中文 | English
MrTasting
我是MrTasting。我最常於香港島九龍出沒。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
MrTasting  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-01-09
類別 : 韓國菜韓燒

黃埔有港鐵之後,方便咗好多。今次呢間餐廳係正地鐵站A出口旁邊,超級方便。

餐廳環境舒服,台與台之間不會太迫。一入門口係一位韓國大叔作招呼,而貌似老闆嘅係一位韓國女仕,全程用英文溝通,感覺到好地道mad

叫咗個燒肉Set C,$499,有牛有豬 (調味牛肋骨、牛五花、豬五花、豬頸肉),仲有一堆大豆芽、泡菜、茄子、芝士、腸仔。
豬五花,燒到焦香,入口香脆,包埋泡菜、生菜食係一流。
豬頸肉肉質爽口,味道適中。
牛五花可以燒到咁上下攤出嚟燒,會快d熟。
調味牛肋骨醃得好入味,味道較濃,建議最尾先食~

BBQ Set

BBQ Set

醬油蟹加白飯,$198

蟹肉蟹膏十分香滑,蟹蓋有隻生蛋,白飯上面鋪滿紫菜,3樣撈埋嚟食係一種享受~

餐廳器皿都是金屬製,不是膠質野,較有質感,對我來說十分加分。

題外話/補充資料:
絕對是少數有禮貌的韓國人餐廳,加分!
用餐日期: 2024-01-04
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2023-07-28
類別 : 日本菜居酒屋海鮮壽司/刺身

廢話唔多講,直接介紹食物,不過提提大家要book位!

今次叫咗3款燒物,首先係必食嘅味噌甲羅燒、仲有芝士蟹肉甲羅燒。店員仲會幫你燒埋,唔洗驚Fail,個蟹膏加埋鵪鶉蛋撈埋一齊超好食。

另外芝士蟹肉甲羅燒有陣陣芝香味道,但又不會太過over,沒有蓋過本身蟹肉蟹膏味道,正!

仲有浜燒鮑魚,外面充滿焦香味,內裏肉嫩彈牙,鮮香惹味,十分有口感!

左口魚、三文魚腩刺身。左口魚配上特製醬汁,非常開胃,三文魚腩刺身啖啖肉。

龍神號壽司。有多款刺身配搭海膽小卷而成,一份食到多款刺身食材,好抵食!

三文魚牛油果油酢漬。三文魚他他及牛油果粒,配以新鮮嘅貝芽菜、沙律菜、車厘茄,富濃厚酸甜味,非常醒胃,同行友人讚口不絕!

蟹子蟹肉薯仔沙律。沙律足料,好多蟹肉、蟹子,口感豐富。

溫泉蛋天婦羅。天婦羅炸得外層香脆,內層溫泉蛋流心,再加上天婦羅醬油作點綴,十分特別!

和牛炒飯,賣相雖然普通,但入邊係勁多粒和牛,食落去絕對好味!

當然唔小得整返杯Highball 及 生啤啦!一流配搭!

用餐日期: 2023-07-03
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2018-01-23
類別 : 泰國菜

新年新開始,咩都要好先會有運行,所以今日梗要食得好!
諗左一大輪後,最終就同左老媽子去左食泰菜~~

這泰菜餐廳係表姐之前過話幾好食同唔太貴,因此今晚就帶左媽咪去食吓開年飯先

坐低無耐睇左陣餐牌後,就點左我同阿媽平時都like飲既冬蔭公湯
呢間味道微辣,爆開胃又陪晒熱,入面隻蝦好大隻又爽口,好鮮味
飲完一碗成身暖晒,真係good!!

老媽子最愛既泰式咖哩炒大蝦登場喇!超大碟!
食左啖汁,好好味,得好少辣,但有少少甜,反而有濃郁既咖哩同雞香
醬汁爆多,用來撈白飯或者薄餅食都係世界級正!
蝦好大隻!口感爽彈,仲好入味添,所以我食完碗白飯後,仲叫左薄餅
實行要食晒碟汁!
最後我就梗係食清喇!

今餐好食又唔太貴,食得開心,今年實有好運行喇mad
用餐日期: 2018-01-01

2017-10-03
類別 : 西式自助餐

我成日都同自己講"辛苦得來志在食" 係做到痴左線後,我一定會食餐好既!係又做到隻狗之後,今日就帶左屋企人去食返餐~

係網上睇左一陣就睇到呢間餐廳做緊著粉藍/粉綠色衣服或飾物就可以4位半自助晚餐送1位免費,咁抵又加上我地一家剛好4條友就諗都唔使諗就揀左呢間餐廳

上到去一見到環境真係好靚仔,座位同座位之間有足夠嘅空間,唔會坐得唔舒服,地方好乾淨!原來呢間餐廳主要係做婚宴,而無婚宴既日子就會變返做1間餐廳,真係唔係想食就有得食,好彩我今日有位,睇黎今年爆黑仔既我都黑唔晒喎mad

欣賞完環境後就梗要食喇!話明半自助餐,當然要揀左主菜先,睇睇餐牌都有好多款揀,有扒同羊架之外,又有乳豬同鮑魚,食材都係貴價野,最啱就係鍾意食好野既我

前菜同甜品都係任食既,一出到就自助區就俾呢堆多到就嚟跌哂出嚟嘅松葉蟹腳吸引住!味道鹹度適中,非常鮮味

另一邊箱仲有三文魚及冷凍肉,味道都係好鮮甜,食得開心

仲有仲有!!就係我既最愛翡翠螺!!每隻都好大隻又爆鮮甜!好好味!海蝦亦都唔細隻,口感也好彈牙同鮮!
我印象中記得最少食左6隻翡翠螺,真係抵!

甜品方面都有好多款,有熱情果朱古力慕絲、綠荼芒果蛋糕、意式咖啡餅等,細細件咁真係好,咁就可以食勻全部款like我本人覺得唔係好甜,精緻得來又好食likelike

仲有成座山咁既草莓玫瑰慕絲&芒果凍慕絲,同樣細細杯真係good!口感柔滑又冰涼,係仲係咁熱既環境下食真係正!

食畢前菜後,就食返按位送既龍蝦先!龍蝦大大隻,肉質彈牙又鮮味

我主菜就揀左澳洲羊架,有啲人或者會怕啲羊架會有陣味,但係呢個無,點埋啲薄荷一齊食仲好味,加上廚師煮得唔會過火,每口食在口中都是享受!

臭妹係食肉獸,佢就揀左美國頂級肉眼扒 (10安士),堅抽大大件,大到有點擔心食唔晒個隻tongue肉質鮮嫩又多肉汁,厚身食落有口感,亦都唔會煮到過熟,Good呀!

食完一輪又休息一輪後,我同臭妹再次衝刺,拎左草莓奶凍、燕窩燉蛋、藍莓芝士蛋糕等再食過!個燕窩燉蛋好滑,藍莓芝士蛋糕味道濃郁,食到我真係要鬆褲頭鈕咁滯

大戰過後又是找數時間,由於臭妹係著粉藍色衫,所以就有1位係免費,真係爆抵!出左門口覺得更飽!飽到宵夜都唔使食嚕
用餐日期: 2017-09-29

2017-09-29
類別 : 京菜 (官府菜)火鍋海鮮雞煲

mad晚晚都食飯,唔通個個都想食來食去都係個幾間餐廳咩!mad
最怕悶既我就最鍾意去新開既餐廳食飯,好食一定就街唱,唔好食就更加倍就街唱,今夜就係舊同事既相約之下去左這新開的餐廳食晚飯

我地坐低後就立即叫左個涼拌鮑片海蜇頭小食來,海蜇爽脆可口,再加埋有清甜的青瓜絲同埋蘿蔔絲下,層次口感更感豐富,另鮑片都好彈牙鮮甜,作為前菜真係幾出色!

一不離二,二不離三,好食定要成雙,so就叫多碟夫妻肺片嚐嚐,味道辣辣地幾開胃,以川菜嚟講都唔算係超辣個隻[利申我個人係好食得辣],本人及朋友都覺得係整得唔錯既!

食完前菜就係開始主菜的時間!一場來到就當然要食吓人家做得最好既招牌菜式!我地就揀左店家既麻辣三黃雞燜鍋,好大鍋,根本就係夠4個人食really雞肉非常嫩滑,麻辣鍋辣得嚟又唔會搶咗啲雞肉嘅味,反而係突出咗個雞嘅鮮味同令個辣嘅味道更加有層次

個麻辣真係好香,所以我地都忍唔住叫埋位個蜂巢豆腐去吸晒個鍋入面既醬汁,放入鍋一陣就已經吸晒味,本身豆腐都充滿豆香,確是好食!

一邊食一邊吹水又一個晚上,人生就是這樣工作>放鬆食返餐>休息>再工作,定要從中找一點樂趣才不致白過!
用餐日期: 2017-09-15