中文 | English
鬍鬚哥
我是住在鑽石山的鬍鬚哥。我在荔枝角工作。我最鍾意火鍋湯品漢堡包
食評會員 0次成為首位寫食評會員
鬍鬚哥  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-09-01
類別 : 西式All Day Breakfast飲o野傾計

等左十分鐘左右有位,背對住蹓冰場,環境認真一流!同朋友傾偈嘅好地方!
我地叫咗:
蟹肉花生醬沙律!份量幾大碟,蟹肉好多!好重手,花生醬味道其實幾特別!!食三份一開始膩!
肉眼扒(10安士)--配煎蕃茄、長條西蘭花及薯條!仲有一碗蛋黃醬另外上!牛扒我要五成熟!上碟牛扒中間仲有一點紅,好好,牛味重!唔點醬食都得!配菜做得幾出色!尤其煎蕃茄!外面略焦,裡面juicy多汁!粗身薯條本身有味!所以無點茄汁!咁樣可以食到薯味!西蘭花形狀同平時見唔同,整體OK!
食完呢2樣有D飽,但無理由唔食埋甜品既,雜莓撻,呢款撻隔住廚窗見師傅整!味道當然goodlike!忌廉好滑!唔會過甜!雜莓新鮮酸甜!配埋脆口撻底!完美king!整體黎講真係唔錯,朋友問起九龍塘有咩好食我一定推薦呢到,如果等位時間可以短D就更加PERFECT!今次我地都係好好彩等10分鐘就有了。

堂食等位時間: 10 分鐘
是次消費: 每人約$200

2015-03-04
類別 : 台灣菜西式咖啡店日式西餐

假日鬆一鬆不亦樂乎! 工作如此繁忙, 放假真係想咩都唔做, 休息一下!! 上次朋友介紹依間TEA house 話食物同環境都相當唔錯, 所以今日放假就來試一試!! 果然沒有失望, 朋友之間又多一個落腳點了!

首先這裡是自助的, 我們要先找坐位, 然後到收銀處點餐付款再拿一個號碼牌回坐位, 侍應稍後便會送上飲品和食物, 座位分梳化位和卡位, 米白色為主, 梳化位比較矮, 但坐下去感覺都很舒適, 而且空間感都幾大, 而且不設時限, 真是一個朋友相聚優閑的好地方, 今次我們點了一款PIZZA 一客意粉 SHARE! 本來還想食完主菜追加點品, 因為這裡的窩夫甜品很吸引, 不過兩個主食比想像中大, 所以最後真的吃不下甜點, 唯有下次再來吧!

芝士磨菇PIZZA, 皮很簿而且焗得很脆很香口, 好似食薯片咁, 上面芝士很多很香綿綿的, 口感不錯, 磨菇也很新鮮沒有苦澀味, 清清地是一個不錯的配搭!! 白汁香腸煙肉意粉, 白汁很重忌簾味而且炒得不錯, 每一條意粉都有白汁, 而且有濃濃的煙肉味, 啱灑鐘意惹味的我!! 飲品方面都很特別, 點了一個柚子梳打, 上面配了一個雪糕, 感覺有點像黑牛, 朋友點了一個珍珠奶茶也說奶茶很滑, 不錯, 整體感覺不錯, 一定會再來!! YEAH YEAH!!

是次消費: 每人約$85

類別 : 西式樓上cafe適合大夥人包場派對

今年我們的1023ers(我們是同月同日生的) 團拜活動選擇了在這間CAFE進行, 因我們1023ers 創辦了五年了, 而我們第一次會面時就是選擇了在Cafe進行, 因可一路認識大家之如又能在玩樂各式各樣GAME來歡笑共渡, 所以今年團拜就專登揀返CAFE來進行!! 而依間樂園CAFE真係好有心思同細心, 所以我們1023ers 商討過後, 決定專誠在 Openrice 來讚揚他們的心思同服務, 我地未來的日子裡, 也會選擇在此店做event 的! Yeah yeah!

我們當晚約了晚上七時開始, 我們商量後選擇了餐牌內的C餐因為最後會上這裡出名的怪獸雪糕! 而我們當晚合共9人, 所以可選沙律一款, 小食四款, 拼盤三款, 主菜三款, 整體上所有食物水準都不錯, 每碟份量都好大, 所以成班都食得很滿足, 個泰式魚餅味道幾特別, 辣辣地, 但蟹鉗就比較粉, 所以一般, 而主菜方面, 個芝士海鮮焗飯就很不錯, 個芝士白汁很香濃, 我們所有人都很喜歡, 另外個意大利海鮮燴飯有很濃的蕃茄香草味, 仲食到有洋蔥粒在內, 很有口感!

我們食完飯後就開始玩pictionary, 因我們1023ers第一週年就是玩這個遊戲, 所以很懷念同特別有意義!玩完這個GAME後大家都不知再玩什麼好的時候, 在場的一位員工就主動介紹我們玩另外一個game叫"狼人", 仲同我們一起玩添, 玩完game後就上該店最出名的怪獸雪糕作飯後甜品, 當上此怪獸雪糕在枱面時, 我們所有人都起哄了, 因為攪手book枱時問可否加一個1023ers 既牌上個怪獸雪糕上面, 結果該店員工真的很有心思地整了個1023ers紙牌上去, 此刻令我們真的很驚喜很開心,同有意義得多了! 所以我們1023ers謹在此衷心多謝你們細心和心思!!

是次消費: 每人約$220

類別 : 川菜 (四川)滬菜 (上海)中菜館火鍋雞煲

人人的都讚的招牌雞煲,沒理由不試。等侯時間是比較耐,但保証即場新鮮炮製出來,也不是壞事。雞煲睇個樣都幾得,裡頭除了雞肉,還有點年糕,而且口感是煙韌不錯的;雞件質感亦對辦,雖沒有太多鮮味,不過有著濃烈的麻辣味道去補救,也吃得出是放了點冰糖,味道回甜,都是可以。
常說吃川菜不一定是要全辣的,所以吃了幾味辣菜,也來一客不辣的火腿津白。火腿咸中帶香,津白也是清甜,不辣的菜,也有水準
接住來的是水煮魚,也是揀中辣。用上的是桂花魚,最正常不過。魚肉雖稱不上很滑,但保留了一點魚味,加上刺激的麻辣,對辦的。墊底的是豆芽和幼身的紅薯粉,吸收了湯底的精華,更辣更爽,是不可錯過的。完這餐,總的說,麻味是令人印象深刻。吃得爽,也罕有地飲番杯啤酒。

類別 : 港式中菜館火鍋雞煲

認真,食雞煲,邊個會唔識一品?我一早黎到就已經見到有人開始等位了,真係好誇張,平均起碼至少要等成個鐘,如果唔係你真係唔洗指意入到去食-,-
首先先讚下D裝修先,係出面睇,一D都唔似火鍋店,因為好得意,有卡位喎,而且D卡位重好大張喎,大肚腩都坐得落!地方好光猛,好簡潔,又唔迫,D顏色又靚,紫色架!
跟位帶我地入位果位姐姐又好心機咁介紹D飲野比我地,佢地既"足料"竹蔗水同酸梅湯真係幾好飲,唔太甜。當我地唔知叫乜食之際,大家就周圍望下其他table既人食繄乜啦,奇景囉,張張table 都係食繄雞煲,而傍邊就有好打邊爐既食物。叫左隻雞煲先囉!我就怕食太辣既野,所以叫左半隻微辣既。
店員姐姐都話,先食個雞煲先,然後先叫火鍋料。
個雞煲黎到,一打開個煲蓋,香到不得了,但D顏色就好似差D咁,原來要用慢火慢慢慶住黎食先會越食越好味的!初初我都覺得辣既程度都可以接受,但會越食越辣架!食到差唔多就開始點其他野食啦,我地就用番呢煲雞煲既汁加清湯做火鍋既湯底啦!火鍋點少得 "牛肉"呢! 整體黎講,本人就非常滿意啦!大家一定要去試下等睇下最快可以等幾耐就得。KEKE

是次消費: 每人約$250