中文 | English
靖能量
我是靖能量。我在中環工作。我最常於上環中環出沒,最鍾意港式日本菜西式甜品/糖水爐端燒點心,心太軟。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
靖能量  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-10-31
類別 : 法國菜酒店餐廳Fine Dining慶祝紀念日

我已經好多年冇寫食評,但比左700蚊換黎既食物同服務質素,令到我不得不開返個account 寫篇食評!

我地一行四人,一坐底我媽咪問有冇餐牌,戴住Pandora 手鏈既女待應話一張menu share 睇。

我冇聽錯丫嘛?呢度真係conrad?!

之後我地揀左個忌廉湯,非常差,冇味道。

Crab cake ok 但已經冇半年前食咁新鮮了。

最可怕既係呢碟牛柳,居然又嚡又硬!食物完全唔掂!sadsadsad

我地一年大約會黎四次,會食Sunday brunch 會食dinner....我地一家人都決定左唔會再黎!total $2400 4個人,冇service 冇食物,點解要咁對自己?我誠懇地希望conrad 會好好反醒點樣對待客人點樣尊重自己既招牌。

2014-08-03
類別 : 台灣菜粉麵/米線

小王牛肉麵,遠近馳名,

終於.....比我等到佢黎到港島區喇!!!!仲要係銅記!!!!!lol

同朋友試左幾樣野,

牛肉麵,今次食個樣唔多靚,不過味道一樣好....可能係我食過最好食既牛肉麵!mad
我最愛的湯底,有濃濃的藥材味,牛肉亦非池中物,採用牛展肉!非常美味!

非常喜出望外!

非常喜出望外!

呢個排骨其實我唔想嗌, 心諗點都唔會好食過香港既生炒排骨架喇~但係朋友話要試....唔通話唔好咩~
點知呢度個台式黑醋骨食落比生炒排骨更惹味喎....
驚喜之作!

驚喜之作!

呢個酒釀蝦真係無得頂.....酸酸甜甜咁真係令人食到好開胃!

希望係港島區有多D 分店啦....最好係灣仔/香港仔lol
推介美食: 半筋半腩麵,鳳梨黑醋骨,酒釀大海蝦煲
用餐日期: 2014-07-31
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2014-04-23
類別 : 日本菜西式西餐廳粉麵/米線雪糕/乳酪

復活節假黎到德福廣場行街,

行過見到相當吸引的雪糕bar, 而且仲寫明係用北海道3.7 牛乳造既, 即刻入去試!
左揀右揀,最後揀左隻白熊戰船!
一出枱睇見都開心:D

一出枱睇見都開心:D

佢之所以係無敵,相信除左因為佢係"戰船"之外,可能係因為佢係menu內唯一有齊兩隻雪糕味既組合掛....tongue

3.7 牛乳原味軟雪糕:入口奶味極濃郁,雪糕無比滑溜,冇得輸。

3.7 牛乳綠茶軟雪糕:綠茶味清新香濃,奶味仍然純滑濃郁,確係令人心醉。

紅豆:平時好怕出街食紅豆,因為出親街食多數都係超硬唔起沙....但好驚喜呢度既紅豆竟然熟透而且起起沙!糖度適中真係好好味!

水果配料: 士多啤梨、藍莓、香蕉都新鮮,非常唔錯的一個香蕉船呀!smile

食完雪糕飲番杯玫瑰花茶, 大大壺都係三十幾蚊。

我的最佳自選組合

我的最佳自選組合

見到隔離枱個個都食流心蛋飯,個樣好似都幾靠得住,下次一定要黎試過先得!lol

推介美食: 白熊戰船 $58
用餐日期: 2014-04-18
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2014-04-12
類別 : 日本菜烏冬

從前最愛赤丸的烏冬,當年係apm 經常食,但後來apm赤丸結業後就好少去其他分店了。

當年記得湯烏冬/ 凍烏冬係10蚊一碗,天婦羅茄子5蚊兩件。可想而知有幾耐冇去過喇!

今日係青衣偶遇,簡直有種撞到老朋友既感覺,一定要入去話當年啦!

打開餐牌,湯烏冬已經24蚊一碗,天婦羅茄子15蚊兩件,證明時間真係過得好快好快!

天氣有少少熱,就叫左個中華稻庭風凍烏冬!
中華稻庭風凍烏冬  $52

中華稻庭風凍烏冬 $52

配菜正常屬好食既水準,蝦新鮮炸起,粉薄蝦爽,其他蟹柳腐皮都係交番黎, 冇咩特別,唔會出事既味道。

最重要係個烏冬,以前係apm 真係見d日本人手打烏冬,一條條"猜"出黎,今日見唔到呢個畫面,不過d烏冬同以前一樣都係咁煙韌幼滑!!!!!!!!!!!非常令人感動的一個烏冬質感!

以前的凍烏冬係配昆布汁,依家就配芝麻醬,兩樣都好味,味道非常配合凍烏冬!mad

如果港島有赤丸的話,一定會係我飯堂...smilechopstick
推介美食: 烏冬
用餐日期: 2014-04-10
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2014-04-12
類別 : 港式粉麵/米線

是日落大雨,隨便搵一間唔洗等位既食肆開餐,

一坐底,我同友人隨即就揀左京醬麵,

唔洗五分鐘,熱辣辣的京醬麵就捧到我面前
開始的京醬麵  $34

開始的京醬麵 $34

麵條煙韌可口,肉醬味濃,青瓜絲中和肉醬的咸,非常唔錯! smilesmile

可惜.....

食完就變成""醬麵了shockedshockedshockedshockedshockedshockedshockedshockedshockedshockedshocked
finish 的''驚''醬麵  $34

finish 的''驚''醬麵 $34

竟然變成左一碗油sad

其實我都唔知d 油係邊度黎,個醬點解要落咁多油呢?百思不得其解,實在太可怕.....
推介唔推介,還是留給你選擇好了tongue
用餐日期: 2014-04-08
是次消費: 每人約$40