中文 | English
catsmama33
我是catsmama33。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
catsmama33  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-06-27
類別 : 港式車仔麵

一個人閒逛到太子,正想到金翠餐廳食午餐,發現餐廳右邊新開了一間“多多翠”,不知是否與隔鄰金翠有關連?但店面標榜車仔麵、小吃,舖頭門口的淥麵位置整潔吸引我幫襯。

我揀了豬紅、牛筋、蘿蔔和菜芯配秘製辣汁及米粉(四餸一麵$28+汽水$5),牛筋炆得夠腍入味yummy蘿蔔清甜無渣,秘製辣汁略甜,但不損醬汁本身的香辣惹味,而湯底略甜喝後不會口渴,我很快便食清整碗車仔麵。
意猶未盡我再點了魚蛋($5/7粒)加燒賣($5/6粒),雖然是一般貨色,但配上秘製辣汁及沙嗲汁味道不錯。
看見隔離枱食客點了個啡色砵仔糕,糕面佈滿紅豆love好像很好吃,但我實在太飽只能留待下次再試。
買單時收銀姐姐推介蠔皇冬菇(當日沽清了),我下次一定會試。

用餐日期: 2016-06-13

2015-06-12
類別 : 港式茶餐廳/冰室

幫襯集團式食肆太多好悶,想轉換口味,跟貓爸步行到屋企附近鯉魚門食茶記下午茶.我們經過市政大廈旁邊平房的順利江南小食,貓爸話既有佢想食的上海麵食,亦有我鍾意的烘包,可以一試.
我們點了川渝肥腸湯麵($34)配凍咖啡及厚蛋餐肉脆脆豬($28)配熱檸茶,肥腸湯麵上枱時我和貓爸奇怪點解"川渝"會唔辣really向侍應姐姐反映後加回麻辣汁,貓爸話加麻辣汁後超正.而我的脆豬包烘得熱辣辣外脆內軟唔黏牙,加上嫩滑有汁厚蛋及煎香厚餐肉,好味兼飽肚,我會俾十個讚yummy凍咖啡夠香濃熱檸茶唔澀口十足茶記風味like值得下次encorelove侍應哥哥姐姐態度亦唔錯.

題外話/補充資料:
今日再去幫襯,上海鹽擦雞茶飯及厚蛋芝士脆脆豬都好好味
推介美食: 脆脆豬,上海茶飯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-06-09
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2014-04-24
類別 : 港式酒樓點心慶祝紀念日

我今日突然好想吃肥豬肉,趁著閒日唔駛人迫迫地吃豬油撈飯.我同貓爸爸八點左右到酒樓,果然即刻有位,而場內大部份係自由行食客(這是題外話)......

我哋點咗"四月份平靚正"菜式 雞蛋焗魚腸($80) 薑蔥枝竹燜豬肚煲($80)
另加滷水大雞腳($23) 豬油撈飯($11)

雞蛋焗魚腸--焗得金黃夠香唔乾身,面層有油炸鬼夠香口,雞蛋結實但唔會老,魚腸夠肥又唔腥,唔加胡椒粉都好食,正!

薑蔥枝竹燜豬肚煲--豬肚夠新鮮並非雪藏貨色,件件充滿彈性冇異味,雖然只係簡單地用鼓油,糖,蠔油燜,但煮得夠腍又入味,而煲底嘅枝竹同料頭薑蔥亦好食,讚!

滷水大雞腳--新鮮雞腳大大隻幾好食

豬油撈飯--睇落細細砵但撈咗豬油後好飽肚,蝦仔米粒粒分明有飯香,兩個人share一砵啱啱好,加上頭抽充滿豆香,少食多滋味!

另一驚喜係附送嘅糖水,並不馬虎,紅豆沙煲到起沙,有芋頭粒,麥米咬落清香,又一個讚!

四月份平靚正菜式

四月份平靚正菜式

推介美食: 麥米粥糖水,雞蛋焗魚腸,豬油撈飯,薑蔥枝竹燜豬肚煲
用餐日期: 2014-04-03
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2014-04-24
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館少鹽少糖食店素食

最近我愛上吃素,今日約貓爸爸去吃素做晚餐.是晚有特價二人餐包兩客湯羹+兩客指定小菜,而我哋散叫三款小菜
1) 乾隆梅香崧子生菜包($78)
2) 五柳仙斑($65)
3) 沙爹素雞串($45)

乾隆梅香崧子生菜包--炒粒粒包括素火腿,甘筍粒,榨菜粒,冬菇粒,西芹粒,仲有香口嘅松子仁,用生菜包住粒粒食,就算冇加甜麵醬都好吃,我覺得粒粒炒得好惹味,整體味道比葷食炒肉鬆更出色,而且伴食嘅西生菜新鮮爽脆,讚!

五柳仙斑--外面香脆內裏軟滑,芋蓉加上五香粉已經無敵,沾上五柳甜酸汁更加醒胃.

沙爹素雞串--素雞粒油炸後再串起,雖然細細粒,但素雞裏面有海苔好香口,好味! 略嫌素沙爹汁味道略淡.

其實菜譜裏面仲有好多精美素菜我好想試,但我哋眼濶肚窄唔想浪費食物,下次再試!

推介美食: 乾隆梅香崧子生菜包,五柳仙斑,燉湯
用餐日期: 2014-04-10
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2014-04-01
類別 : 港式茶餐廳/冰室

我一直想試蘭香園生炸雞脾餐,約咗貓爸爸食宵夜,我哋零晨十二點到達,我叫咗宵夜餐生炸雞脾+熱奶茶($28),貓爸爸叫宵夜即食麵餐豬扒米粉+熱奶茶($20).
食物好快送上,落單時我聽到姐姐講最後一隻脾沽清.....雞脾正常size,炸得比較深色,雞皮有啲油,肉質較乾有少少雪味,沾茄汁食會好啲(平日我唔沾茄汁的sad),幸好有我最愛嘅奶茶伴食.
而貓爸爸嘅豬扒幾大件,佢話香煎味道ok.

可能我太夜到訪,雞脾翻炸後變乾,我唔夠能要求太多,又或者下次應該加$6配細啤酒,感覺會更好.
我都係比較鍾意蘭香園嘅小菜多啲smile.

推介美食: 奶茶,生炒骨
用餐日期: 2014-04-01
是次消費: 每人約$24 (宵夜)