中文 | English
快樂哥哥  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

3天前
類別 : 泰國菜咖喱串燒

講到泰國野去通常都會去九龍城,但朋友就話佢食過呢間位於西營盤嘅泰國菜小店,一直念念不忘,就帶我黎試下啦!

椰汁雞湯 $68
通常去泰國餐廳都會飲冬陰功湯,但朋友極力推薦呢個椰汁雞湯,就一於試下佢!呢個湯頭非常濃郁,啖啖帶椰奶的鮮甜,而家香氣極重,又夠足料,正呀!

爆炸軟殼蟹 $128
呢個爆炸軟殼蟹,蟹肉幼嫩,又香又辣,好適合做下酒菜,非常美味,我同朋友都係好鍾意食海鮮,覺得呢一個做法嘅軟殼蟹好有新鮮感好好味!

鹹蛋魷魚 $108
魷魚本身已經好鮮甜好食,再夾埋惹味嘅鹹蛋黃,個種奶香濃郁味道同埋酥脆可口嘅口感,濃而不膩,相當出色。

黃咖喱炒虎蝦 $158
呢隻虎蝦未食就已經知道係啖啖肉,超級大隻,咬落好結實唔會鬆散,係屬於好新鮮嘅蝦。配上香醇濃郁嘅黃咖哩,完全係食極唔停口。所以我哋都加咗個印度薄餅,撈埋啲汁嚟食簡直係一流!

泰式炒金邊粉 (雞) $88
食泰國菜就一定要嗌金邊粉啦,呢個金邊粉屬於較甜嘅口味,唔會話好辣,而且炒得夠乾身,推薦!

2024-03-07
類別 : 日本菜烤肉壽司/刺身串燒

今日去左觀塘搵食,朋友話好耐無食過日本野,於是我地去左一間網上介紹過癮世日本餐廳,一去到已經見到個裝修非常日系,員工都非常友善,好快安排左我地入座,一去到都見到好多年輕人,果然係非常吸引年輕人既喜愛。

牛肉他他
一上枱已經見到個賣相好靚,有個蛋黃係d生牛肉既面頭,撈埋牛肉好香,個汁調到岩岩好,食落有少少帶酸,味道層次非常豐富,推介之一,份量亦都唔少。

神之特上刺身 (6點盛)
呢款刺身一上枱既時間已經震憾眼球,大大個刺身拼盤重要有齊我最中意既刺身,每款刺身都有2件,同朋友share簡直岩岩好,而且師傅係擺設上都花左好多心機,抵讚啊!

雞五味盛
我同朋友都最中意食串燒,今次我地就叫左呢個雞五味盛,佢總共有5個唔同部位。包括有:雞肉、雞翼、雞心,雞潤同雞軟骨,我最難忘既係雞心,食落非常爽口同埋入味,雞軟骨亦都唔似一般放既店既質素,咬落非常有口感,大推啊!!

鍋燒烏冬
雖然烏冬份量唔算大,但勝在材料非常豐富!包括有大大隻既天婦羅蝦、蟹柳、冬菇,個湯聞落已經覺得好香,烏冬口感非常彈牙,配上雞蛋提升左個鮮味,而且d配菜都非常健康,下次必定會再到訪。

藍柑乳酸梳打
草莓乳酸梳打
兩杯飲品既甜度適中,而且大大杯,非常解渴,如果夏天黎簡直消暑一流!

2024-02-29
類別 : 西式美國菜親子餐廳素食早午餐

今日同朋友去左Mega Box搵食,朋友話不如試下呢間豬既專門店,有好多唔同豬既食品可以品嚐到,一入到去,親切既店員好快帶我地入座,睇過個Menu,好多唔同種類食物都有,睇到我地心大心細,基乎每一樣菜式都想試下。

招牌手撕燒烤豬肉三文治
之前試過呢到既手撕烤豬肉,所以今次黎必定要encore,手撕烤豬肉好香BBQ醬煙熏味,配上酸種包,呢個組合真係無敵!而且手撕烤豬肉口感一流,加上呢個餐配上薯條,大大碟,性價比好高,食左半碟已經開始飽。

雜菌松露意大利飯
雜菌同意大利飯真係好夾,松露既味道都濃郁,好creamy,食完一啖真係忍唔住想再食既感覺,而且雜菌份量都幾多,好健康既感覺,食完個口好香!意大利飯米口感非常豐富,每啖都充滿住松露既味道。

脆焗火腿芝士雞胸扒
上菜既時候真係嚇親,無見過d咁大塊既雞扒,西頭配上番茄醬同水牛芝士,極為邪惡,每一啖都充滿芝士香,加上番茄汁酸酸甜甜真係好好味,雞胸好Juicy,而且唔會好「鞋」,配搭得岩岩好。

2024-02-20
類別 : 日本菜燒烤串燒

最近工作壓力太大,放工之後同朋友去左觀塘食個飯,朋友介紹去食一間主打牛舌既餐廳,平時好少特登食牛舌,最多只係放題店接觸過。呢到位於觀塘,位置交通都非常方便,好彩我地去既時間都尚早,否則都未必有位。

呢到有好多唔同既丼飯同鐵板餐可以揀,價錢亦都相當合理,重有得加錢升級套餐或者追加其他食物,岩晒我呢d大胃王!餐廳重要全日免收加一,值得黎喇!

牛舌芯拼雞扒&鰻魚
朋友點左呢個餐,追加左個紫菜飯,一上菜既時間果然香噴噴,淋上牛肉汁,每樣食物都非常掛汁,第一次試牛舌芯既我無想過原來咁爽口彈牙,雞扒亦都好多汁又有份,我最欣賞係個饅魚燒到外脆內軟,重要唔多骨,岩晒我呢d懶人。

牛舌尖拼牛板腱飯
呢個已經係一個套餐,包埋沙律、紫菜飯同埋湯,一黎已經大大份,睇見都覺得飽,個牛舌尖咬落就比較淋身d,同埋每一塊都好入味好有咬口,牛板腱食落好爽口,我最中意佢個紫菜飯,份量十足

司華力腸
基乎每一枱都有叫,好巨型而且好爽口,作為小食或者前菜簡直一流啊。

2024-01-29
類別 : 中東菜

放假過黎中上環古蹟遊,朋友好有心思地簡左間中東菜,呢到除左環境有氣氛外,食物質素亦相當有驚喜!

MEZZE PLATTER
Starter黎左個扁麵包併盤,係Pita麵包,打開麵包就會好似一個袋,可以發揮你嘅創意搭配任何配料入去,配料有扁豆鷹嘴豆蓉、紅菜頭乳酪、鷹嘴豆蓉、醃菜、蔬菜、醃橄欖,呢一種麵包煙煙韌韌都幾好味,再配埋唔同口味嘅配料,真係好有新鮮感呀!

SPINACH NARGESI
呢一道菠菜煮蛋配乳酪檸檬我自己私心覺得好好食,因為乳酪檸檬係一種好帶到人開胃嘅醬料,估唔到咁夾菠菜煮蛋!好簡單嘅材料,但非一般嘅好食!

香料紫米醃煮羊腿
本身自己對羊冇乜偏愛,但朋友話聽講呢到嘅羊係好出色,所以就即管試試!首先上碟擺盤係好靚,對於我黎講已經好加分,食落口感軟嫰且香味濃郁,都真係勁濃羊味好酥香,朋友好鍾意食!

SIGNATURE DESSERT SELECTION
鮮果拼盤、開心果朱古力忌廉酥餅及乳酪奶凍配無花果及紅雜莓果
甜品嚟講最出色嘅係開心果朱古力忌廉酥餅,本身好鍾意食開心果,有埋朱古力就更加無敵啦,佢好似整到雀巢咁咬落一絲絲好有口感!