛肉烏東也是我們想像以外的好食,湯底加了蛋,蕃茄味好正,不會太濃,牛肉也很嫩。此小店的食物水準不錯,希望更多人去光顧。
下午茶餐牌

碎蛋沙律丹麥酥

碎蛋沙律丹麥酥

推介美食: 丹麥酥
用餐日期: 2014-05-31
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家咪嘥嘢食店燒臘大閘蟹點心

去太子飲茶見呢間酒樓評份偏高,所以與家人試下。由於家人喜歡海鮮,所以點了石頭魚窩海鮮泡飯,因為酒樓出名石頭魚,所以我抱了很大期望。無諗過第一口覺得啲湯太甜,甜得嚟唔似魚的鮮甜,家人都有這樣感覺而後來都撇了湯淨吃飯。另外,酒樓也有創意點心,我們點了肥嘟嘟大眼魚,其實是蕃薯蓉水晶包,味道尚可,但成品賣相有點嚇人。
P.S.酒樓服務人員很多,站在我面前都有三四個,但服務態度都一般,感覺他們只是站著傾計,而不太理會客人需要,例如等了很久才加水。
茶市價格

茶市價格

點心拼盤

點心拼盤

肥嘟嘟大眼魚(高低眼)

肥嘟嘟大眼魚(高低眼)

石頭魚窩海鮮泡飯

石頭魚窩海鮮泡飯

石頭魚窩海鮮泡飯裡的餸

石頭魚窩海鮮泡飯裡的餸

用餐日期: 2014-05-29
是次消費: 每人約$80 (午餐)

類別 : 港式酒樓點心慶祝紀念日

嚟過大榮華好多次了,茶市和晚市都試過,食品質素都好好。今次4位去點了5款餸,最突出係圍頭五味雞,豉油味適中,不會太鹹,雞肉夠嫩。椒鹽羊架沒有羶味,值得一讚。另外鹵水豬腳仔也是搶手之選。
圍頭五味雞

椒鹽羊架

油鹽水浸九肚魚

油鹽水浸九肚魚

類別 : 日本菜甜品/糖水雪糕/乳酪

我很喜歡綠茶飲品,見到都會有興趣試吓。是日與家人行完街,去到海港城Cooked Deli食野,我去咗買抹茶沙冰蕨飯燒餅餐。較早前我分享過喺另一間店飲綠色沙冰,雖然兩店性質不同,但有對比下感覺呢杯完全唔得,好似冰做了主角,再加綠茶粉打勻咁,冰太多而唔夠碎,綠茶味又強差人意,唯一好少少係蕨餅。另外,塊燒餅味道也一般,由於預先整好,有客人點時才加熱,中間部分唔夠熱,令整體感覺麻麻。
抹茶蕨餅沙冰

抹茶蕨餅沙冰

抹茶燒餅

抹茶燒餅

用餐日期: 2014-05-27
是次消費: 每人約$45 (下午茶)