中文 | English
meowivy
我是meowivy。我最常於銅鑼灣旺角荃灣出沒,最鍾意越南菜泰國菜日本菜露天茶座日式西餐私房菜爐端燒壽司/刺身甜品/糖水
食評會員 1次成為首位寫食評會員
meowivy  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-11-25
類別 : 港式小食店

無意中行經見到呢間新開小食店, 睇下個餐牌先,見佢哋D小食好似幾特別, 出面比較少見到, 小食類型大部分都係D惹味香口小食, 開正我口味yummy

今次第一次食, 就一於試吓佢地王牌嘅"狗仔粉"先, 細碗要 $19. 大碗要 $26, 其實以小食來講都幾貴really
我要咗大碗"狗仔粉", 分量普通, 如果當小食都夠的, 但如果當一個午餐咁就應該唔夠飽肚! 原來"狗仔粉"即是油渣麵tongue店內有提供菜圃(有辣/有唔辣)俾食客自己加入麵度,狗仔粉食落都幾惹味, 不過碗粉係比較少配料, 但都值得一試嘅,唔錯!

另外食咗個"黑白炸丸" , 即係炸墨丸,炸牛丸, 炸豬肉丸同炸貢丸, $12/4粒, 價錢尚可, 炸丸好香口, 熱辣辣好好食, 推介yummy

佢地另外有其他小食, 好似有個叫燒鴨脾配翅(上脾$30),呢個配夾都幾特色 見到有其食客有點, 賣相好似幾好食, 下次可以試!

題外話/補充資料:
店內坐位約12-15個左右
推介美食: 黑白炸丸,狗仔粉
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2014-11-23
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2014-11-18
類別 : 泰國菜動物友善餐廳海鮮燒烤咖喱浪漫情調適合駕駛人士

旦王花, 講環境實在是不錯, 夠舒適, 而且裝潢很有泰國風味.
最不喜歡是必須使用"代客泊車"服務sad,
必須要留底車匙比佢地keepsicksick
且必須要收$20代客泊車費用
如果唔習慣自己架車比陌生人揸的話,
呢樣野都幾影響幫襯旦王花嘅意欲ghost

講返d食物其實中規中舉,一般般~同其他泰國餐廳差不多
不過價錢就比較貴dd, 可能始終是環境比較優勝啦!

最好食係個原味薄餅yummy(仲有其他口味,香蔥etc....),熱騰騰夠晒新鮮, 必點star
另外叫咗咖喱牛, 炒河, 炒粉絲, 串燒等....冇咩特別, 不過不失咁啦.

其實佢個賣點, 最吸引我都係個環境like, 靚, 舒服.  待應服務都ok,  食物就中規中舉, 間唔間中來hea吓都唔差嘅!
推介美食: 原味薄餅
用餐日期: 2014-11-16
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-03-13
類別 : 日本菜拉麵雲吞/餃子適合駕駛人士

第一次幫襯呢間店, 今日叫咗個早餐食!
早餐價錢都算偏貴, 平均$3x左右.
我order咗個最經濟嘅早餐, $29有2件魚柳, 2條豬肉腸, 同一碗仔通粉加一杯熱飲.

推介魚柳~幾好食, 好鬆脆, 仲係剛炸起好新鮮mad

熱飲我揀咗咖啡, 但完全飲唔出係咖啡, 就好似係一杯奶溝水咁.....sad
推介美食: 炸魚柳
用餐日期: 2014-03-11
是次消費: 每人約$30 (早餐)

2014-03-10
類別 : 泰國菜粉麵/米線咖喱

好耐無食過呢間嘅海南雞飯啦, 今日就來重溫先!
無骨海南雞飯 - D雞肉好滑, 不過係D雞皮厚咗少少, 黃油飯很香lol
整體都好好, $48包埋飲品免加一, 好經濟!
但雞嘅份量係略微少咗DD, 如果係當晚餐食可能唔會好飽.
除咗雞嘅份量少咗D外, 整體上都好值得推介去食嘅smile
推介美食: 海南雞飯
用餐日期: 2014-03-02
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

2014-03-07
類別 : 西式茶餐廳/冰室粉麵/米線湯品

每次經過呢間"皇后冰室" 都見到門口總有數人排隊輪候入坐, 今日smile決定都排隊一試佢有咩吸引力bowl

我是LUNCH TIME時段食, 價錢不貴, 合理, Set Lunch 平均$4x 左右.
點了白汁三文魚粒焗飯 及 燒汁雞扒飯! 上菜速度好快, 由order到見到主菜, 只花5分鐘.

白汁三文魚焗飯~味道很淡, 白汁味道也很淡, 一般般sad, 唯一加分是飯夠熱!

燒汁雞扒飯~這個真的不行了, 飯都不熱, 只是微暖, 燒汁雞扒味道就像快餐店食的一樣, 沒有仼何特別!

堂食等位時間: 15 分鐘
是次消費: 每人約$50 (午餐)