中文 | English
大肥貓fefe
我是住在將軍澳的大肥貓fefe。我在鰂魚涌工作。我最鍾意火鍋自助餐無肉餐單
食評會員 0次成為首位寫食評會員
大肥貓fefe  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-08-26
類別 : 泰國菜

每次黎到THE ONE見到依間野都好想試, 好似環璄唔錯, 食物賣相都唔錯, 可惜每一次都係黎睇戲或者已經食完飯黎依度行街, 所以每一次都無緣, 哈哈, 今日睇完戲之後8點剛剛好食飯時間, 就提議朋友試下

餐廳坐位係開放式, 唔太大, 不過有落地玻璃, 可以望到街景, 裝修又唔錯, 坐得都幾舒服, 最重要係無限時還枱, 我真係覺得而家D餐廳癲左, 1.5小時還枱, 洗唔洗咁趕? 所以依度感覺都唔錯, 有良心, 讚!

講返食物, 我鐘意泰國野就係因為冬陰功湯, 我就係鐘意辣辣甜甜重香草味既感覺, 依度冬陰功湯只賣$68, 俾埋個爐俾你滾住飲, 熱辣辣, 抵讚, 而且超足料, 有三隻開邊大蝦, 蝦啖啖肉還有高, 仲加入新鮮蕃茄, 辣之餘, 也甜到不得了, 完全無得輸, 推介!!smile 生蝦刺身又係好新鮮, 好肥美, 最緊要係撈有辣辣酸酸既汁, 很開胃!! 炸蝦丸又係好食到無得輸, 外脆入面係爆漿咁多蝦汁, 蝦汁很鮮美, 我同朋友一人食兩粒都不夠呢tongue 反而個粉絲大蜆味道有點怪, 太酸了, 大蜆感覺不太新鮮sad

反而個飲品好特別, 我叫左LIME SODA, soda真係泰國出口既梳打水, 同一般街既檸檬梳打好大分別, 依度真係俾幾片青檸同枝梳打你就算, 完全沒有落糖水, 感覺很清,淡淡的, 唔知正宗泰國青檸梳打係咪真係咁既呢?mad anyway I will be back ~~~

推介美食: 冬陰功
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-08-24
是次消費: 每人約$160

2014-08-26
類別 : 西式樓上cafe適合大夥人包場派對

睇完等 一個人咖啡, 我相信每間cafe都有自己既故事或者開cafe 既目的和理念。 如果"樂園"目的是想帶俾人歡樂, 令黎到既人有一個空間同親朋好友相敍玩樂, 我想, 呢度算係好成功達到目的, 係值得推介的。

上星期四黎左依到食野, 當然係朋友介紹黎,我自己點會識黎, 間野講真真係唔大間, 好彩光猛乾淨, 俾人一種屋企feel, 我覺得舒服得黎唔洗扮哂斯文, 最驚去D懶high class 既地方, 攪到自己想大聲D講句野都驚會俾人啤既地方, 食物再好都食而無味tongue 最開心既係呢度無限時, 而家香港間間餐廰好似癲左咁, 1.5小時要交枱, 洗唔洗咁趕?huffy 依到可以由6點入座, 坐到收鋪11點走都得, 算係而家少有既良心餐廳, 讚!!!

講返食物, 雖然依到係小型CAFE, 但可以選擇既主菜小食都唔少, 而且真係難得樣樣都好味。 我地一行8人叫左套餐B (每位$188) 包一個沙律, 4款小食, 3款拼盤, 3 主菜, 每人1杯$48 飲品, 煙三文魚沙律煙三文魚份量好多, 沙律菜算新鮮爽脆, 拌意大利醋同油, 酸酸地, 好夏日好開胃, 小食推介芝士丸, 入面真係有流心芝士, 正, 雞翼外脆肉滑多汁, 好好味, 可惜每人得一隻, 炸解鉗都唔錯, 出面層粉唔太厚, 入面食得到有蟹肉, 點埋泰式醬好惹味, 主菜推介意大利海鮮燴飯, 飯唔太硬太淋, 有口感, 最緊要係茄汁味, 酸酸地好開胃, 入面有好多海鮮同好重香草味同三色椒洋蔥粒, 令口感好豐富, 不過如果唔鐘意食三色椒洋蔥粒, 可能會唔鐘意tongue 飲品都好多選擇, 不過有部份要加錢, 推介金莎沙冰同蜜桃椰果肉梳打

題外話: 依度咁啱做緊優惠, 平日食滿$400又有人係本月生日會送傳聞中嘅怪獸雪糕, 代替生日蛋糕 本人唔愛好甜品, 不過咁啱有朋友今個月生日又免費, 所以都有攞埋個優惠, 會熄燈捧個雪糕出黎, 真係大得好跨張, 整得好靚, 朋友們都大愛, 一入到餐廳又會送歡迎糖, 上面寫有"開心D"三個字, 總括黎講係好有心思既一間餐廳, 令人有一個歡樂既晚上, 價錢合理, 不過依度只係做SET, 無得散叫, 建議可以散點菜式, 俾多D彈性客人smile

用餐日期: 2014-08-21
是次消費: 每人約$210

類別 : 馬來西亞菜海鮮咖喱

今次係依個午飯時間黎左依到,環境都算比較迫, 不過野食既味道就唔錯喇,所以迫少少都可以接受既,服務方面就算唔錯,起碼有禮貌,又夠哂主動,收野快,唔錯
佢午餐既款式,基本上每日大致相同,串燒,咖喱就一定有既,全部都係七十五蚊加一小,中上既價錢,今日餐牌既B餐就係我既選擇,就係依個焗芝士菠蘿海鮮飯。
平常食既菠蘿海鮮飯通常都係炒,但焗菠蘿海鮮飯就真係未過。
依個芝士加菠蘿既組合其實都幾新奇下,平時係出面都真係好少聽,但原來加埋上黎,食落既味道意外地唔錯。加埋有菠蘿既飯,食落個芝士都無咁膩,比較清新左D。菠蘿就係一粒粒既,幾有咬口,口感唔錯。海鮮就係普通貨色,份量就夠哂多。飯疥控制得好好,夠濕潤唔會太乾,軟硬程度岩岩好,食落好正,同埋夠哂熱,唔錯既。

是次消費: 每人約$85

類別 : 意大利菜

今日黎左依到食LUNCH,都係朋友介紹我地黎,環境係幾舒服嫁,不過價錢就要自己諗諗喇當然,睇左一陣就決定叫左個Set lunch
首先黎到既係羅宋湯,特別既牛油同埋法包片,湯飲落係唔錯嫁,份量都十足呀,個味道都幾真唔似有太多味精,之後就係一個特別既刨牛油,佢用不銹鋼碟上既,好耐都無見過,食落都幾香既,之後就係依個雞胸凱撒沙律,非常之新鮮,賣相都十分靚,
菜食落新鮮,好爽脆,汁就岩岩好夠,唔多唔小,雞胸肉就抵讚,食落有一陣好香既炭燒味,加埋炸香既麵包粒,仲要份量十足,正。之後就係依個Margherita Pizza,
依一個即做既pizza,當然一定夠熱,食落仲好香又夠哂脆,自己就覺得唔算太夠芝士味,同埋蕃茄味弱左少少,不過整體食落都唔錯既,最後仲有埋杯咖啡,唔錯既。

是次消費: 每人約$70

類別 : 日本菜任食/放題

今日黎左依到,朋友介紹我地成班黎依到食,叫左刺身拼盤,海鮮既野,仲有抵讚既就係好快上D野食,只係食左個幾鐘,但所有野食都黎都好齊。

個個海鮮我真係唔知叫咩名,不過質素真係唔錯,佢有4隻生蠔,三隻蝦,兩隻青口,兩個松葉蟹肉,最後仲有兩個螺頭,整體其實都唔錯嫁依個,比較正既就係佢個蝦,因為夠哂新鮮,食落夠爽口,唔錯嫁,其他就正正常常。
之後就係刺身,外觀比起出面就差少少,唔算太靚,不過依到既刺身就好快會暖,因為佢既容器,不過刺身本身就唔錯既,蝦比起上都係依到比較好,可能來貨真係比較搵得好
刺身既味道都只係正正常常唔算太特別,依到既野飲都同出面好唔同嫁,佢有好多樂天既飲品,又有忌廉溝鮮奶,錫蘭檸檬同埋其他幾款,不過都無飲太多.都算幾特別既。

是次消費: 每人約$200